Κόσμος

Ανιχνεύθηκε η πιο μακρινή μαύρη τρύπα που «καταπίνει» άστρο – Δείτε βίντεο

Η μαύρη τρύπα έστειλε πίδακα ακτινοβολίας προς τη Γη!

Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πραγματοποίησαν την πιο μακρινή έως σήμερα ανίχνευση μαύρης τρύπας:  «Καταπίνει» κοντινό άστρο, σε απόσταση 8,5 δισ. ετών φωτός ενώ την ίδια στιγμή στέλνει φωτεινό πίδακα ακτινοβολίας προς τη Γη.

Τον Φεβρουάριο επίγεια τηλεσκόπια είχαν παρατηρήσει μια ασυνήθιστη νέα ισχυρή πηγή φωτός, που έλαμψε περισσότερο από 1.000 τρις ήλιους. Την ονόμασαν ΑΤ2022cmc και επί μήνες προσπαθούσαν να καταλάβουν από πού προερχόταν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια τεράστια μαύρη τρύπα σε κάποιο μακρινό γαλαξία, η οποία, καταπίνοντας ένα γειτονικό άστρο, εξέπεμψε τα απομεινάρια του με τη μορφή πίδακα ακτινοβολίας που, κινούμενη σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, έτυχε να στοχεύει κατευθείαν στη Γη και έτσι έγινε ορατή.

Τα άστρα που περιφέρονται κοντά σε μαύρη τρύπα, καταστρέφονται από τις τρομερές βαρυτικές ελκτικές δυνάμεις στην περιφέρειά της, γεγονός που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Μέχρι σήμερα ελάχιστες τέτοιες ακραίες και σπάνιες περιπτώσεις, που ονομάζονται «Tidal Disruption Events (TDE)», έχουν παρατηρηθεί από τους αστρονόμους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Αντρεόνι (Πανεπιστήμιο Μέριλαντ) και τον Ντιράτζ Πασάμ (ΜΙΤ), οι οποίοι έκαναν δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Astronomy», κατάφεραν να μελετήσουν το φαινόμενο με 21 τηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (ακτίνες γάμα υψηλής ενέργειας, ακτίνες-Χ, ραδιοκύματα, υπεριώδη ακτινοβολία, ορατό φως).

Η θερμότητα που αναπτύχθηκε στην πηγή του φωτός, εκτιμάται ότι ήταν περίπου 30.000 βαθμοί Κελσίου, ενώ η μαύρη τρύπα πιθανώς «καταπίνει» κάθε χρόνο μια μάζα αντίστοιχη με μισό ήλιο.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο πιο αδύναμος κρίκος: Οκτώ γνωστοί pastry chefs διεκδικούν 10.000 ευρώ για καλό σκοπό
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ανακοινώθηκε παράταση ως 20/12 για την απογραφή στο «ΕΡΓΑΝΗ»
Chevron Right