Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη (1/6) ότι επιδίωξή του είναι ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Τούρκων, Φινλανδών και Σουηδών αξιωματούχων το προσεχές διάστημα στις Βρυξέλλες. Προφανώς, αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που είναι προγραματισμένη να γίνει στα τέλη Ιουνίου (28 – 30 Ιουνίου) στη Μαδρίτη.
Ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω και ζητά ανταλλάγματα για να άρει το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ορισμένοι αναλυτές, εξετάζουν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Τουρκία δεν αποσύρει το βέτο στη Συμμαχία. Ο Αμερικανός ερευνητής – αναλυτής Ααρον Στάιν, του Foreign Policy Research Institute (FPRI), υποστηρίζει πως σε μια τέτοια περίπτωση:
- Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται ως de facto μέλη της Συμμαχίας χωρίς επισήμως να είναι, με τις ΗΠΑ να επιβλέπουν τις εκεί αποστολές συμμαχικών δυνάμεων παρά το αδιέξοδο.
- Οι Σύμμαχοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να πραγματοποιούν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις σουηδικές και φινλανδικές δυνάμεις, κάτι που ήδη γίνεται.
- Οι Σύμμαχοι θα μπορούσαν να αγνοούν την Τουρκία και τις ενστάσεις της σε διμερές επίπεδο, αυξάνοντας όμως έτσι την πίεση προς την πλευρά της Άγκυρας.
And remembering that June 28 is not some magical date, the two will become members and Ankara’s demands may be satisfied, albeit with the long tail of anger and disgust at Turkish actions to undermine unity at a time when concern about Russia is very high.
— Aaron Stein (@aaronstein1) June 1, 2022