Η Προεδρία της Γαλλίας δήλωσε, την Τρίτη (28/05), ότι οι περιορισμοί στη Νέα Καληδονία, υπερπόντιο έδαφος της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν χαλαρώσει για να επιτραπεί στο κύριο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας με την ονομασία FLNKS να πραγματοποιήσει συναντήσεις, αλλά και σε τοπικούς αντιπροσώπους να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δίκτυο France 24, το Παρίσι επέβαλε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις ταραχές που ξέσπασαν λόγω του σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαιώματος ψήφου στην περιοχή. Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικές και στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν ήδη σταλεί στη Νέα Καληδονία.
Οι Αρχές δήλωσαν ότι άλλοι 480 χωροφύλακες θα φύγουν από τη Γαλλία για την περιοχή «εντός ωρών». Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ., και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως δήλωσε το γαλλικό κυβερνητικό γραφείο στη Νέα Καληδονία. Πάντως, έχουν γίνει σχεδόν 500 συλλήψεις από την έναρξη των ταραχών.
Η άρση των περιορισμών είναι «η απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη συγκεκριμένων και σοβαρών διαπραγματεύσεων», όπως ανέφερε η Γαλλική Προεδρία σε ανακοίνωσή της. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ταξίδεψε στη Νέα Καληδονία, την Πέμπτη (23/05), σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κρίση.
Συνολικά, περίπου 3.500 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους δύο αστυνομικοί.
Η πιθανότητα δημοψηφίσματος στη Νέα Καληδονία
Επισημαίνεται ότι η Νέα Καληδονία κυβερνάται από το Παρίσι από τον 19ο αιώνα, αλλά πολλοί ιθαγενείς Κανάκ δυσανασχετούν με την εξουσία της Γαλλίας στα νησιά τους και επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμη και την ανεξαρτησία.
Η Γαλλία σχεδιάζει να δώσει δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες μη αυτόχθονες μόνιμους κατοίκους, κάτι που, όπως λένε οι ιθαγενείς Κανάν, θα αποδυναμώσει την επιρροή της ψήφου τους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νέα Καληδονία, ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις για την ψηφοφορία «δεν θα επιβληθούν». Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε: »Η βία δεν πρέπει ποτέ να αφεθεί να ριζώσει».
Πάντως, η ομάδα υπέρ της ανεξαρτησίας με την ονομασία CCAT που οργανώνει τις διαδηλώσεις, δεν απέσυρε τα οδοφράγματα, αλλά προσφέρθηκε να εξομαλύνει τη χαώδη κατάσταση ώστε να μπορούν να παραδίδονται καύσιμα και φάρμακα. Τέλος, το κόμμα FLNKS επανέλαβε. το Σάββατο (25/05), το αίτημά του για την απόσυρση των μεταρρυθμίσεων της ψηφοφορίας μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.