Το ημερολόγιο έγραφε 7 Δεκεμβρίου του 1941. Ο φωτογραφικό φακός απαθανατίζει στο Πέρλ Χάρμπορ τους καπνούς που αναδύονται από το χτυπημένο USS West Virginia. Δίπλα του, ένα μικρό σκάφος επιστρατεύτηκε για να σώσει ένα μέλος του πληρώματος μετά τον ιαπωνικό βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη.
Στην ίδια φωτογραφία, δύο άνδρες διακρίνονται στην ανωδομή του πλοίου.
Η επίθεση της πολεμικής αεροπορίας του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού εναντίον του Αμερικανικού Στόλου του Ειρηνικού, που βρισκόταν αγκυροβολημένος στο Περλ Χάρμπορ είχε τεράστιες απώλειες για τις ΗΠΑ.Υπολογίζτεια ότι ήταν περίπου 2.400 οι νεκροί, πολλοί οι τραυματίες και τεράστιες οι ζημιές στον αμερικανικό στόλο.
Το γεγονός αυτό έθεσε τέλος στη μέχρι τότε ουδετερότητα των ΗΠΑ. Άλλωστε ήταν επικρατούσα θέση της αμερικανικής κοινής γνώμης. Μετά από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν στην ενεργό εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο τότε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φράνκλιν Ρούζβελτ, δήλωσε μια μέρα μετά το χτύπημα των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ: «Η επίθεση θα μείνει στην Ιστορία ως ημέρα στιγματισμένη για πάντα».
Αλλά 60 χρόνια αργότερα, στη δημοσιότητα ήρθαν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που έδειχναν ότι οι ΗΠΑ ήθελαν απλώς μια αφορμή για να μπουν στον πόλεμο.
Οι αποκαλύψεις για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ
Σε μια αναφορά του υπουργού Αμύνης του Ρούζβελτ, Χένρι Στίμσον, στις 25 Νοεμβρίου 1941, μόλις 12 μέρες πριν από την επίθεση των Ιαπώνων, καταγράφεται μια συνομιλία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ: «Το θέμα ήταν πώς θα τους καταφέρναμε να ρίξουν την πρώτη βολή. Ήταν επιθυμητό, να είμαστε σίγουροι, ότι οι Γιαπωνέζοι θα έκαναν το πρώτο βήμα, ώστε να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιοι προκάλεσαν».
Αλλά και στις 4 Δεκεμβρίου, τρεις μέρες πριν από την επίθεση, η αυστραλιανή υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ: Έλεγε ότι ισχυρή ιαπωνική δύναμη κατευθυνόταν προς τη Χαβάη.
Ο Ρούσβελτ και το επιτελείο του αγνόησαν την πληροφορία ή έκαναν πως δεν την έλαβαν ποτέ.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στα απομνημονεύματά του γράφει με νόημα για την επίθεση των Ιαπώνων στη βάση των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ:
«Άκουσα τον κ. Ρούζβελτ στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής:
«Κύριε Πρόεδρε, τι ακριβώς συμβαίνει με την Ιαπωνία;».
«Είναι απόλυτα αληθές» μου απάντησε. «Μας επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ. Τώρα πλέον βράζουμε στο ίδιο καζάνι».
Του έδωσα να μιλήσει με τον Winant (σ.σ. τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία), και αφού αντάλλαξαν μερικές κουβέντες ο πρέσβης είπε αρχικά:
«Ωραία. Ωραία», και κατόπιν, πιο σοβαρός είπε: «Α!». Μίλησα ξανά με τον Πρόεδρο και του είπα: «Σίγουρα αυτό απλουστεύει τα πράγματα»