Ο ρωσικός στρατός προσέφερε, την Κυριακή, στους ουκρανικούς σχηματισμούς στη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα τους.
«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα είναι εγγυημένο ότι θα διατηρήσουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Κέντρου Διαχείρισης Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε αναφερόταν στους «εθνικιστές μαχητές και ξένους μισθοφόρους που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη στις χαλυβουργίες Azovstal, όπου υπάρχει μια “καταστροφική κατάσταση”.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.464 Ουκρανοί στρατιωτικοί στη Μαριούπολη κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν.
«Δεν τους ασκείται βία ή ψυχολογική πίεση. Σε όλους δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους. Στους τραυματισμένους αιχμαλώτους πολέμου παρέχεται έγκαιρα εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια», υποστήριξε ο Μιζίντσεφ.
Επίσης δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πρότειναν στους ουκρανικούς σχηματισμούς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα από τις 06:00 ώρα Μόσχας στις 17 Απριλίου. Πριν από αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί συνεχής επικοινωνία μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς από τις 05:00 ώρα Μόσχας για την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ από τις 05:30 προτείνεται να καθιερωθεί “καθεστώς σιωπής”.
«Η πραγματική έναρξη του “καθεστώτος σιωπής” είναι στις 06:00 ώρα Μόσχας – και οι δύο πλευρές υποδεικνύονται με την ύψωση των σημαιών. Από τη ρωσική πλευρά, κόκκινες σημαίες και από την ουκρανική πλευρά, λευκές σημαίες σε όλη την περίμετρο του Azovstal. Επιπλέον, το γεγονός ότι τα μέρη είναι έτοιμα να επιβάλουν ένα “καθεστώς σιωπής” επιβεβαιώνεται μέσω όλων των διαύλων επικοινωνίας», δήλωσε ο Μιζίντσεφ.
«Από τις 06:00 έως τις 13:00 ώρα Μόσχας, όλες οι ουκρανικές ένοπλες μονάδες και οι ξένοι μισθοφόροι, χωρίς όπλα και πυρομαχικά, θα αποσυρθούν χωρίς εξαίρεση», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι ολόκληρη η περιοχή της πόλης της Μαριούπολης είχε εκκαθαριστεί από τον σχηματισμό Azov, τους ξένους μισθοφόρους και τα ουκρανικά στρατεύματα.
Στις αρχές Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ήδη προσφέρει στον ουκρανικό στρατό στη Μαριούπολη να καταθέσει τα όπλα, υποσχόμενο να τους χαρίσει τη ζωή, αλλά αργότερα δήλωσε ότι η προσφορά αγνοήθηκε.