Ο Κούρδος ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δέχθηκε χθες την πρώτη του επίσκεψη μετά από 43 μήνες απομόνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ανιψιού του, Ομέρ Οτσαλάν.
Ο ιστορικός ηγέτης του PKK, που κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε δεχτεί καμία επίσκεψη από το Μάρτιο του 2020.
Η επίσκεψη αυτή συνέπεσε χρονικά με μια επίθεση στην Άγκυρα, η οποία είχε ως στόχο την Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία (TUSAS) και προκάλεσε τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό 22 άλλων.
Ο Ομέρ Οτσαλάν, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (DEM, πρώην HDP), επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο X ότι η οικογένειά του συναντήθηκε με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 23 Οκτωβρίου 2024, έπειτα από μακρά περίοδο απομόνωσης.
Παράλληλα, ζήτησε να επιτραπούν οι τακτικές επισκέψεις στην οικογένεια, ένα δικαίωμα που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι νόμιμο, αλλά δεν έχει τηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ακόμα και για τους δικηγόρους του Κούρδου ηγέτη.
Η επίθεση στην TUSAS αποδόθηκε γρήγορα από τις τουρκικές αρχές στο PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.
Ο τουρκικός στρατός, σε αντίποινα, εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στη Συρία και το βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας συνολικά 32 στόχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
Οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως γι' αυτή την επίσκεψη τη στιγμή που η πολιτική τάξη φαίνεται να αναζητεί μια διευθέτηση με διαπραγματεύσεις της αιματηρής σύγκρουσης με τους κούρδους μαχητές του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.
Μπαχτσελί: Να ανακοινώσει ο Οτσαλάν τη διάλυση του PKK και να απελευθερωθεί
Μία πρόταση που προκάλεσε αίσθηση κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί καλώντας τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν να ανακοινώσει τη διάλυση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή του.
Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) άφησε να εννοηθεί ότι θα συμφωνούσε με την αποφυλάκιση του Οτσαλάν, εφόσον αποκηρύξει δημοσίως και από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του PKK να παραδώσουν τα όπλα τους.
«Αν όλοι συμφωνούν για μια πολιτική, μια χώρα και ένα μέλλον χωρίς τρομοκρατία, τότε είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά. Ας αφήσουμε τον αρχηγό της τρομοκρατίας, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία όταν τον έφερναν στην Τουρκία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη κατανοήσει αυτό το κάλεσμά μου», συνέχισε ο πρόεδρος του ΜΗΡ, και διατύπωσε την πρότασή του «για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στον Αιώνα της Τουρκίας», όπως είπε, ως εξής: «Αν αρθεί η απομόνωση του αρχηγού της τρομοκρατίας, ας έρθει να μιλήσει στη συνεδρίαση της ομάδας (του φιλοκουρδικού) Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ας διακηρύξει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει εντελώς και η οργάνωση έχει διαλυθεί. Αν δείξει αυτή την βούληση, ας ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για νομική ρύθμιση προκειμένου να ασκήσει το "δικαίωμα στην ελπίδα"».
Διευκρινίζεται πως με τον όρο «δικαίωμα στην ελπίδα» η τουρκική νομολογία αναφέρεται στη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης υπό όρους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δείξει καλή συμπεριφορά και έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους. Η υφ’ όρων αποφυλάκιση έχει στόχο την επανένταξη του κρατουμένου στην κοινωνία και την εξασφάλιση της αναμορφωτικής λειτουργίας της ποινής.