Η πόλη Ποκρόφσκ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο της πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε την Τετάρτη (21/8) ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας καταλαβαίνουν τι προσπαθεί να κάνει η Μόσχα στο μέτωπο του Ποκρόφσκ, όπου προωθείται ο Ρωσικός Στρατός, και ότι το Κίεβο ενισχύει τις δυνάμεις του αναλόγως στην περιοχή.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους εταίρους του Κιέβου να τηρήσουν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για τον εφοδιασμό του Ουκρανικού Στρατού με πυρομαχικά.
Πρόσθεσε ότι η επίθεση που εξαπέλυσε η χώρα του στην περιφέρεια του Κουρσκ της Ρωσίας, στις 6 Αυγούστου, συνεχίζεται. Ακόμη, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ελέγχουν «κάποιες περιοχές», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1826329151474991393}
Ουκρανία: Οι άμαχοι εγκαταλείπουν το Ποκρόφσκ καθώς πλησιάζουν οι Ρώσοι
Παρά την επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ, αυτό δεν αλλάζει τη μοίρα των κατοίκων του Ποκρόφσκ, καθώς οι άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά την πόλη τις τελευταίες ώρες, ελέω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζουν να πλησιάζουν σε αυτόν τον σημαντικό κόμβο.
Ο Ρωσικός Στρατός καταλαμβάνει τις τελευταίες εβδομάδες το ένα χωριό μετά το άλλο σε αυτόν τον τομέα του ανατολικού μετώπου και απέχει πλέον καμιά δεκαριά χιλιόμετρα από το Ποκρόφσκ, την πόλη των 53.000 κατοίκων. Οι ουκρανικές Αρχές ζήτησαν να εκκενωθεί κατεπειγόντως η πόλη.
{https://x.com/InsaleZ/status/1826293093911454105}
Ο Μαξίμ, ένας 40χρονος τον οποίο συνάντησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τη φυγή του έκανε λόγο για μια «πολύ τεταμένη» κατάσταση που επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Το οκταώροφο κτίριο όπου κατοικούσε, βομβαρδίστηκε πρόσφατα, ενώ εκείνος επέστρεφε στο σπίτι του με τα πόδια.
«Αποφάσισα να φύγω επειδή η ζωή είναι σημαντικότερη», είπε ο Μαξίμ, που εργάζεται σε ένα ορυχείο του Ποκρόφσκ.
Ο Ανατόλι, 60 ετών, είπε ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε δύο βομβαρδισμούς. «Τι χαλασμός! Όμως, δόξα τω Θεώ, όλοι επέζησαν. Οι άνθρωποι φεύγουν», πρόσθεσε.
Οι περιφερειακές Αρχές διέταξαν τη Δευτέρα (19/8) την «αναγκαστική αποχώρηση» οικογενειών με παιδιά από το Ποκρόφσκ, μια πόλη που οδηγεί στις οχυρωμένες ουκρανικές θέσεις του Τσάσιβ Γιαρ και τις Κοστιαντινίφκα.
Νωρίτερα την Τετάρτη 21 Αυγούστου, ο Ρωσικός Στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό της περιοχής, το Ζελάνιε, που απέχει 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Ποκρόφσκ. Ένα 24χρο νωρίτερα ανέφερε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του την κωμόπολη Νιου Γιορκ -υψηλής συμβολικής σημασίας, λόγω του ονόματός της- στην περιοχή του Τορέτσκ.
Ουκρανοί στρατιωτικοί και μπλόγκερ διαβεβαίωναν, ωστόσο, ότι ένα τμήμα της Νιου Γιορκ ελέγχεται ακόμη από το Κίεβο.
Τα drones της Ουκρανίας επηρέασαν μέχρι και τον ρωσικό Αρκτικό Κύκλο
Τα αεροδρόμια της Ρωσίας στις πόλεις που βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο της, Μούρμανσκ και Απάτιτι, άρχισαν να επαναλειτουργούν μετά το σύντομο κλείσιμο του εναέριου χώρου, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Rosaviatsia).
Από την έναρξη του πολέμου, τα ρωσικά αεροδρόμια διακόπτουν συχνά τη λειτουργία τους λόγω πιθανών ή πραγματικών ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
{https://x.com/KevinRothrock/status/1826302153205428255}
Ο κυβερνήτης του Μούρμανσκ, Αντρέι Τσίμπις, επιβεβαίωσε την Τετάρτη (21/8) την απειλή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος για την περιοχή, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αρκετά ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν αργότερα ένα βίντεο, το οποίο έδειχνε την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή του Μούρμανσκ. Ωστόσο, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα την αυθεντικότητα του σχετικού υλικού.
Στην περιοχή του Μούρμανσκ υπάρχει μια αεροπορική βάση για στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη κοντά στην πόλη Ολενεγκόρσκ.
