Πάνω από 2.800 μέλη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου τραυματίστηκαν και κάποιοι σκοτώθηκαν όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους εξερράγησαν. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε ανύποπτη στιγμή σε διάφορες περιοχές της χώρας και ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς αυξάνεται.
Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου δείχνουν άνδρες τραυματισμένους στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο να μεταφέρονται σε νοσοκομεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί οι ξαφνικές εκρήξεις των βομβητών την ώρα για παράδειγμα που κάποιος βρισκόταν στην αγορά και ψώνιζε ή περπατούσε στο δρόμο.
Ήδη από τη Χεζμπολάχ συνδέουν τις εκρήξεις με το Ισραήλ και μια πηγή, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας» που έχει υποστεί η οργάνωση εδώ και ένα χρόνο πολέμου με το Ισραήλ.
Στενός βοηθός του Νετανιάχου, ο Τοπάζ Λουκ, με ανάρτησή του στο X υπαινίχθηκε την εμπλοκή του Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια το μήνυμα διεγράφη. Μάλιστα το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ έσπευσε να υποστηρίξει πως ο Λουκ δεν εκπροσωπεί τον Νετανιάχου και πως εδώ και αρκετούς μήνες δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του και δεν συμμετέχει στον στενό κύκλο των πρωθυπουργικών συμβούλων.
{https://www.youtube.com/watch?v=D5Q5M5ZFku8}
Το πρωθυπουργικό γραφείο πρόσθεσε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν λάβει οδηγίες να μην μιλούν στα μέσα ενημέρωσης και να μην δίνουν συνεντεύξεις. Η πάγια τακτική του Ισραήλ είναι να διαψεύδει επιθετικές ενέργειες σε ξένο έδαφος, οι οποίες συνήθως φέρουν τη σφραγίδα των μυστικών του υπηρεσιών.
Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα μπορούσε το Ισραήλ να προκαλέσει έκρηξη σε έναν βομβητή. Τρεις λιβανικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι βομβητές που εξερράγησαν ήταν ένα σύγχρονο μοντέλο και είχαν αγοραστεί πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, τους τελευταίους μήνες.
Πηγή της λιβανέζικης οργάνωσης σημείωσε στη Wall Street Journal πως μια από τις εκτιμήσεις είναι ότι στις συσκευές να είχε εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με αναφορές, οι συσκευές υπερθερμάνθηκαν πριν εκραγούν.
{https://twitter.com/visegrad24/status/1836050168363262047}
{https://twitter.com/doamuslims/status/1836043878555877412}
Ο Ραμί Χουρί, διακεκριμένος συνεργάτης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, μιλώντας στο Al Jazeera, χαρακτήρισε τις εκρήξεις στους βομβητές «το πιο επικίνδυνο γεγονός» που έχει αντιμετωπίσει η Χεζμπολάχ εδώ και χρόνια.
«Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο και πραγματικά ανησυχητικό για τη Χεζμπολάχ και όλους τους συμμάχους της, επειδή σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί έχουν δυνατότητες για επιθέσεις αυτού του είδους, πολύ πέρα από αυτό που πολλοί υποψιάζονταν», τόνισε.
Χάος και πανικός στον Λίβανο
Τουλάχιστον 2.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν και κάποιοι σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου. Μεταξύ των τραυματιών φαίνεται πως είναι και ο Ιρανός πρεσβευτής στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, ο οποίος «δεν διατρέχει κίνδυνο».
Το κύμα των εκρήξεων κράτησε περίπου μία ώρα. Οι αρχικές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 3:45 τοπική ώρα. Στη χώρα επικράτησε πανικός καθώς εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρονταν εσπευσμένα σε νοσοκομεία, που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Το υπουργείο Υγείας κάλεσε όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να σπεύσουν για βοήθεια, ενώ πλήθος κόσμου έφτανε στα νοσοκομεία για να διαπιστώσει την κατάσταση των ανθρώπων τους που τραυματίστηκαν.
