Τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας προσπάθησαν, τη Δευτέρα (01/07), να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο με στόχο να εμποδίσουν την πορεία του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν προς την κυβέρνηση μετά την ιστορική επικράτηση της Ακροδεξιάς κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, την Κυριακή (30/06) το RN και οι σύμμαχοί του επικράτησαν με 33% των ψήφων, ακολουθούμενο από ένα αριστερό μπλοκ με 28% και πολύ μπροστά από την ευρεία συμμαχία κεντρώων του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η οποία συγκέντρωσε μόλις 22%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέκαμψαν επειδή το αποτέλεσμα του RN δεν ήταν μεγαλύτερο, οι εκλογές αυτές φαίνεται ότι αποτελούν οπισθοδρόμηση για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του από το RN στις ευρωεκλογές, που έγιναν στις 9 Ιουνίου. «Είμαι ικανοποιημένος, γιατί χρειαζόμαστε αλλαγή», δήλωσε ο 64χρονος υποστηρικτής του RN, Ζαν-Κλοντ Γκαγέ, και πρόσθεσε: «Τα πράγματα δεν έχουν κινηθεί και πρέπει να κινηθούν». Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται ότι η άνοδος του RN και η εθνικιστική του πλατφόρμα θα προκαλέσει εντάσεις στη γαλλική κοινωνία.
{https://youtu.be/j-HqUAfW1i4}
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον δεύτερο γύρο
Οι ηγέτες τόσο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Εμανουέλ Μακρόν ανέφεραν, το βράδυ της Κυριακής (30/06), ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους σε περιφέρειες όπου κάποιος άλλος υποψήφιος ήταν σε καλύτερη θέση να νικήσει το RN στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 7 Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι στις εκλογικές περιφέρειες όπου κανένας υποψήφιος δεν κέρδισε απόλυτα στον πρώτο γύρο, τότε οι δύο πρώτοι υποψήφιοι, καθώς και κάθε υποψήφιος που συγκέντρωσε πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική περιφέρεια, έχουν προθεσμία, μέχρι το βράδυ της Τρίτης (02/07), για να επιβεβαιώσουν αν θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο.
Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν σαφές αν μία τέτοια συμφωνία θα ίσχυε εάν ο αριστερός υποψήφιος ήταν από το ακροαριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία (LFI)» του Ζαν-Λικ Μελενσόν, που είναι και από τα κύρια μέλη του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Επισημαίνεται ότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι μία από τις πιο διχαστικές φιγούρες της γαλλικής πολιτικής, ενθουσιάζοντας και τρομάζοντας ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους με τις αχαλίνωτες προτάσεις του για φόρους και δαπάνες και τη ρητορική του ταξικού πολέμου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, σύμμαχος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να καλέσει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν έναν υποψήφιο του LFI, λέγοντας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το εξής: «Το LFI αποτελεί κίνδυνο για το έθνος».
Επίσης, η Μαρίν Τοντελιέ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Πρασίνων στο πλαίσιο της αριστερής συμμαχίας, δήλωσε ότι ήταν «απολύτως συγκλονισμένη» από τη στάση του Μπρουνό Λε Μερ, χαρακτηρίζοντας την άποψή του ως «δειλή και προνομιούχα».
{https://youtu.be/2ULUGZ_Xuwg}
Από κόμμα-παρίας, κοντά στην εξουσία το RN
Πάντως, η νίκη του RN χαιρετίστηκε από τους εθνικιστές και τις ακροδεξιές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της «Λέγκας» της Ιταλίας και του Vox της Ισπανίας. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε ότι τα αριστερά κόμματα θα μπορούσαν ακόμη να εμποδίσουν μια απόλυτη νίκη του RN.
Ο αναλυτής της Ipsos, Ματιέ Γκαγιάρντ, υπολόγισε ότι ο πρώτος γύρος άφησε περιθώρια για τριπλές αναμετρήσεις σε 306 από τις 577 έδρες που θα διεκδικηθούν για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας το κλίμα της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει. Ενώ το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» κατά της Ακροδεξιάς έχει λειτουργήσει σε γενικές γραμμές στο παρελθόν, οι αναλυτές αμφισβητούν κατά πόσον οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι ακόμη έτοιμοι να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ακολουθώντας την υπόδειξη των πολιτικών ηγετών.
Στο παρελθόν, το RN αποτελούσε έναν παρία στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, αλλά πλέον είναι πιο κοντά στην εξουσία από ποτέ. Η Μαρίν Λεπέν προσπάθησε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, μια τακτική που λειτούργησε εν μέσω της οργής των ψηφοφόρων για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ψηφοφόρους ότι δεν έχει επαφή με τις καθημερινές τους ανησυχίες.
Μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα δημιουργούσε μείζονα ερωτήματα σχετικά με το πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η Ε.Ε. Οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν εκφράσει ανησυχίες για το πώς οι πολιτικές του «Πρώτα η Γαλλία!» θα εφαρμόζονταν στις μειονότητες, ενώ οι οικονομολόγοι αμφισβητούν κατά πόσον τα σχέδια δαπανών μπορούν να χρηματοδοτηθούν πλήρως.
Το κύριο εναλλακτικό σενάριο σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα ήταν ένα κοινοβούλιο που ενδεχομένως θα καθιστούσε ακυβέρνητη τη Γαλλία ακυβέρνητη για το υπόλοιπο της Προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2027.
{https://youtu.be/Zbsi4bJVd2o}