Κόσμος

Ουγγαρία: Στη Βουδαπέστη κάνουν ποδήλατο για να ανάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μια έξυπνη ιδέα βρήκαν στην Ουγγαρία για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση ενόψει των γιορτών.

Στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας αποφάσισαν να στολίσουν ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Καθώς η ενεργειακή κρίση «χτυπά» την Ευρώπη, που ετοιμάζεται για μια πιο οικονομική εορταστική περίοδο, ο δήμαρχος της ουγγρικής πρωτεύουσας βρήκε έναν πανέξυπνο τρόπο για να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι έκανε λοιπόν; Έστησε ένα δέντρο σε κεντρική πλατεία της πόλης, όπου οι πολίτες καλούνται να κάνουν ποδήλατο για να το κάνουν να ανάψει, όπως αναφέρει το Reuters.

Έτσι, οι περαστικοί πρέπει να ποδηλατούν σε ένα στατικό ποδήλατο για να παράξουν ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα) ώστε να ανάψουν τα φώτα στο χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Αυτό που έκανε ο δήμαρχος ήταν να εφαρμόσει βιώσιμη τεχνολογία για να γιορτάσει την εορταστική περίοδο, εξοικονομώντας παράλληλα το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Το δένδρο φωτίζεται πλήρως μόνον όταν κάποιος ποδηλατεί γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τις οικογένειες με παιδιά να σταματούν και να δοκιμάζουν. Το στατικό ποδήλατο φορτίζει μια μπαταρία που, μαζί με ηλιακά πάνελ, τροφοδοτεί τα υπόλοιπα φώτα γύρω από την πλατεία της Βουδαπέστης.

Ο δήμος αποφάσισε φέτος να ματαιώσει το συνηθισμένο φωτισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Διπλός» ο ισχυρός σεισμός στην Εύβοια - Η καταγραφή της δόνησης, τι λέει το Αστεροσκοπείο
Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες δηλώσεις των σεισμολόγων
Chevron Right