{https://twitter.com/JasonMBrodsky/status/1836036408366039108}
{https://twitter.com/JasonMBrodsky/status/1836036408366039108}
{https://twitter.com/ScharoMaroof/status/1836036352380403811}
Λευκός Οίκος: Η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ απαιτεί διπλωματική λύση
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διπλωματική λύση» σε αυτήν τη σύγκρουση, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Πυροδότησαν τις μπαταρίες λιθίου - Όλα τα σενάρια
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, η Μοσάντ μπόρεσε να εγχύσει μια ένωση τετρανιτρικής πενταερυθριτόλης (PETN) στις μπαταρίες των νέων κρυπτογραφημένων τηλεειδοποιητών που άρχισε να χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ γύρω στον Φεβρουάριο. Δηλαδή, πριν ακόμη φτάσουν στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ, επιτρέποντάς τους να «υπερθερμανθούν εξ αποστάσεως» και να πυροδοτήσουν την μπαταρία λιθίου μέσα στη συσκευή.
Τα σενάρια για το τι συνέβη, βέβαια, είναι αρκετά. Πολλοί φωτογραφίζουν ως αιτία των εκρήξεων κάποιου είδους χακάρισμα που προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών και έκρηξη. Ο κύριος ύποπτος είναι το Ισραήλ, το οποίο έχει ιστορία στη διεξαγωγή περίπλοκων και εξελιγμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά αντιπάλων.
Φαίνεται όμως απίθανο να είχε γίνει έτσι η επίθεση, όπως σημειώνουν ειδικοί στο BBC. Υποστηρίζουν ότι τα πλάνα από τις εκρήξεις δεν συνάδουν με υπερθέρμανση της μπαταρίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι πρόκειται για μια λεγόμενη «επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού» που περιελάμβανε παραποίηση των τηλεειδοποιητών κατά την κατασκευή ή τη μεταφορά τους.
Οι επιθέσεις εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία στον κυβερνοχώρο, με πολλά υψηλού προφίλ χακαρίσματα που προκαλούνται πρόσφατα από κάποιους που αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία κατασκευής των προϊόντων.
Αλλά αυτές οι επιθέσεις, όμως, συνήθως επικεντρώνονται στο λογισμικό. Οι επιθέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της ίδιας της συσκευής (hardware) είναι πολύ πιο σπάνιες, καθώς απαιτούν την επαφή με την ίδια συσκευή.
Εάν επρόκειτο όντως για επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα περιλάμβανε μια τεράστια επιχείρηση για το άνοιγμα των βομβητών σε κάποια εγκατάσταση και την κρυφή παραβίαση τους με κάποιο τρόπο.
Όπως έγραψε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντμίτρι Αλπέροβιτς στο X, αυτό θα καθιστούσε την επιχείρηση «ίσως μια από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις με φυσική αλυσίδα εφοδιασμού στην ιστορία».
Η μαζική δολιοφθορά ενός τόσο μεγάλου αριθμού βομβητών θα απαιτούσε άλλωστε ευφυΐα και τεχνική ικανότητα, σημειώνει το BBC.
Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα πέρυσι, η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα από φόβο ότι θα μπορούσαν να παραβιαστούν από πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι το 1996, η ισραηλινή Shin Bet δολοφόνησε έναν βομβιστή της Χαμάς με εκρηκτικό στο τηλέφωνό του.
Αντίθετα, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε βομβητές για να επικοινωνήσει, με μια νέα παρτίδα να παραδίδεται πρόσφατα.
Ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο BBC ότι στις συσκευές πιθανότατα είχαν τοποθετηθεί 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης στρατιωτικής ποιότητας, κρυμμένη μέσα σε ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.
Ο οπλισμός του μηχανισμού γίνεται με ένα σήμα, κάτι που ονομάζεται «αλφαριθμητικό μήνυμα κειμένου». Μόλις οπλιστεί, το επόμενο άτομο που θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή θα πυροδοτήσει την εκρηκτική ύλη.
Οργισμένη αντίδραση από τη Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ με νεότερη ανακοίνωσή της ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο.
Το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» μετά από «αυτή την εγκληματική επίθεση».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη σειρά εκρήξεων στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «εγκληματική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας». Ο Μικάτι έκανε λόγο για «εγκληματική πράξη» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει πίεση ώστε να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει την επιθετικότητά του και τις απειλές του και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα».
Ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.