Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων παρουσιάστηκε εκ νέου στον κόσμο την Παρασκευή (29/11), ανακαινισμένη, έχοντας σβήσει τις αναμνήσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2019 και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες στις 8 Δεκεμβρίου, στην επίσημη και λαμπρή τελετή εγκαινίων.
Tο ανακαινισμένο εσωτερικό του μνημείου που παρουσιάστηκε σε όλο του το μεγαλείο την Παρασκευή για πρώτη φορά κόβει την ανάσα.
{https://x.com/BFMTV/status/1862438164301758557}
Η αποκατάσταση του μνημείου μετά την καταστροφική πυρκαγιά ήταν μια περίπλοκη διαδικασία. Περιλάμβανε την απομάκρυνση των κατεστραμμένων τμημάτων, την ανακατασκευή της σκεπής, την αποκατάσταση των έργων τέχνης και την αποκατάσταση της εκκλησίας σε πλήρη λειτουργία.
Οι εργασίες αποκατέστησαν τον πυργίσκο του καθεδρικού, τους θόλους των υποστηριγμάτων, τις επίστεγες αντηρίδες, τα βιτρό και τις ανάγλυφες πέτρινες τερατόμορφες υδρορροές, με τη λευκή πέτρα και τον χρυσό διάκοσμο να λάμπουν πιο πολύ από ποτέ.
Περίπου 250 εταιρείες και εκατοντάδες εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αποκατάσταση του μνημείου που κόστισε 700 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό που ονομάστηκε «το εργοτάξιο του αιώνα».
Με δεκαπέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι τόσο τόπος λατρείας όσο και μνημείο, μαρτυρώντας την ιστορία του Παρισιού από την κατασκευή του.
Ο Eμανουέλ Μακρόν ξεναγήθηκε στον ανακαινισμένο μεσαιωνικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων για να σηματοδοτήσει την επικείμενη επαναλειτουργία του μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.
{https://x.com/jotalbotbowen/status/1862474873789927468}
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπλεξε σήμερα το εγκώμιο των πάνω από 1.000 τεχνιτών που βοήθησαν να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων σε αυτό που αποκάλεσε «το πρότζεκτ του αιώνα», πεντέμισι χρόνια μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το γοτθικό αρχιτεκτονικό έργο τέχνης.
Ο καθεδρικός ναός του 19ου αιώνα, ένα από τα γαλλικά μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, θα ξανανοίξει τις πόρτες του την ερχόμενη εβδομάδα για τους τουρίστες και τους πιστούς καθολικούς.
«Ποτέ πριν δεν έχουμε δει ένα τέτοιο εργοτάξιο. Όλοι είχατε τη συμβολή σας στο πρότζεκτ του αιώνα», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνάθροιση που περιελάμβανε ξυλουργούς, λιθοδόμους, συντηρητές τέχνης, πυροσβέστες και δωρητές.
«Η φωτιά στη Νοτρ Νταμ ήταν μια εθνική πληγή και εσείς εδώ ήσασταν η γιατρειά της, (αποκαθιστώντας την) με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και αφοσίωση».
Οι εργάτες, μεταξύ των οποίων μέλη της μακραίωνης συντεχνίας μαστόρων "Compagnons du Devoir" που θεωρείται η καλύτερη στη Γαλλία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς όταν ο Μακρόν τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «σας ευχαριστώ».
Μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το δειλινό της 15ης Απριλίου 2019, όταν οι τηλεθεατές στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν με τρόμο την οροφή και το βέλος του ναού να τυλίγονται στις φλόγες και να καταρρέουν μέσα στο μένος της φωτιάς που απείλησε επίσης τα δύο κωδωνοστάσια, το βόρειο και το νότιο, που γλίτωσαν παρά λίγο από την καταστροφή.
Κατά την επίσκεψή του στον χώρο, ο Μακρόν έδειχνε βαθιά εντυπωσιασμένος καθώς το φως διαχεόταν στο κεντρικό κλίτος μέσα από τα ανακαινισμένα παράθυρα.
«Είναι καταπληκτικό», είπε καθώς περιηγείτο στον ναό μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
«Ήταν ένα εξαιρετικό σχέδιο ανακαίνισης», δήλωσε ο λιθοξόος Σαμίρ Αμπάς, 38 ετών, ανακουφισμένος που τελείωσε την εργασία του σύμφωνα με το πρόγραμμα.