Τεράστιες ουρές από Σύρους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχουν σχηματιστεί σήμερα Δευτέρα (9/12) στα συνοριακά περάσματα στη Νότια Τουρκία, μετά το οριστικό τέλος της δυναστείας Άσαντ στη Συρία.
Η είδηση της πτώσης του Άσαντ έφτασε σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου βρίσκονται σύροι πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, προκειμένου να διασωθούν αυτοί και οι οικογένειές τους από τις αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις στη χώρα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια Σύρους μετανάστες και πρόσφυγες, γεγονός που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη χώρα υποδοχής Σύρων.
Ωστόσο, η πτώση του Άσαντ φαίνεται πως ήδη έχει πείσει ορισμένες προσφυγικές οικογένειες που φιλοξενούνταν στην Τουρκία, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
{https://x.com/ragipsoylu/status/1866051771690369158}
«Η Τουρκία θα εργαστεί για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των Σύρων μεταναστών που φιλοξενεί και θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την ξαφνική ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
«Την επόμενη περίοδο, θέλουμε μια Συρία όπου διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες ζουν με μια ολοκληρωμένη κατανόηση της διακυβέρνησης και με ειρήνη. Θέλουμε να δούμε μια νέα Συρία που έχει δεσμούς με τους γείτονές της, που προσθέτει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στις παρακάτω εικόνες του AP φαίνεται να έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στη συνοριακή πύλη Oncupinar όπως και στη Cilvegozu, στη νότια Τουρκία, από Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να εισέλθουν ξανά στη Συρία.
Δείτε εικόνες: