Το σχέδιο του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν είναι έτοιμο, δήλωσε στο CNN πηγή από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Οι πληροφορίες του τελευταίου 24ωρου ανέφεραν πως στο πλαίσιο του συντονισμού ΗΠΑ – Ισραήλ για το χτύπημα στο Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης την 1η Οκτωβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε να μην πλήξει πετρελαϊκές και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, φέρεται να διαβεβαίωσε την Ουάσινγκτον πως η επίθεση να περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους.
Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου επίθεση με περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μεταξύ αυτών και πολλούς υπερηχητικούς για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να «σπάσει» την περιβόητη ισραηλινή αεράμυνα με τον «Σιδερένιο Θόλο».
Η επίθεση της Τεχεράνης πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τους πολέμους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, αλλά και τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην καρδιά της Ιρανικής πρωτεύουσας, του ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, στενού συμμάχου του Ιράν, αλλά και του Ιρανού στρατηγού, του Αμπάς Νιλφορουσάν.
Μετά την πυραυλική επίθεση, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα απαντήσει με ισχυρό χτύπημα. Ωστόσο η απάντηση έχει καθυστερήσει καθώς το Τελ Αβίβ βρισκόταν σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για τους στόχους. Τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι «θανατηφόρα, ακριβείας και θα αιφνιδιάσουν» προειδοποίησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Ιράν: «Θα απαντήσουμε με αποφασιστικότητα»
Το Ιράν «θα απαντήσει με αποφασιστικότητα» σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο οξυμένων περιφερειακών εντάσεων.
«Το Ιράν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να προστατεύσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής, αλλά είναι απολύτως έτοιμο να απαντήσει με αποφασιστικότητα σε κάθε περιπέτεια» του Ισραήλ και «να το κάνει να μετανιώσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το 20ετές σχέδιο του Ισραήλ για να πλήξει το Ιράν
Για δεκαετίες το Ισραήλ και το Ιράν, περιορίζονταν σε ένα «σκιώδη πόλεμο», είτε με χτυπήματα δια αντιπροσώπων (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούτι), είτε με στοχευμένες δολοφονίες Ιρανών κρατικών αξιωματούχων και επιστημόνων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ωστόσο πλέον οι άσπονδοι εχθροί έχουν περάσει σε μια νέα φάση με ελεγχόμενα – προς το παρόν – άμεσα πλήγματα.
Στην ισραηλινή ηγεσία κυριαρχεί η αντίληψη πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για ένα «ξεκαθάρισμα» με τους εχθρούς της στη Μέση Ανατολή. Εξάλλου επί δεκαετίες το Ισραηλινό κατεστημένο, σύμφωνα με την Jerusalem Post, έχει επενδύσει δισεκατομμύρια προετοιμαζόμενο για έναν πόλεμο με το Ιράν. Και σήμερα πιστεύει πως «θα πρέπει να κάνει απόσβεση».
Η επίθεση στο Ιράν είναι περίπλοκη και επιπλέον έχει πολλούς «άγνωστους» παράγοντες. Όπως σημειώνει το ισραηλινό μέσο, το Ιράν φέρεται να έχει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, κυρίως εγχώριας ανάπτυξης, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης είναι αντίστοιχων δυνατοτήτων με αυτό του ρωσικού S-300. Αν και το εν λόγω σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, θεωρητικά θα μπορούσε να αναχαιτίσει πυραύλους του Ισραήλ.
Το Ιράν διαθέτει επίσης και ένα στόλο αεροσκαφών, έστω και απαρχαιωμένο, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών MiG-29 και των αμερικανικών F-14 από την εποχή του Σάχη. Τα εν λόγω αεροσκάφη συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις διεθνείς κυρώσεις και στο δικό του εναέριο χώρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.
Ωστόσο το Ισραήλ διαθέτει σαφώς ένα πολύ πιο σύγχρονο οπλοστάσιο, υποστηριζόμενο και από τις ΗΠΑ.
