Ακόμη και εντός του επόμενου 12ωρου, όταν θα έχει πέσει το σκοτάδι στην περιοχή, θα μπορούσε να χτυπήσει το Ιράν το Ισραήλ ως αντίποινα για τον πόλεμο στο Λίβανο, σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο που μίλησε στους New York Times.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, ανώτερους αξιωματούχος του Λευκού Οίκου υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζεται για μια επίθεση κατά του Ισραήλ με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων. Η ίδια πηγή ανέφερε πως εάν η Τεχεράνη προχωρήσει σε ένα τέτοιο χτύπημα τότε «θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ που μίλησε στους New York Times, το Ιράν θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, κρουζ και drone, όπως έκανε τον Απρίλιο, όταν η προαναγγελθείσα επίθεσή του είχε αποκρουστεί σχεδόν πλήρως από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, που έχουν αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Άλλη πηγή από τις ΗΠΑ ανέφερε στο Reuters πως η ιρανική πυραυλική επίθεση θα μπορούσε να είναι ανάλογου μεγέθους με αυτήν του Απριλίου, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε «πλήρη ετοιμότητα» και πως μια επίθεση θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ανέφεραν πως πιθανότατα το Ιράν θα στόχευε τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο έχει πλέον εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.
Η ανησυχία για τις εξελίξεις εντείνεται καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τις εμπλεκόμενες πλευρές και τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ, κινητοποίηση παρατηρείτε και στη Μόσχα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες ώρες έσπευσε στο Κρεμλίνο για μια έκτακτη σύσκεψη σχετικά με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο από αέρα και έχει ξεκινήσει και περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις, προετοιμάζοντας μια εισβολή πλήρους ισχύος. Ο Ισραηλινός Στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους πάνω από 20 πόλεων στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali, αναφέροντας πως «δεν θέλει να τους βλάψει». Όπως προειδοποίησε, όποιος βρίσκεται κοντά σε υποδομές ή μέλη της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. «Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ αποτελεί στόχο», τόνισε.
Ο Αλί Χαμενεΐ στην προσευχή της Παρασκευής
Σύμφωνα με τους New York Times, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη. Θα εκφωνήσει ένα κήρυγμα που αναμένεται να δώσει τον τόνο για τη στρατηγική του Ιράν έναντι του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Χαμενεΐ ηγείται της προσευχής της Παρασκευής μόνο υπό έκτακτες συνθήκες. Η τελευταία φορά, μάλιστα, ήταν το 2020, αφού το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ μετά τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, του Qasem Sulaimani.
Το Ισραήλ «πέταξε το γάντι» στο Ιράν
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ με τον πόλεμο στον Λίβανο δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ισραηλινή ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, όχι μόνο για την εξόντωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σε Γάζα και Λίβανο αντίστοιχα, αλλά για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.
Είναι χαρακτηριστικό πως τη στιγμή που ανακοινωνόταν η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στην Τεχεράνη, καθιστώντας σαφές πως ο απώτερος στόχος του είναι η πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.
Απευθυνόμενος στους πολίτες του Ιράν δήλωσε πως η ημέρα που θα απελευθερωθούν από την κυριαρχία των «τυράννων» και θα μπορέσουν να ζήσει εν ειρήνη με το Ισραήλ «θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι νομίζουν». «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», ήταν η απειλητική προειδοποίηση του Νετανιάχου για την Τεχεράνη.
Το Ισραήλ, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές, με τις επιχειρήσεις και τα χτυπήματά του εδώ και ένα χρόνο επιχειρεί να εκτός των άλλων να καταδείξει την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του έναντι του Ιράν και των συμμάχων του, αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως είναι αδύναμο να επιτεθεί ουσιαστικά. Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνει το Politico, το Τελ Αβιβ αμφισβητεί την εξουσία της Τεχεράνης στην περιοχή, ρίχνοντάς της το γάντι.