Ρωσία: «Κατάσβεση» με... εικόνα της φωτιάς από drone σε αποθήκη καυσίμων
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Ορθόδοξοι ιερείς «επιστράτευσαν» μια εικόνα, προκειμένου να συμβάλει στην... πυρόσβεση μιας τεράστιας φωτιάς που ξέσπασε σε αποθήκη καυσίμων στη νότια Ρωσία, η οποία προκλήθηκε από επίθεση ουκρανικού drone.
Όπως ανακοίνωσε η τοπική Επισκοπή, η ενέργεια αυτή έγινε με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να τιθασεύσει τις φλόγες. Η εικόνα της Καιόμενης βάτου θεωρείται από τους Χριστιανούς στη Ρωσία ως ένα φυλαχτό κατά της φωτιάς.
Η τεράστια πυρκαγιά στην αποθήκη καυσίμων στο Προλετάρσκ στην περιοχή του Ροστόφ, μαίνεται από την Κυριακή (18/8), παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να τη θέσουν υπό έλεγχο.
{https://x.com/ChrisO_wiki/status/1826171767037059074}
Περίπου 20 από τις 70 δεξαμενές αποθήκευσης φλέγονται, μετέδωσε την Τρίτη 20 Αυγούστου το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον επικεφαλής της τοπικής διοίκησης Βαλέρι Γκόρνιχ.
Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Γκόρνιχ.
Μια φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αργότερα, δείχνει δύο ορθόδοξους ιερείς να στέκονται σε ένα αγρό, ο καθένας σε μια πλευρά ενός ξύλινου βάθρου και να κρατούν μια μεγάλη εικόνα, καθώς ένα πυκνό νέφος μαύρου και γκρι καπνού υψώνεται προς τον ουρανό από την αποθήκη που βρίσκεται πίσω τους.
«Οι (ιερείς) μιλούσαν με τους πυροσβέστες και ευλογούσαν όλο τον πυροσβεστικό εξοπλισμό» δήλωσε στο Reuters ο τοπικός έπαρχος του Βολγκοντόνσκ σε δήλωση του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν διαμαρτυρηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πόσο μολυσμένος έχει γίνει ο αέρας λόγω της πυρκαγιάς. Οι Αρχές δήλωσαν ότι το επίπεδο των επιβλαβών ουσιών στην ατμόσφαιρα είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων.
Ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ, είχε δηλώσει τη Δευτέρα (19/8) ότι 41 πυροσβέστες είχαν ζητήσει ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων πέντε που είχαν ανάγκη από επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Ρωσία: Εκτεταμένη βλάβη στις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp
«Εκτεταμένη βλάβη» έπληξε από τις 14.00 ώρα Μόσχας και για μία ώρα τις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Αρχή, η Roskomnadzor,.
Όπως έγινε γνωστό, μια «κυβερνοεπίθεση» ήταν η αιτία αυτού του σπάνιου «περιστατικού».
«Από τις 14:00, το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης του Δημόσιου Δικτύου Επικοινωνιών κατέγραψε εκτεταμένη βλάβη στη λειτουργία των μέσων Telegram και WhatsApp», δήλωνε η Roskomnadzor σε λακωνική ανακοίνωση.
Λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε ότι η βλάβη συνδέεται με «επίθεση DDoS κατά των ρωσικών παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών».
«Στις 15:00 η επίθεση είχε απωθηθεί και οι πλατφόρμες λειτουργούν κανονικά», γνωστοποίησε εν τέλει η Roskomnadzor, που δεν προσδιόρισε τον δράστη της κυβερνοεπίθεσης.
Το περιστατικό είναι σπάνιο για τη Ρωσία.
Από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, το Κρεμλίνο έχει αυξήσει δραστικά τον έλεγχο του ψηφιακού τομέα, που έχει πληγεί σοβαρά από τις δυτικές κυρώσεις.
Η Μόσχα έχει επίσης ενισχύσει τον έλεγχο στο ίντερνετ, απαγορεύοντας τη λειτουργία πολλών ιστοσελίδων και δυτικών κοινωνικών μέσων, Facebook, Instagram et X, όπου οι αντιτιθέμενοι στο Κρεμλίνο μπορούσαν να εκφρασθούν ελεύθερα. Η πρόσβαση σε αυτά παραμένει δυνατή από τη ρωσική επικράτεια μέσω VPN.
Το YouTube, αντίθετα, δεν έχει ποτέ αποκλεισθεί, αλλά φήμες για την απαγόρευση της λειτουργίας του κυκλοφορούν συστηματικά. Από τον Μάρτιο 2022, η Roskomnadzor κατηγόρησε το YouTube και την Google για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.
Από τον Φεβρουάριο 2022 το Κίεβο έχει γίνει στόχος πολλαπλών κυβερνοεπιθέσεων, που κατευθύνονταν κυρίως κατά κυβερνητικών ιστοσελίδων. Οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν συχνά ότι έχουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Μόσχας, η οποία το αρνείται.