Αποφασισμένος να προχωρήσει το «σχέδιο νίκης» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ακόμη κι αν οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν συμφωνήσουν να το υποστηρίξουν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, που επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να προωθήσει το σχέδιό του στους Ευρωπαίους ηγέτες, είπε πως η χώρα του θα συνεχίσει συνεχίσει να μάχεται απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας, καθώς και τις προετοιμασίες για μια δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη.
Ακόμη, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι αξιωματικοί από τη Βόρεια Κορέα έχουν αναπτυχθεί ήδη σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη.
Ακόμη, ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη βελγική πρωτεύουσα, πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει συνολικά 10.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχει το Κίεβο.
Ζελένσκι: Υπογραφή συνεργασίας για σε θέματα ασφάλειας με Μητσοτάκη
Οι δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγιναν έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα έγινε έτσι το 21ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπογράφει αντίστοιχη διμερή συμφωνία με την Ουκρανία.
Η συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας Βρυξελλών - Κιέβου, που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα.
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.
Οι πέντε άξονες του «σχεδίου νίκης» του Ζελένσκι
Υπενθυμίζεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε την Τετάρτη (16/10), στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο, το «σχέδιο νίκης» του, το οποίο περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία, αλλά και τρία «μυστικά» παραρτήματα, τα οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει δημόσια.
«Το "σχέδιο νίκης" της Ουκρανίας είναι ένα σχέδιο ενίσχυσης του κράτους μας και ενίσχυσης των θέσεων μας. Για να είμαστε αρκετά δυνατοί για να τερματίσουμε τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν αρχίσουμε να κινούμαστε βάσει αυτού του συγκεκριμένου σχεδίου νίκης, μπορούμε να καταφέρουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο το αργότερο τον επόμενο χρόνο».
Η βασική αρχή του σχεδίου είναι πως η Ουκρανία θα λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της και θα μετατραπεί σε μια χώρα με μεγάλη στρατιωτική ισχύ, σαν το Ισραήλ, ώστε να λειτουργεί ως δύναμη αποτροπής έναντι της Ρωσίας.
«Αυτό το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί. Εξαρτάται από τους εταίρους μας… σίγουρα δεν εξαρτάται από τη Ρωσία», τόνισε ο Ζελένσκι και άφησε για άλλη μια φορά να εννοηθεί πως η Ρωσία «μπλοφάρει» ως προς τις απειλές για κλιμάκωση του πολέμου σε περίπτωση που απειληθεί.
Όπως περιέγραψε, οι πέντε άξονες του σχεδίου του είναι:
1. Πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του σχεδίου είναι η πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Παρότι η ολοκλήρωση της ένταξης είναι ένα ζήτημα για το μέλλον, κατά τον Ζελένσκι η πρόσκληση θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Δύση υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την Ουκρανία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η πρόσκληση αποτελεί μια ισχυρή απόφαση που απαιτεί μόνο αποφασιστικότητα.
2. Περισσότερα όπλα χωρίς περιορισμούς στη χρήση τους
Η Ουκρανία ζητά την άμεση αποστολή περισσότερων όπλων από τους συμμάχους της, χωρίς περιορισμούς στη χρήση τους. Η λίστα των αιτημάτων περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα αεράμυνας, αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την άρση των περιορισμών για επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η επιτυχημένη επιχείρηση στο Κουρσκ απέδειξε πως ο Πούτιν δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη να αντέξει τις ισχυρές πιέσεις. Παρά τις ανησυχίες της Δύσης για πρόκληση περαιτέρω κλιμάκωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να επιμένει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «μπλοφάρει» και με τη χρήση ισχυρότερο όπλων μπορούν να επιτευχθεί η τελική νίκη.
3. Αποτροπή μέσω στρατηγικών όπλων
Ο Ζελένσκι πρότεινε επίσης την ανάπτυξη ενός σχεδίου στρατηγικής αποτροπής που, χωρίς πυρηνικά, αλλά που θα περιλαμβάνει θα είναι ισχυρά όπλα για να προστατέψει την Ουκρανία από οποιαδήποτε στρατιωτική απειλή της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία δεν συμμετάσχει σε έντιμες διαπραγματεύσεις, ο Ζελένσκι υποστηρίζει πως θα έρθει αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο, αδυνατώντας να συνεχίσει τον πόλεμο, χάρη στην υποστήριξη που θα λαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της.
4. Στρατηγική οικονομική συνεργασία
Η Ουκρανία προτείνει επίσης την υπογραφή ειδικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κοινή χρήση των κρίσιμων πόρων της χώρας, όπως το λίθιο, το φυσικό αέριο και το τιτάνιο. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισχυρή οικονομική βάση που θα ενισχύσει όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
5. Μεταπολεμική προοπτική
Η τελευταία πτυχή του ουκρανικού «σχεδίου νίκης» εστιάζει στο ρόλο της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου. Ο Ζελένσκι πρότεινε την αντικατάσταση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ευρώπη με ουκρανικές μονάδες. Υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος έχει αποδείξει την ικανότητά του στο πεδίο της μάχης, μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να λειτουργήσει ως δύναμη αποτροπής ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο Ζελένσκι... το πιστεύει το Κρεμλίνο του είπε «σύνελθε!»
Ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησής του. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ολέξιι Χοντσαρένκο, δήλωσε ότι το σχέδιο φαντάζει σαν να πρέπει άλλοι να κάνουν τα πάντα για την Ουκρανία. Από την άλλη, ο Ρόμαν Λοσίνσκυ, μέλος του κόμματος Holos και στρατιώτης, δήλωσε ότι, εάν και το σχέδιο μοιάζει φιλόδοξο, πολλές άλλες επιτυχίες της Ουκρανίας -όπως οι επιθέσεις στο ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας- θεωρούνταν κάποτε επίσης υπερβολικά φιλόδοξες.
Το ίδιο πιστεύει και ο Ζελένσκι, παρά τις αμφισβητήσεις, τονίζοντας πως με την υποστήριξη των συμμάχων, το σχέδιο του μπορεί να εφαρμοστεί και να οδηγήσει σε μια οριστική νίκη για την Ουκρανία.
Το «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει παρουσιαστεί ήδη στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα διαρροές το χαρακτήριζαν ως μια λίστα «ευσεβών πόθων» σε αρκετά σημεία χωρίς ρεαλιστική βάση.
Σχολιάζοντας το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι, η Μόσχα περιορίστηκε στο να καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο «να συνέλθει» και «να συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα της πολιτικής του».
«Θα πρέπει να αντιληφθεί τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου του Ουκρανού προέδρου.
Το σχέδιο ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Πρόσθεσε πως τα όσα παρουσίασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο θα οδηγήσουν σε καταστροφή τον λαό της χώρας.