Κόσμος

Ιστορία σήμερα 26/11: Η βόμβα στο ξενοδοχείο Ledra Palace στην Κύπρο

Ιστορία σαν σήμερα, 26 Νοεμβρίου, μέσα από μια φωτογραφία στο περίφημο ξενοδοχείο Ledra Palace στην Κύπρο.

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 1955, σαν σήμερα, που εξερράγη μια βόμβα στο περίφημο ξενοδοχείο Ledra Palace στη Λευκωσία της Κύπρου.

Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη η βόμβα στην αίθουσα χορού του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του ετήσιου χορού της Κυπριακής Καληδονιακής κοινωνίας. Δεν ήταν η μοναδική βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο, που ξεκίνησε προσελκύοντας μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, αλλά έμελε να λειτουργήσει λίγα χρόνια.

Το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας χτίστηκε το 1947, με ιδιοκτήτες τρεις επιχειρηματίες, λίγο μετά το τέλος του Β’ΠΠ. Ήταν στην πολυσύχναστη τότε εμπορική οδό Μάρκου Δράκου και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μπέντζαμιν Γκούνσμπεργκ.

Εγκαίνια έγιναν στις 8 Οκτωβρίου 1949, με μία υπέρλαμπρη τελετή στην οποία ήταν παρόντες όλες οι Κυβερνήτες και σύντομα έγινε στέκι για την υψηλή κοινωνία του νησιού.

Οι χώροι του ήταν διακοσμημένοι με τα καλύτερα και τα πιο ακριβά έπιπλα και αντικείμενα που έβρισκες εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Το ξενοδοχείο είχε δύο εστιατόρια, ένα πολύ διάσημο μπαρ, γήπεδο τένις και μία αίθουσα δεξιώσεων. Δεν αποτελούσε τυχαία ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.

Από το ξενοδοχείο πέρασε όλη αφρόκρεμα της τότε εποχής και σπουδαίες παγκόσμιες προσωπικότητες. Ανάμεσα τους, ο Αντιπρόεδρος και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

κυπρος, βομβα, ledra palace, εφημεριδα

Εκεί ο Μακάριος Γ’ συνάντησε για πρώτη φορά τον νεοαφιχθέντα Βρετανό κυβερνήτη σερ Τζον Χάρτινγκ, ενώ στο ξενοδοχείο έγιναν και οι κοινές συναντήσεις για την συγγραφή του Κυπριακού Συντάγματος.

Τον Ιούνιο του 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ξεκίνησε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Κύπρο μετά τα γεγονότα του 1964 και 1967. Μάλιστα κατά καιρούς, οι συνομιλίες εντός του Λήδρα Πάλας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, έβαλε το Λήδρα Πάλας στο στόχαστρο.

ledra_palace_bomb.jpg

Δύο μέρες μετά την βομβιστική επίθεση της 26ης Νοεμβρίου έγινε και άλλη. 

Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου του 1955, στους αποικιοκρατικούς εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Ανδρέα, μέλη της ΕΟΚΑ έριξαν χειροβομβίδα στην αίθουσα δεξιώσεων. Τραυματίστηκαν 4 άτομα, μεταξύ τους και μία γυναίκα. Τότε το Λήδρα Πάλας δέχτηκε μεγάλο πλήγμα για τα επόμενα χρόνια, χάνοντας την αίγλη του.

Οι δικοινοτικές ταραχές τον Δεκέμβρη του 1963, άλλαξαν και πάλι το προφίλ του ξενοδοχείου: Είχε απαγορευτεί στους Τουρκοκύπριους να το επισκέπτονται, μέχρι και το 1968, που ο Μακάριος ήρε τις απαγορεύσεις με το ξενοδοχείο να αποκτά και πάλι – για λίγο – τον πολυπολιτισμικό του χαρακτήρα.

Το οριστικό τέλος επήλθε με το πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974. Το ξενοδοχείο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενεί ξένους ανταποκριτές.

Το Λήδρα Πάλας λειτούργησε τελικά μόνο 27 χρονιά ως ξενοδοχείο. Μέρος του χρησιμοποιείται από το 1964 μέχρι σήμερα ως στρατώνας των Ηνωμένων Εθνών. Πλέον είναι στην περιοχή που ελέγχεται από τον ΟΗΕ, στην πράσινη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άγιος Στυλιανός: Ο προστάτης των παιδιών που γιορτάζει σήμερα 26/11
Σούπερ μάρκετ: Ποια είναι ανοιχτά την Κυριακή 27/11 - Το ωράριο
Chevron Right