Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ με μια απόφαση ορόσημο έκρινε πως η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς σχετικά με τη μηχανή αναζήτησης και τις διαφημίσεις. Η υπόθεση, που άνοιξε ύστερα από προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε βάρος της Alphabet, της μητρικής της Google, έχει χαρακτηριστεί ως η «δίκη για το μέλλον του διαδικτύου» και όχι άδικα. Εάν τελεσιδικήσει το internet μπορεί να μην είναι ποτέ ξανά το ίδιο.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε πως η Google έχει ενεργήσει παράνομα για να συντρίψει τον ανταγωνισμό με αθέμιτες πρακτικές ώστε να εδραιωθεί ως η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Έχοντας συγκεντρώσει το 90% των παγκόσμιων αναζητήσεων, κατηγορείται πως μπορεί και ορίζει την πληροφορία, αποκλείοντας τους ανταγωνιστές της, καταστέλλοντας την καινοτομία και ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος των διαφημίσεων.
Με απλά λόγια: Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει κάτι ή αναζητά μια οποιαδήποτε υπηρεσία ή πληροφορία, η Google θα του πει από που και από ποιον θα τη λάβει. Και προφανώς όλοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια θέση στα αποτελέσματά της αναζήτησής της.
Microsoft Vs Google: Η ιστορία επαναλαμβάνεται με αντίστροφους ρόλους
Η απόφαση αναγνωρίζεται ως κομβική καθώς θα μπορούσε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στην Alphabet, αλλάζοντας εν γένει τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικοί γίγαντες δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο.
Εξάλλου έρχεται εν μέσω κοσμογονικών εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και του διαδικτύου με την άνθιση της τεχνητής νοημοσύνης. Η εμφάνιση του ChatGPT της OpenAI, που χρηματοδοτήθηκε και αξιοποιείται από τη Microsoft με στόχο να αλλάξει τα δεδομένα στις μηχανές αναζήτησης, αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή στη μακροχρόνια «βασιλεία» της Google. Από την πλευρά της η Google έχοντας την κυριαρχία στην αναζήτηση έχει πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για τη εκπαίδευση του δικού της ΑΙ προγράμματος, διατηρώντας τη δεσπόζουσα θέση της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε προσφύγει σε δίκη για υπόθεση μονοπωλίου ήταν το 1998 ενάντια στην Microsoft. Τότε o κολοσσός της τεχνολογίας είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποιούσε την κυριαρχία της στο λογισμικό προσωπικών υπολογιστών (Windows) για να ελέγξει την αγορά και να εμποδίσει την εμφάνιση νέων προγραμμάτων περιήγησης ιστού προς όφελος του δικού της «Explorer».
H Microsoft καταδικάστηκε με μια αντίστοιχη απόφαση και η ισχύς της περιορίστηκε σταδικά. Μέχρι να προσαρμοστεί στην απόφαση της Δικαιοσύνης και να καταλήξει σε συμφωνίες είχε χάσει το τρένο των μηχανών αναζήτησης και των smartphones και αυτή που ωφελήθηκε από την τότε συγκυρία ήταν η Google, η οποία εξελίχθηκε στην σημερινή πανίσχυρη εταιρεία. Ειδικοί εκτιμούν πως τώρα η ιστορία θα μπορούσε να επαναληφθεί, αλλά με αντιστροφή των ρόλων.
Μετά την καταδικαστική απόφαση, η προσοχή όλων στρέφεται στα πρόστιμα και κυρίως στις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Google με στόχο τον περιορισμό της κυριαρχίας της. Αυτό θα γίνει σε επόμενη ακροαματική διαδικασία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει μια «δομική» προσαρμογή, ένα αίτημα που παραπέμπει σε «σπάσιμο» της εταιρείας σε μικρότερα κομμάτια, όπως ακριβώς είχε συμβεί στο παρελθόν και με τη Microsoft.
Για παράδειγμα το Android, που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των smartphones και η μηχανή αναζήτησης της Google θα πρέπει να είναι ξεχωριστές επιχειρήσεις. Η Google έχει το δικαίωμα της έφεσης, ωστόσο δεν είναι αβάσιμη η εκτίμηση πολλών πως η υπόθεση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για τον τεχνολογικό γίγαντα.
Μια μάχη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων
Ο δικαστής Αμίτ Μεχτά στην απόφασή του ανέφερε πως η Google έχει πληρώσει δισεκατομμύρια για να διασφαλίσει ότι θα είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε smartphone και προγράμματα περιήγησης. «H Google είναι μονοπώλιο και ενήργησε για να διατηρήσει το μονοπώλιό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η Google πληρώνει – συνήθως – πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να απολαμβάνει αυτό το προνόμιο, που της διασφαλίζει μια σταθερή ροή δεδομένων από τους χρήστες και τη διατηρεί σε θέση κυριαρχίας στην αγορά. Το δικαστήριο αναγνωρίζοντας ως βάσιμη την κατηγορία, σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο οι άλλες εταιρείες δεν είχαν την ευκαιρία ή τους πόρους να την ανταγωνιστούν ουσιαστικά.
Τα κέρδη από τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης εκτιμώνται σε άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων της, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει εκτοξευτεί πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Όσες περισσότερες αναζητήσεις επεξεργάζεται η Google τόσο περισσότερα δεδομένα συλλέγει. Δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για τη βελτίωση της μηχανής αναζήτησης, είτε για να εξασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Τα δεδομένα των χρηστών είναι το οξυγόνο της μηχανής αναζήτησης. Λόγω της κυριαρχίας της στην αγορά, τα προϊόντα αναζήτησης και διαφημίσεων Google είναι καλύτερα από των ανταγωνιστών της», επισήμανε ο δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, η Google πληρώνει τόσα πολλά ώστε η μηχανή αναζήτησής της να είναι η προεπιλεγμένη επιλογή.
«Η Google κερδίζει γιατί είναι η καλύτερη»
Από την πλευρά της η Alphabet ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση και υποστηρίζει πως «κερδίζει τον ανταγωνισμό γιατί απλώς είναι η καλύτερη». Ο Κεν Γουόλκερ, επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της Google, ανέφερε σε δήλωσή του:
«Η απόφαση αναγνωρίζει ότι η Google προσφέρει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης, αλλά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μας επιτρέπεται να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη. Εκτιμούμε το συμπέρασμα του Δικαστηρίου πως η Google είναι “η μηχανή αναζήτησης με την υψηλότερη ποιότητα του κλάδου, η οποία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ημερήσιων χρηστών”, ότι η Google “είναι εδώ και πολύ καιρό η καλύτερη μηχανή αναζήτησης, ιδιαίτερα σε κινητές συσκευές”, ότι “συνεχίζει να καινοτομεί στην αναζήτηση” και ότι “η Apple και η Mozilla αξιολογούν περιστασιακά την ποιότητα αναζήτησης της Google σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και βρίσκουν ότι η Google είναι ανώτερη”».
{https://twitter.com/Google_Comms/status/1820558371285508123}
«Δεδομένου αυτού, και του γεγονότος ότι οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερες πληροφορίες με όλο και περισσότερους τρόπους, σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην παραγωγή προϊόντων που οι άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμα και εύκολα στη χρήση», καταλήγει στη δήλωσή του o Κεν Γουόλκερ. Ο δικηγόρος της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, συνοψίζοντας το μήνυμα προς τις αρχές και τους ανταγωνιστές τόνισε: «Η Google κερδίζει, γιατί η Google είναι καλύτερη».