Διαβεβαιώσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, ότι δεν θα χτυπήσει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, έχει παράσχει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε επί των Αμερικανών συμμάχων της, ότι θα αποφύγει να χτυπήσει τις κρίσιμες αυτές υποδομές του Ιράν, όταν πρόκειται να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε στην ισραηλινή επικράτεια την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Washington Post, ο Νετανιάχου μετέφερε στην Ουάσιγκτον την πρόθεσή του οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να χτυπήσουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Μέσο, δήλωσαν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να επικεντρώσει την επόμενη επίθεσή του σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, αντί για τοποθεσίες που σχετίζονται με την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και τις εγκαταστάσεις όπου γίνεται εμπλουτισμός ουρανίου.
Βάσει του Associated Press, η συμφωνία των ΗΠΑ για αποστολή στο Ισραήλ ενός εξειδικευμένου συστήματος Thaad (μαζί με ένα πλήρωμα σχεδόν 100 Αμερικανών στρατιωτών για τον χειρισμό του), το οποίο έχει σχεδιαστεί να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους και θα παραταχθεί μαζί με τα αμυντικά συστήματα μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς Arrow 2 και 3 και David's Sling, έχει αμβλύνει τις ανησυχίες στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Από την πλευρά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγάλης κλίμακας, πιθανώς ωθώντας το Ιράν να συνεχίσει τον κύκλο των επιθέσεων.
Διευκρινίζεται, πάντως, σύμφωνα με την Washington Post, ότι η ισραηλινή υπόσχεση σχετίζεται μόνο με την επόμενη επίθεσή του κατά της Τεχεράνης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιδιώξει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους αργότερα.
Γιατί μοιάζει απίθανο το Ισραήλ να χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα οι New York Times είχαν γράψει πως το Ισραήλ δεν αναμένεται να πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ως αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ανώνυμοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επικεντρωθεί, αντ' αυτού, σε στρατιωτικές βάσεις, σε στόχους των μυστικών υπηρεσιών ή της ηγεσίας, αλλά θα μπορούσε αργότερα να βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα, εάν το Ιράν απαντήσει.
Σύμφωνα με τους Times, πρώην και νυν ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «αναγνώρισαν αμφιβολίες» για το εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις του θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η έκθεση διερωτάται εάν ένα πιθανό χτύπημα θα ήταν αρκετά αποτελεσματικό, ώστε να παρεμποδίσει επαρκώς το πυρηνικό πρόγραμμα, ή αντίθετα θα μπορούσε απλώς να το στείλει στο υπέδαφος ή να οδηγήσει την Τεχεράνη στην επιτάχυνσή του.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι για πολλά χρόνια, το Ισραήλ δεν είχε ένα πραγματικό σχέδιο για να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εστιάζοντας στη Χεζμπολάχ, μέχρι που ο Ναφτάλι Μπένετ έγινε πρωθυπουργός το 2021.
Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβόταν το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ
Το βέβαιο είναι ότι ο Λευκός Οίκος δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσει σε αντίποινα που θα είχαν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται χτυπήματα σε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις -τουλάχιστον όχι σε αυτό τον γύρο των αντιποίνων.
Επίσης, η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σχετίζεται και με την πιθανή απάντηση του Ιράν. Η Ουάσιγκτον είναι βέβαιη ότι αν τα αντίποινα είναι περιορισμένα, τότε η Τεχεράνη δεν θα απαντήσει και έτσι θα αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση.
Τελεσίγραφο ενόψει αμερικανικών εκλογών και για τη Γάζα
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ δεν έχει να αγχώνεται για την υποστήριξη των ΗΠΑ μόνο όσον αφορά τις ενέργειές του που έχουν ως στόχο το Ιράν. Το φως της δημοσιότητας είδαν την Τρίτη (15/10) οι παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.
Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Ουάσιγκτον φέρεται να έστειλε αυστηρό «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση Νετανιάχου, απειλώντας ακόμη και με εμπάργκο όπλων, εάν σε 30 ημέρες τοΤελ Αβίβ δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Όπως μετέδωσε το Ν12, ένας από τους σημαντικότερους ισραηλινούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Keshet Media Group, το τελεσίγραφο εστάλη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.
Σημειώνεται πως το φερόμενο αμερικανικό τελεσίγραφο απηχεί και την πρόσφατη θέση που εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η αντίδραση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ήταν άμεση και οργισμένη, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τα όσα είπε, αλλά και οποιαδήποτε ιδέα για εμπάργκο όπλων.
Η σφαγή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, έχει στοιχήσει πολιτικά στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι παραδοσιακά απευθύνονται σε ένα νεαρότερο κοινό, αλλά και στη μουσουλμανική κοινότητα των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, παρά τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» παρασκηνιακής ρήξης όλο το προηγούμενο διάστημα, τελικά μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει την «ακλόνητη υποστήριξη» της στο Ισραήλ. Ωστόσο, ενόψει και της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 5ης Νοεμβρίου, συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, για την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα που συνεχίζεται για πάνω από έναν χρόνο.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη διορία στο Ισραήλ για τη Γάζα
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ, ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιστολή που εστάλη στην ισραηλινή κυβέρνηση και απαιτεί να ενεργήσει για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εντός 30 ημερών, αλλιώς κινδυνεύει να παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους που διέπουν την ξένη στρατιωτική βοήθεια.
Ο Μίλερ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη από τους Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε παρόμοια προειδοποίηση σε Ισραηλινούς αξιωματούχους τον Απρίλιο και τελικά αποφάσισε ότι οι ενέργειες που έγιναν μετά για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, πληρούσαν τις απαιτήσεις της.
Τι περιλαμβάνει η επιστολή των ΗΠΑ προς το Ισραήλ
Η επιστολή που απέστειλαν οι ΗΠΑ αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέρχονται στη Γάζα, μέσω και των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων, καθώς και να ανοίξει μια πέμπτη.
Ακόμη, πρέπει να εφαρμόσει παύσεις σε όλη τη Γάζα για να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και της διανομής βοήθειας, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που έχουμε περιγράψει», πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.
Ερωτηθείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν το Ισραήλ δεν έκανε αυτές τις αλλαγές, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να μιλήσω γι' αυτό σήμερα. Υπάρχουν διατάξεις στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας που απαιτούν από εμάς να προβούμε σε ορισμένες πιστοποιήσεις. Για να κάνουμε αυτές τις πιστοποιήσεις, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το Ισραήλ δεν αρνείται αυθαίρετα την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα».
Τέλος, ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα των 30 ημερών που δόθηκε στο Ισραήλ για να εφαρμόσει τις αλλαγές του είναι «κατάλληλο».