Με μια μόνο ανάρτηση, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε στον κόσμο πώς σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social, τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε: «Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΞΑΝΑ ΑΣΦΑΛΗ».
Ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ σκοπεύει να επιδιώξει το τέλος του πολέμου αποκαλύπτεται από ένα σημείο του μηνύματός του: «Κιθ Κέλογκ». Διορίζοντας τον ως ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία σημαίνει πως έχει επιλέξει και ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως αναφέρει το CNN, ο 80χρονος πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ έχει παρουσιάσει το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζει με κάποιες λεπτομέρειες, γράφοντας για το ινστιτούτο πολιτικής America First τον περασμένο Απρίλιο.
Το σχέδιο συνοψίζεται στα εξής βασικά σημεία:
► Πρώτο: Η «ανίκανη κυβέρνηση Μπάιντεν» ενέπλεξε τις ΗΠΑ σε έναν αδιέξοδο (ατέλειωτο) πόλεμο. Κατά τον Κέλογκ, ο Μπάιντεν θα μπορούσε ακόμη και να δώσει ισχυρότερα όπλα στην Ουκρανία, αλλά δεν έκανε ούτε αυτό. Όλες του οι κινήσεις ήταν «πολύ λίγες» και «πολύ καθυστερημένες». Η προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ στον Βλαντιμίρ Πούτιν – τον οποίο δεν δαιμονοποιεί όπως ο Μπάιντεν - θα επιτρέψει να συναφθεί μια συμφωνία.
► Δεύτερο: Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να συνεχίσουν την ανάμειξή τους στη σύγκρουση. Τα αποθέματα όπλων δέχονται ισχυρές πιέσεις εξαιτίας της βοήθειας στην Ουκρανία, αφήνοντας τις ΗΠΑ δυνητικά εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση, για παράδειγμα με την Κίνα για την Ταϊβάν. Εδώ και καιρό το συντηρητικό μπλοκ των Ρεπουμπλικάνων υπογραμμίζει πως η μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά η επέκταση της επιρροής της Κίνας και σε αυτήν θα πρέπει να εστιάσουν οι ΗΠΑ.
► Τρίτο: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ΄ αόριστον «σε αντάλλαγμα μια συνολική και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο. Κατά τον Κέλογκ η «επίσημη πολιτική των ΗΠΑ» θα πρέπει να αλλάξει και να στραφεί στην «επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός και στη διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».
► Τέταρτο: Η όποια μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα δίνεται μόνο με τη μορφή δανείων και θα εξαρτάται από την πορεία της διαπραγμάτευσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Κοινώς το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί τις συζητήσεις διαφορετικά τα χρήματα θα κοπούν. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Κέλογκ, οι ΗΠΑ θα εξοπλίζουν την Ουκρανία μόνο σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αμύνεται και να αποκρούει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική πρόοδο πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
► Πέμπτο: Οι συγκρούσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου θα παγώσει με μια κατάπαυση του πυρός και θα επιβληθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Για να συμφωνήσει σε αυτό, η Ρωσία θα λάβει ως αντάλλαγμα αρχικά μια περιορισμένη ελάφρυνση των κυρώσεων, αλλά και την πλήρη άρση των κυρώσεων μόνο όταν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Επίσης θα μπορούσε να επιβληθεί μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ως ενίσχυση του ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
► Έκτο: Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα συμφωνήσει πως οποιαδήποτε ανάκτησή τους θα μπορούσε να επιδιωχθεί μόνο μέσω της διπλωματίας κάποια στιγμή στο μέλλον.
Δύο βασικές αρχές
Το σκεπτικό του Κέλογκ – και άρα του Ντόναλντ Τραμπ που τον διόρισε ειδικό απεσταλμένο – βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Η πρώτη είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά ένα ζήτημα που δεν θα πρέπει να απασχολεί τις ΗΠΑ.
Ο Κέλογκ είναι ένθερμος υποστηρικτής του δόγματος του Ντόναλντ Τραμπ περί εθνικής ασφάλειας «Πρώτα η Αμερική». Αντίθετα, όπως σημειώνει, «ο Μπάιντεν αντικατέστησε αυτή την προσέγγιση με μια διεθνιστική προσέγγιση που υποστήριζε γενικά δυτικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». Όμως αυτή η προσέγγιση δεν είναι καλή βάση για να επέλθει ένας συμβιβασμός, αλλά ούτε και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει λοιπόν, κατά τον Κέλογκ, να διαιωνίζουν αυτή την προσέγγιση, πόσο μάλλον για θέματα που απασχολούν την Ευρώπη.
Η δεύτερη βασική αρχή σχετίζεται με τους φόβους για μια πυρηνική σύγκρουση. Όπως αναφέρει, οι επικριτές της συνεχιζόμενης βοήθειας στην Ουκρανία, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος, «ανησυχούν σχετικά με το εάν πραγματικά διακυβεύονται ζωτικά στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής στον συγκεκριμένο πόλεμο, καθώς και για το ενδεχόμενο εμπλοκής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και για το εάν οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση». Επομένως οι ΗΠΑ θα πρέπει να απεμπλακούν από μια διαμάχη με τη Ρωσία που εγείρει κινδύνους πυρηνικού πολέμου.
Εν κατακλείδι, για τον Κέλογκ ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά ζητήματα που δεν θα πρέπει να απασχολούν την Ουάσιγκτον και ο «πυρηνικός τρόμος» θα πρέπει να τερματιστεί. Το εάν όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να δώσουν πραγματικά ένα τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας παραμένει αμφίβολο. Το σίγουρο όμως είναι πως πρόκειται για μια σχεδιαζόμενη πορεία σε αντίθετη κατεύθυνση, όπως σχολιάζει και το CNN, από την ενότητα που «ευαγγελίζεται» σήμερα η Δύση ενάντια στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.