Κόσμος

Κίνα: Μερική άρση lockdown για τα μάτια του κόσμου – Αστυνομικοί «επισκέπτονται» διαδηλωτές στο σπίτι τους

Δύο πόλεις στην Κίνα χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό μετά την εξάπλωση των διαμαρτυριών.

Οι γιγαντιαίες πόλεις Γκουανγκζού και Τσονγκίνγκ στην Κίνα ανακοίνωσαν την Τετάρτη τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, μία ημέρα μετά τη σύγκρουση διαδηλωτών στη νότια Γκουανγκζού με την αστυνομία εν μέσω μιας σειράς διαδηλώσεων κατά των αυστηρότερων περιορισμών του κορονοϊού στον κόσμο.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες εξαπλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, το Πεκίνο και αλλού, έχουν εξελιχθεί σε μια επίδειξη δημόσιας οργής άνευ προηγουμένου από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία το 2012.

Η νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ θα επιτρέψει στις στενές επαφές των ατόμων με τον ιό COVID-19, που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι τους, δήλωσε αξιωματούχος της πόλης.

Η Γκουανγκζού, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε επίσης χαλάρωση των περιορισμών, αλλά με τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προοπτική για μια σημαντική στροφή στην πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» που ο Σι έχει πει ότι σώζει ζωές και έχει ανακηρύξει ως ένα από τα πολιτικά του επιτεύγματα.

Ορισμένοι διαδηλωτές και ξένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας πιστεύουν ότι ο θάνατος την Τετάρτη του πρώην προέδρου Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας για μια δεκαετία ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά την καταστολή της Τιενανμέν το 1989, μπορεί να γίνει ένα νέο σημείο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μετά από τρία χρόνια πανδημίας.

«Όσον αφορά λοιπόν τον θάνατο του Ζιανγκ Ζεμίν, αισθανόμαστε μια αίσθηση τραγωδίας απέναντι στο μέλλον της ηγεσίας της Κίνας» δήλωσε ο Λέι, ο οποίος συμμετείχε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σαγκάη την Κυριακή.

Η κληρονομιά του συζητήθηκε στις ομάδες διαδηλωτών στο Telegram, με ορισμένους να λένε ότι τους έδωσε έναν νόμιμο λόγο για να συγκεντρωθούν.

«Πόσο παρόμοια είναι η ιστορία», έγραφε η ανάρτηση ενός διαδηλωτή, αναφερόμενος στον πρώην Γενικό Γραμματέα του κόμματος Χου Γιαομπάνγκ, ο θάνατος του οποίου τον Απρίλιο του 1989 θεωρήθηκε ως ένας από τους κινητήριους μοχλούς των πανεθνικών διαδηλώσεων εκείνης της χρονιάς.

«Μπορούμε όλοι να βγούμε στους δρόμους σήμερα και να αφήσουμε χρυσάνθεμα», ανέφερε ένας άλλος.

Ανακοινώνοντας την άρση των lockdown σε τμήματα της Γκουανγκζού, μιας πόλης που επλήγη σκληρά από το πρόσφατο κύμα λοιμώξεων, οι αρχές δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις και η συνοικία όπου ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια της Τρίτης παρέμεινε υπό αυστηρό έλεγχο.

Σε ένα βίντεο από τις συγκρούσεις αυτές που αναρτήθηκε στο Twitter, δεκάδες αστυνομικοί ντυμένοι με λευκές προστατευτικές στολές και κρατώντας ασπίδες, προχωρούσαν σε σχηματισμό πάνω από αυτό που φαινόταν να είναι ξηλωμένα φράγματα αποκλεισμού, καθώς αντικείμενα πετούσαν εναντίον τους.

Αργότερα η αστυνομία εθεάθη να απομακρύνει μια σειρά ανθρώπων με χειροπέδες.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε ανθρώπους να πετούν αντικείμενα στην αστυνομία, ενώ ένα τρίτο έδειχνε ένα δοχείο δακρυγόνου να προσγειώνεται σε ένα μικρό πλήθος σε έναν στενό δρόμο, στέλνοντας τους ανθρώπους να τρέχουν για να γλιτώσουν από τις αναθυμιάσεις.

Πογκρόμ διώξεων

Εκτός από τη χαλάρωση των περιορισμών στην Γκουανγκζού και την Τσονγκίνγκ, οι αξιωματούχοι στην Τσεντσόου, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο εργοστάσιο της Foxconn που κατασκευάζει iPhones της Apple και το οποίο υπήρξε σκηνικό αναταραχής των εργαζομένων, ανακοίνωσαν την «ομαλή» επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ, των γυμναστηρίων και των εστιατορίων.

Όμως, ενώ η χαλάρωση ορισμένων μέτρων φαίνεται να είναι μια προσπάθεια κατευνασμού του κοινού, οι αρχές άρχισαν επίσης να αναζητούν όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

«Η αστυνομία ήρθε στην εξώπορτά μου για να με ρωτήσει για όλα αυτά και να με βάλει να συμπληρώσω ένα έγγραφο», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters κάτοικος του Πεκίνου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ένας άλλος κάτοικος δήλωσε ότι κάποιοι φίλοι που ανήρτησαν βίντεο από τις διαδηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγήθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και τους ζητήθηκε να υπογράψουν μια υπόσχεση ότι «δεν θα το ξανακάνουν αυτό».

Αρκετοί άνθρωποι έδωσαν παρόμοιες μαρτυρίες στο Reuters την Τρίτη.

Δεν ήταν σαφές πώς οι αρχές εντόπισαν τους ανθρώπους που ήθελαν να ανακρίνουν, ούτε με πόσους τέτοιους ανθρώπους ήρθαν σε επαφή οι αρχές.

Σε μια δήλωση που δεν αναφερόταν στις διαδηλώσεις, το ανώτατο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος που είναι υπεύθυνο για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα θα πατάξει «τις δραστηριότητες διείσδυσης και σαμποτάζ εχθρικών δυνάμεων».

Η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων δήλωσε επίσης ότι «παράνομες και εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη» δεν θα γίνουν ανεκτές.

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί παρά το γεγονός ότι η Κίνα έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο και απαιτεί θυσίες από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους για να συμμορφωθούν με το ανελέητο testing και τις καραντίνες.

Ενώ οι μολύνσεις και οι αριθμοί θανάτων είναι χαμηλοί με βάση τα παγκόσμια πρότυπα, οι αναλυτές λένε ότι μια επιστροφή στην κανονικότητα πριν από την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού θα μπορούσε να οδηγήσει έξαρση των μολύνσεων και θανάτους.

Τα lockdown έχουν πλήξει την οικονομία, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αναστατώνοντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα και η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας για τον Νοέμβριο κατέγραψαν τις χαμηλότερες τιμές από τότε που ξεκίνησε το δίμηνο lockdown στη Σαγκάη τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Tουρκία: Συναγερμός σε ευρωπαϊκές πρεσβείες για τρομοκρατική επίθεση
Χαβάη: Η λάβα το ηφαιστείου Μάουνα Λόα από ψηλά - Δορυφορικές εικόνες
Chevron Right