Τον «Γολγοθά» που ζει με τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν... τον αέρα χιλιάδες πολίτες, επειδή δεν καλύπτουν το κόστος των θεραπειών, περιέγραψε στο CNN μια Ελληνίδα.
Ο λόγος για την 26χρονη Αρετή Τσουκαλά, κόρη του Λευτέρη Τσουκαλά, καθηγητή Πυρηνικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηριστικά δήλωσε ότι δίνει μάχη ταυτόχρονα «και με τον καρκίνο και με τις ασφαλιστικές».
Η νεαρή διαγνώστηκε με λευχαιμία πριν από 3 χρόνια και γρήγορα διαπίστωσε σε αυτήν την περιπέτεια ότι εκτός από τη μάχη για τη ζωή της έπρεπε να παλέψει και με την ασφαλιστική της εταιρεία για να καλυφθούν τα υπέρογκα έξοδα για την αγωγή της.
Παρότι είχε ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας, η εταιρεία απαιτούσε 13.000 δολάρια τον μήνα για να καλύψει ένα από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας της.
Η 26χρονη Ελληνίδα ήταν μια από τους περίπου 200 αναγνώστες του CNN που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τις ασφαλιστικές εταιρείες στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον, του CEO της UnitedHealthcare, την περασμένη εβδομάδα στο Μανχάταν.
Η δολοφονία έφερε ξανά στο προσκήνιο το γεγονός ότι κατ' επανάληψη οι εταιρείες, ακόμη και σε θεωρούμενα «καλά» προγράμματα, αρνούνται να καταβάλουν το -συχνά πολύ υψηλό- κόστος και αφήνουν τους ασθενείς να παλεύουν με τα χρέη. Πολλές φορές, μάλιστα, αυτή η μάχη γίνεται εμπόδιο στη θεραπεία τους.
Εχθρικό προς τους ασθενείς το σύστημα περίθαλψης των ΗΠΑ
Η Αρετή Τσουκαλά βίωσε από... πρώτο χέρι το πόσο εχθρικό είναι για τους πολίτες των ΗΠΑ το σκηνικό που έχουν στήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες, φυσικά με τις «πλάτες» του εθνικού συστήματος υγείας των ΗΠΑ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βάζει πάνω από τα κέρδη την υγεία των πολιτών.
Το κόστος για εκείνη ήταν δυσβάσταχτο, καθώς μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές της. Αναγκάστηκε για τον λόγο αυτό να καθυστερήσει τη θεραπεία για ένα τρίμηνο, πριν τελικά αποκτήσει το φάρμακο με τη βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας που το παράγει.
Όπως είπε στο CNN, «κανένας δεν πρέπει να δίνει μάχη ταυτόχρονα και με τον καρκίνο και με τις ασφαλιστικές. Είναι πολύ σκληρό σύστημα. Ζούμε σε μια χώρα, όπου τους ανθρώπους πραγματικά του κλωτσούν όταν είναι στην πιο αδύναμη φάση τους και πιο ευάλωτοι, σωματικά και συναισθηματικά».
Σήμερα η Αρετή Τσουκαλά είναι πλέον καλύτερα, καθώς ο καρκίνος έχει υποχωρήσει, αλλά δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία ασθενής στις ΗΠΑ που δίνει αυτή τη διπλή μάχη.
Το πρόβλημα ήλθε τραγικά στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον. Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, που συνελήφθη για τη δολοφονία του, είχε και ο ίδιος -σε πολύ μεγάλο βαθμό- μια διαμορφωμένη από προσωπικές εμπειρίες κακή εικόνα για όσα συμβαίνουν, έχοντας υποβληθεί σε επεμβάσεις στη μέση του.
Οι αναγνώστες που επικοινώνησαν με το CNN για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, μιλούν για καθυστερήσεις, άρνηση στην καταβολή ποσών, ανεξήγητες χρεώσεις, υψηλό κόστος και ταλαιπωρία να να βρουν το δίκιο τους.
Η πλειονότητα των Αμερικανών ανέφερε ότι είχε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα πρόβλημα με την ασφάλιση υγείας τον τελευταίο χρόνο, όπως έδειξε μια σχετική έρευνα του 2023. Ωστόσο, 8/10 έκριναν την ασφάλισή τους ως «τέλεια» ή «καλή».
Πολλοί είναι όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν τη θεραπεία που τους συστήνουν οι γιατροί, αλλά δεν καλύπτει η ασφαλιστική τους, ακόμη κι αν τους αφήσει τεράστια χρέη.
Περίπου το 41% των Αμερικανών, σε έρευνα του 2022, είχε χρέη από ιατρικές ή οδοντιατρικές θεραπείες. Συνολικά το «βουνό» του ιατρικού χρέους στις ΗΠΑ φτάνει τα 220 δισ. δολάρια, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Οι ασφαλιστικές στις ΗΠΑ παίζουν με τις ζωές των ασθενών
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές με τη στάση τους παίζουν ακόμη και με τη ζωή των πελατών τους.
Ο 43χρονος Αζάιακ Ρόζεμπλουμ ανέφερε στο CNN ότι η ασφαλιστική του δεν εγκρίνει μια μαγνητική στους πνεύμονες, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είναι όντως καρκίνος κάποια ύποπτα ευρήματα που έδειξε ακτινογραφία για σκωληκοειδίτιδα.
Όπως σημείωσε, θα ζητήσει επανεξέταση της απόφασης, ωστόσο δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι. «Πρέπει να κάνω αιμόπτυση, να φτάσει ο καρκίνος σε στάδιο 3 για να κινηθεί η ασφαλιστική αλλά πλέον να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί;», διερωτήθηκε.