Με μια επίθεση βγαλμένη από σενάριο ταινίας με σχεδόν 3.000 τραυματίες και τουλάχιστον 12 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, το Ισραήλ κατάφερε ένα «συντριπτικό» χτύπημα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Μοσάντ σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό μπόρεσαν να παγιδέψουν περίπου 5.000 βομβητές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, τοποθετώντας εκρηκτική ύλη κατά την παραγωγή τους και πυροδοτώντας την έκρηξη σε ανύποπτη χρονική στιγμή.
Η επιχείρηση ήταν μια επίδειξη ισχύος του Ισραήλ, ένα μήνυμα για τις δυνατότητες που έχει να παρακάμπτει την ασφάλεια της Χεζμπολάχ, παραβιάζοντας - εν προκειμένω - ακόμη και τη γραμμή εφοδιασμού της. Αξιωματούχος της λιβανέζικης οργάνωσης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, παραδέχτηκε πως ήταν η «μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας» της οργάνωσης στην ιστορία της.
Το χτύπημα έσπειρε τον πανικό στον Λίβανο και προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Καθώς η παγίδευση των βομβητών έγινε κατά την παραγωγή τους, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην κατασκευάστρια εταιρεία.
{https://www.youtube.com/watch?v=APZnDTPKyaY}
Η Gold Apollo έδειξε την BAC
Το συγκεκριμένο μοντέλο (AR924) είναι κατοχυρωμένο στην ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, η οποία ωστόσο με ανακοίνωσή της διευκρίνισε πως οι εν λόγω βομβητές κατασκευάστηκαν από μια εταιρεία BAC, με έδρα τη Βουδαπέστη, την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
«Εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για πωλήσεις προϊόντων σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από την BAC», ανέφερε χαρακτηριστικά η Gold Apollo σε δήλωσή της.
O ιδρυτής και πρόεδρος της Gold Apollo Hsu Ching-kuang δήλωσε πως «το προϊόν έχει μόνο το σήμα μας», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως υπήρξαν κάποια προβλήματα με εμβάσματα από την BAC. «Το έμβασμα ήταν πολύ περίεργο», είπε, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές είχαν έρθει μέσω της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος της Gold Apollo δεν έχει δώσει - επί του παρόντος - περισσότερες διευκρινίσεις ή κάποια απόδειξη συμβολαίου με την BAC σχετικά με τη συμφωνία που έχει συναφθεί.
* Το κτίριο που εμφανίζεται ως έδρα της BAC
Μια εταιρεία φάντασμα
Η επιχείρηση της Μοσάντ φαίνεται πως στήθηκε πριν από αρκετό καιρό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι περίπου 5.000 βομβητές εισήχθησαν στον Λίβανο πριν από περίπου πέντε μήνες. Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να εγκαταλείψουν την επικοινωνία με τα κινητά τους, καθώς αυτά μπορούν να παρακολουθούνται από το Ισράηλ. Παρείχε λοιπόν τους βομβητές για πιο ασφαλή επικοινωνία.
Η δηλωμένη διεύθυνση για την BAC Consulting στην Βουδαπέστη οδηγεί σε ένα κτίριο, σε οικιστικό δρόμο σε προάστιο της ουγγρικής πρωτεύουσας (φωτογραφία παραπάνω). Το όνομα της εταιρείας είναι αναρτημένο στην πόρτα της εισόδου σε ένα χαρτί Α4, αλλά κανείς δεν βρισκόταν στα υποτιθέμενα γραφεία της, όπως διαπίστωσαν με ρεπορτάζ το Reuters, η Deutsche Welle και άλλα διεθνή ΜΜΕ.
Περίοικοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ανέφεραν πως η BAC Consulting μπορεί να είναι καταχωρημένη σε αυτή την διεύθυνση αλλά δεν έχει φυσική παρουσία. Είπαν επίσης πως οι ίδιοι δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτή την εταιρεία και δεν έχουν δει να αποστέλλεται κάποια αλληλογραφία.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, που εμφανίζεται και ως ιδιοκτήτης της εταιρείας, στο προφίλ της στο LinkedIn αναφέρει πως έχει εργαστεί ως σύμβουλος σε διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO.
Αρχικά η Cristiana Barsony-Arcidiacono ήταν εξαφανισμένη καθώς δεν απαντούσε ούτε σε emails, αλλά ούτε και σε κλήσεις στα καταχωρυμένα τηλέφωνα επικοινωνίας. Τελικά, εμφανίστηκε για μια σύντομη δήλωση στο NBC επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Gold Apollo. Όταν όμως ρωτήθηκε για τους βομβητές και τις εκρήξεις, απάντησε: «Δεν φτιάχνω εγώ τους βομβητές. Είμαστε απλώς οι ενδιάμεσοι. Νομίζω ότι έχετε καταλάβει λάθος».
* Η φωτογραφία της Cristiana Barsony - Arcidiacono από το προφίλ της στο LinkedIn
Οι καταχωρημένες δραστηριότητες της BAC, που ισχυρίζεται πως έχει εμπειρία δεκαετίας, ποικίλλουν, από παιχνίδια υπολογιστή έως συμβουλές πληροφορικής και εξόρυξης αργού πετρελαίου. Κατατάσσει τις τηλεπικοινωνίες ως έναν από τους βασικούς τομείς εξειδίκευσής της και λέει ότι ενσωματώνει «τα καλύτερα τεχνολογικά μαθήματα και πρακτικές του παρελθόντος από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές».
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, που επικαλείται στοιχεία από την CompanyWall η οποία ταξινομεί και αναλύει χρηματοοικονομικές πληροφορίες και επιχειρηματικές πληροφορίες για εταιρείες, η BAC Consulting δημοσίευσε κέρδη μετά από φόρους 18,3 εκατ. φιορίνια Ουγγαρίας (464.000 €) με έσοδα 215 εκατομμυρίων το 2023.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κάποιες ώρες μετά την επίθεση στον Λίβανο, η ιστοσελίδα της BAC έπεσε. Αρχικά οδηγούσε σε ένα νέο παράθυρο σύνδεσης και στη συνέχεια εμφανιζόταν έναν μήνυμα σφάλματος, που ανέφερε πως «δεν έχετε άδεια πρόσβασης σε αυτή τη σελίδα».
* Η ιστοσελίδα της BAC Consulting πριν απενεργοποιηθεί
Για την υπόθεση παρενέβη επίσημα και η ουγγρική κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως η εταιρεία BAC είναι απλώς ένας «εμπορικός μεσάζων» και δεν διαθέτει κατασκευαστική μονάδα στην Ουγγαρία. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβακς. «Αυτή η υπόθεση δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», είπε.
Ο «Δούρειος Ίππος» του Ισραήλ
Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και της αμυντικής βιομηχανίας αποκάλυψαν στους New York Times πως πίσω από τις εταιρείες φαντάσματα βρίσκεται το ίδιο το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα δηλαδή το Ισραήλ δεν χρειάστηκε να σαμποτάρει τους βομβητές, αφού ήταν το ίδιο που τους κατασκευαζε από την αρχή τοποθετώντας μπαταρίες με την εκρηκτική ύλη PETN.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Ισραήλ δημιούργησε τουλάχιστον τρεις «εταιρείες - φαντάσματα» που εμφανίστηκαν στη Χεζμπολάχ ως διεθνείς κατασκευαστές βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας, όπως ασυρμάτων. Αφού έκλεισε η συμφωνία ξεκίνησε η παραγωγή και η αποστολή των βομβητών - βομβών.
Οι πρώτοι βομβητές έφτασαν στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022 σε μικρούς αριθμούς, αλλά η παραγωγή επιταχύνθηκε μετά την οδηγία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ για μη χρήση κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές των βομβητών στον Λίβανο εκτοξεύτηκαν και χιλιάδες συσκευές έφτασαν στα χέρια μελών της Χεζμπολάχ με τη γνωστή κατάληξη.