Συνολικά 1.428 δελφίνια στα Νησιά Φερόε δολοφονήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου, στην αναβίωση ενός εθίμου που κρατάει χρόνια στην περιοχή.
Η ομαδική σφαγή φαλαινών και δελφινιών λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, γεγονός που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις στις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.
Η παράδοση φέρεται να χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, όταν οι Βίκινγκς άρχισαν να εγκαθίστανται σε νησιά του Βόρειου Ατλαντικού.
Πού οφείλεται όμως η βάρβαρη αυτή παράδοση που λατρεύουν οι κάτοικοι των Φερόε;
Δείτε εδώ: Νησιά Φερόε: Αιματοβαμμένη η θάλασσα μετά την «παραδοσιακή» δολοφονία 1.428 δελφινιών
Τα νησιά Φερόε αποτελούν ένα μικρό αρχιπέλαγος νησιών στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, βορειοδυτικά της Σκωτίας και στα μισά του δρόμου μεταξύ Ισλανδίας και Νορβηγίας.
Είναι μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη στον κόσμο και ως εκ τούτου, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό… αμετάβλητα από το χρόνο και ανεπηρέαστα από τις σύγχρονες κοινωνίες.
Οι κάτοικοί τους δηλώνουν απίστευτα περήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά, ως απόγονοι των Βίκινγκς.
The Faroe Islands' biggest ever dolphin massacre: Fishermen kill 1,428 animals – FORTY TIMES the usual death toll – after herding them into harbour for annual Grindadrap hunt
via https://t.co/SoLYFq4fjs https://t.co/WKvAwCWAaM— John B Tawn (@27Tawnyowl) September 14, 2021
Μέσα από την πανώλη, 400 χρόνια πειρατικών επιθέσεων, αποικιοκρατική καταπίεση και παρουσία πολυάριθμων ξένων δυνάμεων στο έδαφός τους, κατάφεραν να επιβιώσουν στο σκληρό ωκεάνιο περιβάλλον, έχοντας βρεθεί συχνά στα πρόθυρα εξαφάνισης.
Η αρχαία σκανδιναβική γλώσσα τους έχει επιβιώσει και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να χρησιμοποιείται, συνεχίζουν να κατασκευάζουν ξύλινες βάρκες παρόμοιες με τα παραδοσιακά σκάφη των Βίκινγκς, καθώς και εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να… τρέφονται από θαλάσσια θηλαστικά, σκοτώνοντας κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό φαλαινών και δελφινιών.
To «Grindadráp» ως μέσο επιβίωσης
Τα ζώα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην επιβίωση του λαού των Φερόε. Όντες σοβαρά απομονωμένοι στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, λόγω λιμού, αποτυχημένων συγκομιδών και ελλείψεων εφοδιασμού (για παράδειγμα, όταν τα πλοία εφοδιασμού της Δανίας αποτράπηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου), κάποτε, ήταν ζωτικής σημασίας οι κάτοικοι να μπορούν να βρίσκουν τη δική τους τροφή.
Τα Φερόε είναι σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα για γεωργία, και ως εκ τούτου, οι κάτοικοι του νησιού βασίζονταν αποκλειστικά στην αλιεία, την κτηνοτροφία, τις φάλαινες και τα δελφίνια.
Το «Grindadráp», αποτελεί ένα κυνήγι θαλάσσιων θηλαστικών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα νησιά αυτά.
Είναι ένα μη εμπορικό κυνήγι, καθώς το κρέας δεν εξάγεται, αλλά φυλάσσεται και διανέμεται στην κοινότητα ως δωρεάν τροφή.
Danimarka'da yapılan "Grindadrap Festivali" kapsamında tam 1428 balina ve yunus katledildi. Bu festival tarihi için rekor olduğu belirtildi. pic.twitter.com/1BFYb8gRDe
— Deep Brain (@deep_brain_) September 14, 2021
Ιστορικά, αυτό ήταν μια σημαντική οικονομική ανακούφιση για τα Φερόε, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς εισαγωγές λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους.
Υποστηρίζεται, πως τα ζώα σκοτώνονται με ανώδυνο τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έθιμο είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία, που τα σχολεία εκπαιδεύουν τα παιδιά στην εν λόγω διαδικασία.
Μάλιστα, τα παιδιά μπορούν να φύσουν δικαιολογημένα από το σχολείο όταν πραγματοποιείται το «Grindadráp», ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να εγκαταλείψουν τον χώρο εργασίας τους για να συμμετάσχουν.
Danimarka'nın Faroe Adaları'nda şimdiye kadar yaşanan en büyük yunus katliamı yapıldı. Her yıl düzenlenen Grindadrap "festivalinde", 1428 balina ve yunus öldürüldü. Bu sayı, geleneğin başladığı 1500'lerden bu yana rekor sayı oldu. pic.twitter.com/AVpmKcsekB
— Güncel bilgiler (@guncel_bilgii) September 14, 2021
Βέβαια, στη σύγχρονη εποχή η αναζήτηση τροφής καθίσταται πλέον ευκολότερη υπόθεση ακόμα και για αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές.
Ειδικά για φέτος, ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που «χρειάζεται» για να τραφεί η κοινότητα.
Αυτό σημαίνει ότι πλήθος θηλαστικών οδηγήθηκε στη σφαγή χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, αφού απλώς θα πεταχτούν…
Το φαινόμενο εγείρει ανησυχίες σε οργανώσεις και φορείς σχετικά με το περιβάλλον και τα ζώα.
(Με πληροφορίες από: nationalgeographic.com/mappingmegan.com/theanimalfund.net)