Κόσμος

Κορονοϊός: Το διαφορετικό μοντέλο της Σουηδίας χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Σουηδία εφαρμόζει ένα διαφορετικό μοντέλο από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στα μεγέθη που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Όπως γράφει το Forbes η Σουηδία υιοθετεί μια διαφορετική στρατηγική για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο καθώς επιβεβαιώνονται περισσότερα κρούσματα και θάνατοι, ορισμένοι Σουηδοί ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική της χώρας.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι άνθρωποι στη Σουηδία επιτρέπεται να επισκέπτονται εστιατόρια για καθιστά γεύματα, να κάνουν κούρεμα και να στέλνουν παιδιά κάτω από την ηλικία των 16 ετών στο σχολείο.

Είναι όλα μέρος του σχεδίου της Σουηδίας που επικεντρώνεται στην αυτο-ευθύνη, καθώς η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην απομόνωση και τη θεραπεία των επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό, αντί των εκτεταμένων απαγορεύσεων κυκλοφορίας. 

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την επιβολή μιας απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ισχύουν απαγορεύσεις σε συγκεντρώσεις 50 ή περισσότερων ανθρώπων και οι Σουηδοί πρέπει να αποφεύγουν περιττά ταξίδια.

Αυτοί είναι σχετικά περιορισμένοι περιορισμοί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κλείνουν τα σχολεία και περιορίζουν την καθημερινή μετακίνηση.

Η κυβέρνηση δίνει οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών, την κοινωνική απομάκρυνση και τον περιορισμό της επαφής με ευάλωτα άτομα, όπως εκείνα άνω των 70 ετών.

Πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν ότι οι Σουηδοί φαίνεται να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομάκρυνση ακόμη και όταν δεν απαιτούνται από το νόμο.

Οι αριθμοί των επιβατών στη δημόσια συγκοινωνία στην πρωτεύουσα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μισοί κάτοικοι εργάζονται από το σπίτι.

Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές λένε ότι οι άνθρωποι χρειάζονται πιο αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για να ακολουθήσουν, καθώς τόσο οι θάνατοι όσο και οι νέες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα. Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 2.000 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή ζητώντας αυστηρότερα μέτρα από την κυβέρνηση.

«Είναι σημαντικό να έχουμε μια πολιτική που να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μένουμε στο σπίτι αν είμαστε άρρωστο. Αυτό είναι το μήνυμά μας», δήλωσε ο Tegnell.

«Το κλείδωμα των ανθρώπων στο σπίτι δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι θα βγούνε ούτως ή άλλως», τόνισε.

Η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας ανέφερε 612 νέες περιπτώσεις μόνο την Παρασκευή και το σύνολο έφτασε σε περίπου 6.000. Την ίδια μέρα, ο αριθμός των νεκρών στο σύνολο είναι 333 άτομα.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας στατιστικολόγος στη Σουηδία δήλωσε ότι το ήμισυ του πληθυσμού θα μπορούσε να μολυνθεί τον Απρίλιο.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της YouGov, η Σουηδία είναι η χώρα που φοβάται ελάχιστα την πανδημία των κορονοϊών. Μόνο το 31% των Σουηδών λένε ότι είναι πολύ ή κάπως φοβισμένοι.

Μεταξύ των γειτονικών χωρών της Σουηδίας, η Δανία έκλεισε τα σύνορά της και τα σχολεία της, όπως και η Νορβηγία, την ώρα που η Φινλανδία απομόνωσε το αστικό της κέντρο.

Κι όμως, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμα κι αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων έχει αυξηθεί, κυρίως στη Στοκχόλμη, που μετρά το 50% και πλέον των θανάτων.

Ωστόσο, η φιλελεύθερη προσέγγιση της Σουηδίας, που στοχεύει στο να ελαχιστοποιήσει την όποια αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων, την ώρα που η επιδημία εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα.

Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως δήλωσε στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Πρόκειται για μία από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου Μάρτη, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα για να προστατεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση πολιτών, συμπλήρωσε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα, όπου το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.

Τοπικός αξιωματούχος περιέγραψε μια καταιγίδα κρουσμάτων COVID-19 με την οποία είναι αντιμέτωπη πλέον η Στοκχόλμη, που άνοιξε ένα νοσοκομείο εκστρατείας σε ένα συνεδριακό συγκρότημα νότια του κέντρου της πόλης και απηύθυνε έκκληση προς όλους όσοι έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν στη φροντίδα των ασθενών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πώς περνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μέρες της πανδημίας κορονοϊού
ΑΑΔΕ my business support: Πώς λειτουργεί, οι οδηγίες
Chevron Right