Κόσμος

Ουκρανία: Πόσο θα κοστίσει η ανοικοδόμησή της – Είναι επαρκείς οι δεσμεύσεις της Δύσης;

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν υποσχεθεί δισεκατομμύρια – αλλά για την ανοικοδόμησή της η Ουκρανία δεν θα χρειαστεί μόνο χρήματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται όμως δειλά-δειλά ξεκινούν οι συζητήσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το τέλος της σύρραξης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Guardian η Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη, έχει υπολογίσει το κόστος της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης σε 411 δισ. δολάρια μετά από κάτι παραπάνω από ένα χρόνο πολέμου.

Αυτός ο λογαριασμός θα γίνει όλο και μεγαλύτερος, αλλά καθώς ξεκινάει στο Λονδίνο ένα συνέδριο για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της χώρας, ανθρωπιστές και πολιτικοί ηγέτες προειδοποίησαν ότι τα τούβλα και τα κονιάματα δεν είναι το μόνο που χρειάζεται.

Τι έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής;

Η ΕΕ άντλησε 30 δισ. ευρώ για την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, εκτρέποντας χρήματα από τα ταμεία ενέργειας και συνοχής για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την Τρίτη υποσχέθηκε επιπλέον 50 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ακολούθησαν με την υπόσχεση 3 δισ. δολαρίων και 1,3 δισ. δολαρίων αντίστοιχα σε οικονομική στήριξη.

Είναι αρκετό;

Η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας αντιπροσωπεύει τρεις φορές το ΑΕΠ της Ουκρανίας και τα χρήματα που υποσχέθηκαν η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα εκταμιευθούν σε διάστημα πολλών ετών.

Τα 50 δισ. ευρώ της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερα χρόνια. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των οικονομικών της χώρας και όχι στην ανοικοδόμηση των βομβαρδισμένων πόλεων και κωμοπόλεων.

Ωστόσο, θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό το αίτημα της Ουκρανίας για έως και 40 δισ. δολάρια για το πρώτο μέρος ενός προγράμματος που αποκαλείται «πράσινο σχέδιο Μάρσαλ».

Μπορεί να αρχίσει η φυσική ανοικοδόμηση;

Πώς μπορεί να ανοικοδομηθεί μια χώρα όταν βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο; «Δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, αν αυτό στο οποίο επενδύεις θα καταστραφεί την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, είναι μεγάλη πρόκληση», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η Odile Renaud-Basso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πώς έχει λειτουργήσει η χώρα μέχρι σήμερα;

Οι συνεισφορές στους αμυντικούς πόρους της Ουκρανίας κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όσον αφορά τη διεθνή υποστήριξη για τον αγώνα κατά της Ρωσίας. Οι καθημερινές ανάγκες έχουν υπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ το μήνα – τα μισά από τα οποία έχουν καταβληθεί από την ΕΕ.

Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία ιδρύθηκε το 1991 για να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη μεταψυχροπολεμική Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, επέτρεψε τη συνέχιση της καταβολής των μισθών των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών και των νοσηλευτών.
Η τράπεζα αναμένει να επενδύσει 3 δισ. ευρώ φέτος και ελπίζει να συγκεντρώσει εγγυήσεις που μπορούν να κινητοποιήσουν περίπου 12-13 δισ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τι γίνεται με τους πενθούντες και τους βομβαρδισμένους;

Ήδη υπάρχουν οικονομικά συστήματα για την κρατική αποζημίωση όσων τα σπίτια τους έχουν βομβαρδιστεί με μια κυβερνητική εφαρμογή, τη DIAA, που επιτρέπει την ταχεία υποβολή αιτήσεων.

Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το κλειδί για την ανάκαμψη, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην ΕΕ, Vsevolod Chentsov, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με επενδύσεις όχι μόνο σε εργοστάσια, γεωργία και πληροφορική αλλά και στην ψυχική υγεία.

Ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού της Δανίας, ο Peter Klanso, δήλωσε σε συνέδριο ότι εκτιμάται ότι υπάρχουν 9 εκατομμύρια άνθρωποι που επηρεάστηκαν άμεσα από τον πόλεμο, τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες. Είπε ότι οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα «περιθωριοποιηθούν περαιτέρω» αν δεν ακουστούν οι φωνές τους. Και όσοι συμμετέχουν στο σχεδιασμό της ηγεσίας της ανάκαμψης πρέπει να βρουν τρόπο να τους προσεγγίσουν και αυτούς.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να επαναλάβουν αυτό το σημείο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για «ψυχολογική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση» παράλληλα με τα τούβλα και το κονίαμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ερντογάν: Η συνάντηση με τον Άσαντ θα πραγματοποιηθεί μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Συστήνει τον νέο πρωταγωνιστή της σειράς Maestro  
Chevron Right