Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/10) στους συμπατριώτες του να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των «ιερών αποστολών μας», δηλαδή των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς, ο Νετανιάχου τόνισε: «Καθορίσαμε τους στόχους του πολέμου και αυτήν τη στιγμή τους υλοποιούμε: να ανατρέψουμε τη Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας), να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς. Πρόκειται για μια ιερή αποστολή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να την επιτύχουμε».
«Ιερή αποστολή» χαρακτήρισε και τους δύο άλλους στόχους του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνησή του. Δηλαδή, «την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής, προερχόμενης από τη Λωρίδα της Γάζας, για το Ισραήλ» και «την επιστροφή των κατοίκων του νότιου και βόρειου (Ισραήλ) με ασφάλεια στα σπίτια τους».
«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στους στόχους αυτούς. «Δεν θα εγκαταλείψω», υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομήρων. Ακόμη, επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει, διότι «η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα».
«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας και αυτό θα τους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», προέβλεψε ο Νετανιάχου.
{https://x.com/netanyahu/status/1843365684715368656}
Ο Νετανιάχου κήρυξε τον «Πόλεμο της Αναγέννησης»
Νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου.
«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Επίσης, αναφέρθηκε σε «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).
Ο πόλεμος που εξαπέλυσε πέρσι το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ως απάντηση στην προ ενός έτους επίθεση των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ, έφερε το όνομα της στρατιωτικής εκστρατείας «Σιδερένια ξίφη».
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο "Πόλεμος της Αναγέννησης". Έτσι θα ήθελα να ονομάσουμε επίσημα τον πόλεμο».
«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας στον άξονα του κακού του Ιράν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας», τόνισε ακόμη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στη συνάντηση, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Μετά την απαγγελία ψαλμών και την προσευχή για τους στρατιώτες των IDF και τους ομήρους, οι υπουργοί είδαν πλάνα από όσα έκανε η Χαμάς επί ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων αντέδρασε και μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τόνισε: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία αναγέννηση χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων».
Χεζμπολάχ: Η Χαμάς δηλώνει ότι οι όμηροι στη Γάζα είναι σε «πολύ δύσκολη κατάσταση»
Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε «πολύ δύσκολη κατάσταση», έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πυροδότησε το ήδη εύφλεκτο κλίμα στη Μέση Ανατολή.
«Λέμε (στους Ισραηλινούς) ότι θα μπορούσατε να είχατε πάρει πίσω όλους τους ομήρους σας ζωντανούς πριν από έναν χρόνο, η κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων, η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, έχει γίνει πολύ δύσκολη», δήλωσε -μεταξύ άλλων- ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό κίνημα.
{https://x.com/Levantinette/status/1843322367956877356}
Το Ισραήλ επεκτείνει τα χτυπήματα σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου
Σχεδόν παράλληλα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προειδοποίησαν ότι προετοιμάζονται να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ και στην παράκτια ζώνη του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα, κάλεσα τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.
Οι IDF «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.
Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.
{https://x.com/WarMonitors/status/1843320246708699269}
Αρκετές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί, επίσης, λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
Πάντως, νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα οι δομές αυτές βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ακόμη, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε «περισσότερους από 120 στόχους» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε διάστημα μίας ώρας. «Η επιχείρηση αυτή είναι συνέχεια των πληγμάτων που έχουν στόχο (να αποδυναμώσουν) τη Χεζμπολάχ και να στηρίξουν τις (ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», όπως επισημάνθηκε.
IDF: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε σχεδόν 135 βλήματα κατά ισραηλινού εδάφους
Ακόμη, οι IDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (7/10) ότι «σχεδόν 135 βλήματα» που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου εισήλθαν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.
«Στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σχεδόν 135 βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ πέρασαν στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο», σημείωσε η ανακοίνωση του στρατού.
Στις 18:00 οι ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι δεν είχαν υπήρχαν αναφορές για θύματα μετά τα πυρά αυτά.
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον Λίβανο προς Συρία
Από την πλευρά τους, οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα προς τη Συρία το διάστημα μεταξύ 23ης Σεπτεμβρίου (ημέρα κατά την οποία το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο) και 5ης Οκτωβρίου.
Οι λιβανέζικες Αρχές διευκρίνισαν πως πρόκειται για «300.774 Σύρους και 102.283 Λιβανέζους», την ώρα που η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ σημείωσαν πως Παλαιστίνιοι, Σουδανέζοι, πρόσφυγες και υπήκοοι άλλων χωρών διέσχισαν επίσης τα σύνορα για να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι διεξάγονται καθημερινά στο νότιο, το ανατολικό τμήμα της χώρας και τα νότια προάστια της Βηρυτού.