Η ενεργειακή ασφάλεια έχει τεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων με τα βλέμματα εν μέρη να έχουν στραφεί και στον Περσικό Κόλπο και τις Αραβικές χώρες που έχουν διαφοροποιηθεί από τις δυτικές κυρώσεις.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός για την Ευρώπη εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τις χώρες του Κόλπου, σε μια προσπάθεια να απεμπλακούν από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Όμως η στάση των χωρών αυτών, δεν συνάδει με τις δυτικές επιδιώξεις, καθώς δεν ενέδωσαν στις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά του Μπαχρέιν, τους ομολόγους του από την Αραβική Χερσόνησο και τους επικεφαλής των περιφερειακών διεθνών οργανισμών. Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε όλα τα σχετικά θέματα της παγκόσμιας ατζέντας.
Ο Λαβρόφ, δήλωσε ότι τα δυτικά έθνη επιδιώκουν να διαμορφώσουν έναν μονομερή κόσμο με επικεφαλής τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, μετά από κλειστή συνάντηση στο Ριάντ με ομολόγους του από χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι πιέζει την Ουκρανία να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας του.
Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι τα κράτη του ΣΣΚ κατανοούν τη φύση της σύγκρουσης μεταξύ της χώρας του και της Δύσης και ότι τα κράτη του Κόλπου έχουν δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ενωθούν με τα κράτη της Δύσης στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.
Επίσης κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παραβιάζουν τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ με τις ενέργειές τους εναντίον της χώρας του και ζήτησε την απόσυρση των βαρέων όπλων από την Ουκρανία.
Η απομονωμένη όπως θέλουν να λένε οι δυτικοί, Ρωσία, συνεχίζει να έχει σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και τα περισσότερα κράτη της Ασίας, διαμορφώνοντας μια «ανεξέλεγκτη» κατάσταση για τη Δύση.
Όπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας οι χώρες του Κόλπου είναι ενωμένες στο θέμα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η στάση μας ως χώρες του Κόλπου όσον αφορά τη ρωσο-ουκρανική κρίση είναι ενιαία», δήλωσε ο Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην έναρξη της 152ης συνόδου του Υπουργικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
«Σήμερα είχαμε δύο γόνιμες συναντήσεις με τους υπουργούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια των οποίων δηλώσαμε την ενιαία στάση μας όσον αφορά τη ρωσο-ουκρανική κρίση και τις αρνητικές συνέπειές της, δηλαδή την επισιτιστική ασφάλεια των χωρών που πλήττονται και του κόσμου».
Ο ρόλος της Ρωσίας και οι ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με την Τεχεράνη, την αναβαθμίζουν σε γεωπολιτικό επίπεδο στην περιοχή του Κόλπου, που έχουν αρκετά ζητήματα ασφαλείας από το Ιράν.
«Η θεμελίωση της περιφερειακής μας ασφάλειας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ενότητάς μας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απαιτεί στενό συντονισμό για την επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης στις διεθνείς μας σχέσεις για την καλλιέργεια των συμφερόντων μας», δήλωσε ο πρίγκιπας Φαϊζάλ, αναφερόμενος στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Στην πρώτη γραμμή αυτών των προκλήσεων βρίσκεται το πυρηνικό σχέδιο του Ιράν, ο εξοπλισμός των πολιτοφυλακών, η υποστήριξή του στην τρομοκρατία και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του στην περιοχή. Γι’ αυτό ο διάλογος και η επικοινωνία μας με το Ιράν θα πρέπει να βασίζεται σε μια ενιαία στάση του Κόλπου, μέσω της οποίας ζητάμε ειρήνη, συνεργασία και τήρηση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας και της καλής γειτονίας, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας σχεδίων μέσα σε ένα σταθερό περιφερειακό περιβάλλον που υποστηρίζει τις συνεργασίες και τα σχέδια οικονομικής διαφοροποίησης».
Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν μίλησε για το τι εμποδίζει την επανάληψη του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA). «Εδώ έχουν προκύψει ορισμένα εμπόδια, κυρίως λόγω της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες προσπαθούν να διαπραγματευτούν πρόσθετους όρους, αλλάζοντας έτσι την αρχική πρόθεση, το αρχικό περιεχόμενο [του JCPOA], το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζοντας εκ νέου τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των ΗΠΑ.
Να θυμίσουμε εδώ ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν απορρίψει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ζητήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τους ηγέτες των δυο χωρών.