Αεροπορικά πλήγματα σε απόσταση 1.800 χλμ.
Το Ισραήλ διαθέτει αεροσκάφη που μπορούν να πλήξουν στόχο σε απόσταση έως 1.800 χιλιομέτρων. Η Lockheed Martin έχει αναπτύξει δεξαμενές αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων για αεροσκάφη F-35, επιτρέποντάς τους να φτάσουν στο Ιράν διατηρώντας παράλληλα τις δυνατότητες stealth. Επίσης διαθέτουν μια μοίρα F-15 και έως τέσσερις μοίρες F-16I Sufa. Πρόκειται για αεροσκάφη που είναι ικανά να πετούν για δύο ώρες προς κάθε κατεύθυνση.
Πύραυλοι με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων
Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ αποκάλυψαν δύο πυραύλους επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Ενώ λεπτομέρειες όπως το ακριβές βεληνεκές τους παραμένουν ασαφείς, είναι γνωστό ότι έχουν εμβέλεια εκατοντάδων χιλιομέτρων. Αυτοί οι πύραυλοι ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες, μειώνοντας τους χρόνους αντίδρασης του εχθρού και περιπλέκοντας τις προσπάθειες αναχαίτισης.
Πύραυλοι Rampage
Ο πύραυλος Rampage, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Israel Aerospace Industries (IAI) και της Elbit Systems, βασίζεται στον πύραυλο EXTRA της Elbit. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν για εκτόξευση από το έδαφος, ο εν λόγω πύραυλος τροποποιήθηκε ώστε να μπορεί να εκτοξευτεί και από αέρα. Με μήκος 4,7 μέτρα, διάμετρο 30,6 εκ. και βάρος 570 κιλά, φέρει κεφαλή 150 κιλών, και μπορεί να εκτοξευθεί από τα αεροσκάφη F-15, F-16 και F-35 του Ισραήλ.
Πύραυλοι Rocks
Ο πύραυλος Rocks, που παρουσιάστηκε από την εταιρεία κατασκευής όπλων Rafael το 2019, συνδυάζει τις υπερηχητικές δυνατότητες κρουζ με δορυφορική και αδρανειακή πλοήγηση (αυτόνομα, εσωτερικά συστήματα πλοήγησης), καθώς και οπτική στόχευση. Βασίζεται στον πύραυλο «Anchor» της Rafael, ο οποίος μιμείται τον ιρανικό πύραυλο Shahab σε ταχύτητα και ευελιξία και προορίζεται για δοκιμές.
Οι Rocks μπορούν να εκτοξευθούν από μικρότερα αεροσκάφη F-16 και ενδεχομένως από μαχητικά F-35. Εκτιμάται ότι το βεληνεκές του είναι 300 km και μπορεί να φέρει κεφαλή 500 κιλών, γεγονός που το καθιστά ικανό να στοχεύει οχυρωμένες ή και υπόγειες εγκαταστάσεις.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικές κεφαλές
Αν και το Ισραήλ δεν το έχει επιβεβαιώσει επίσημα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως διαθέτει πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους, εξοπλισμένο τόσο με συμβατικές όσο και με πυρηνικές κεφαλές, γνωστό ως πύραυλοι «Jericho».
«PopEye Turbo»
Ένα άλλο ισραηλινό όπλο, γνωστό επίσης μόνο από αναφορές εκτός ισραήλ, είναι ο πύραυλος κρουζ «PopEye Turbo», που αναπτύχθηκε από τη Rafael με βεληνεκές 1.500 km. Είναι σχεδιασμένος για εκτόξευση από υποβρύχια του Ισραηλινού Ναυτικού και ικανός να φέρει συμβατικές αλλά και πυρηνικές κεφαλές. Αυτό το βεληνεκές επιτρέπει στα ισραηλινά υποβρύχια να χτυπήσουν το Ιράν από την Ερυθρά Θάλασσα ή την Αραβική Θάλασσα χωρίς να καταπλεύσουν στον Περσικό Κόλπο.