Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη από το 2012 στην Αίγυπτο. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εκλαμβάνεται ως ένα σημαντικό βήμα για την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών, που βρίσκονταν σε ρήξη εδώ και χρόνια.
Συγκεκριμένα η ρήξη επήλθε το 2013 ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις και το επακόλουθο πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει σθεναρά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τον Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε τελικά από τον τότε αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Οι συζητήσεις εστίασαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο οι δύο ηγέτες εμφανίζονται πρόθυμοι να οικοδομήσουν μια πολύ στενότερη σχέση σε πολλαπλά επίπεδα και κυρίως στην οικονομία. Πέρυσι διόρισαν – αμοιβαία – πρεσβευτές και πριν από μερικές ημέρες η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα παράσχει στην Αίγυπτο στρατιωτικά drones.
Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει από το 2021 να αμβλύνει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για χώρες που έχουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ως ισχυρές περιφερειακές – και όχι μόνο – δυνάμεις.
«Αύξηση εμπορικών συναλλαγών και συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία»
Ο Τούρκος Πρόεδρος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως στόχος των δύο χωρών είναι αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Σίσι, από την πλευρά, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Τουρκία για νέο γύρο συζητήσεων. «Ανυπομονώ να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν να επισκεφθώ την Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
Εκτός από τις διμερείς σχέσεις ο πόλεμος στη Γάζα, η Ανατολική Μεσόγειος, η Λιβύη, η Συρία και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βρεθήκαν στο επίκεντρο της ατζέντας. Ο Ερντογάν και ο Σίσι υπέγραψαν επίσης κοινή δήλωση σχετικά με την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε δύο χρόνια εναλλάξ σε Τουρκία και Αίγυπτο.
«Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις στο επίπεδο που τους αξίζει. Η ίδια βούληση υπάρχει και στην αιγυπτιακή πλευρά. Αναβαθμίζουμε το συμβούλιό μας στο επίπεδο των Προέδρων. Περιμένω τον αγαπητό μου αδελφό στην Άγκυρα με την πρώτη ευκαιρία. Αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει νέο ορόσημο στις σχέσεις μας», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:
«Η εμπορική και οικονομική συνεργασία αποτελούν την ατμομηχανή μας. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μας στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ανταλλάξαμε επίσης ιδέες για πρόσθετα βήματα. Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας ακόμη τομέας που μας απασχόλησε. Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε κοινά σχέδια. Αξιολογούμε επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα αυξήσουμε τις εμπορικές σχέσεις και θα δημιουργήσουμε νέα κεφάλαια».
Αναφερόμενος στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ο Αλ Σίσι επισήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία αυξάνονται μέρα με τη μέρα».
Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
Οι δύο πρόεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία. «Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα αυτών των χωρών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο για την ειρήνη και την ασφάλεια».
Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο Νετενιάχου συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της καταστροφής και των σφαγών ανερυθρίαστα παρά τις αντιδράσεις». «Οι προσπάθειες εκδίωξης του λαού της Γάζας από τα εδάφη του είναι άκυρες για εμάς. Εκτιμούμε τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου σε αυτό το ζήτημα. Ο ισλαμικός κόσμος και η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πρέπει να επιτρέψουν τέτοια τρέλα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αίγυπτο για την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Γάζας μεσοπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε το ενδιαφέρον της Αιγύπτου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Όταν μιλάμε με τον κ. Ερντογάν, επιθυμούμε ιδιαίτερα την κατάπαυση του πυρός και την ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους το συντομότερο δυνατό. Η Αίγυπτος και η Τουρκία μπορούν να πετύχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη Γάζα ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Συμφωνώ με τον Τούρκο πρόεδρο για την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και εκτόνωσης της έντασης στη Δυτική Όχθη».