Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να συζητήσουν τους πολέμους στην Ουκρανία - εν μέσω της κρίσης πυραύλων και τις απειλές του Ρώσου ηγέτη, Βλαντίμιρ Πούτιν - αλλά της σύγκρουσης στη Γάζα μεταξύ άλλων θεμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, μιλώντας πριν από τη «μακρά και παραγωγική» συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή (13/9), ο Κιρ Στάρμερ είπε ότι οι δύο χώρες ήταν «στρατηγικά ευθυγραμμισμένες» στις προσπάθειές τους να επιλύσουν τον πόλεμο. Στη συνέχεια, απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία, λέγοντας: «Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως θα περιμένατε, της Μέσης Ανατολής και του Ινδικού - Ειρηνικού, μιλώντας στρατηγικά για τακτικές αποφάσεις. Αυτό δεν αφορά σε μια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά προφανώς θα επανέλθουμε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, σε λίγες ημέρες, με μια ευρύτερη ομάδα ατόμων, αλλά αυτή ήταν μια πραγματικά σημαντική πρόσκληση από τον Πρόεδρο για να έχουμε αυτό το επίπεδο συζήτησης για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».
Υπενθυμίζεται ότι σναμένονται αποφάσεις για τους βασικούς συμμάχους της Ουκρανίας, καθώς ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αύξησε πρόσφατα τις πιέσεις προς αυτούς για να επιτρέψει στις δυνάμεις του να χρησιμοποιούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για λήψη απόφασης, η Δύση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην έγκριση της χρήσης των πυραύλων.
{https://youtu.be/d5-uxHZbTyU}
Φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Κιρ Στάρμερ ζητούσε την έγκριση των ΗΠΑ για να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για εκτεταμένα πλήγματα στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters. Ακόμα, πρόσθεσαν ότι πίστευαν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν δεκτικός. Η έγκριση του Αμερικανού Προέδρου θα χρειαζόταν επειδή τα εξαρτήματα των Storm Shadow κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.
Παρ' όλα αυτά, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Κιρ Στάρμερ πιέστηκε επανειλημμένα για το ζήτημα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά απέφυγε να δώσει μια σταθερή απόφαση. Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και έχουν κινηθεί προσεκτικά μέχρι στιγμής, ωστόσο υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες ότι ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησής του.
{https://youtu.be/hGMjDRjiloM}
Η απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Δύση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε τη Δύση, προειδοποιώντας ότι το να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, θα έθετε τη Μόσχα «σε πόλεμο» με το ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι η απόφαση θα αλλάξει «σημαντικά» τη φύση του πολέμου. Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, φυσικά, θα αλλάξει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Αν γίνει έτσι, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ίδια την ουσία αυτής της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα δημιουργηθούν για εμάς».
{https://youtu.be/-XTqySd43vk}
Πώς απάντησε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντίμιρ Πούτιν
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις απειλές του Ρώσου Προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν τις αγνόησε, λέγοντας: «Δεν σκέφτομαι πολύ τον Βλαντίμιρ Πούτον». Εξακολουθεί, παρ' όλα αυτά, να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός στις ΗΠΑ σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε το να επιτραπεί στο Κίεβο να εξαπολύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters, έχουν επισημάνει ότι η Ουκρανία έχει ήδη τη δυνατότητα να χτυπήσει στη Ρωσία χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και ενώ οι αμερικανικοί πύραυλοι θα το ενίσχυαν αυτό, είναι πολύ δαπανηροί και περιορισμένοι σε αριθμό για να αλλάξουν τη συνολική εικόνα του πολέμου.
{https://youtu.be/0IhQtK-tgeg}