Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν, το Σάββατο (11/03), στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας. Οι διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών σχεδίων για ριζική αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος διαρκούν εδώ και 10 εβδομάδες.
Αριθμός-ρεκόρ διαδηλωτών σημειώθηκε σε πόλεις όπως η Χάιφα, ενώ περίπου 200.000 θεωρείται ότι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το BBC. Οι επικριτές λένε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα υπονομεύσουν τη Δημοκρατία, αλλά η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι καλύτερες για το εκλογικό σώμα.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι έως και 500.000 διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας βγήκαν στους δρόμους σε εθνικό επίπεδο. Μάλιστα, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αποκάλεσε τις κινητοποιήσεις αυτές ως «τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας». Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε στην πόλη Μπε’ερ Σεβά ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της».
«Μας πλήττει ένα κύμα τρομοκρατίας, η οικονομία μας καταρρέει, τα χρήματα διαφεύγουν από τη χώρα. Το Ιράν μόλις, χθες (σ.σ. 09/03), υπέγραψε μια νέα συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται αυτή η κυβέρνηση είναι να συντρίψει την Ισραηλινή Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Γιαΐρ Λαπίντ. Ένας διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ δήλωσε στο Reuters: «Δεν πρόκειται για δικαστική μεταρρύθμιση. Είναι μια επανάσταση που [κάνει] το Ισραήλ ώστε να πάει σε πλήρη δικτατορία και θέλω το Ισραήλ να παραμείνει Δημοκρατία για τα παιδιά μου».
Αναταραχή ακόμα και στον Στρατό
Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να δοθεί στην εκλεγμένη κυβέρνηση αποφασιστική επιρροή στην επιλογή των δικαστών και να περιοριστεί η δυνατότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποφαίνεται κατά της εκτελεστικής εξουσίας ή να ακυρώνει τη νομοθεσία. Το θέμα έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία και, μάλιστα, οι έφεδροι έχουν απειλήσει ότι θα αρνηθούν να υπηρετήσουν στον Στρατό της χώρας ως ένδειξη της αντίθεσής τους.
Ακόμα, τη Δευτέρα (06/03), δεκάδες έφεδροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών σε μια επίλεκτη μοίρα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση. Αργότερα, άλλαξαν την απόφασή τους και συμφώνησαν να παραστούν και να συνομιλήσουν με τους διοικητές τους. Επίσης, την Πέμπτη (09/03), διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να φύγει αεροπορικώς από τη χώρα.
Η κυβέρνηση έχει παραμείνει σταθερή απέναντι στην αναταραχή, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες υποκινούνται από πολιτικούς αντιπάλους. Οι επικριτές λένε ότι οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη περνούν από το κοινοβούλιο, θα πολιτικοποιήσουν το δικαστικό σώμα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αυταρχική κυβέρνηση. Εντούτοις, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν τα δικαστήρια να υπερβαίνουν τις εξουσίες τους και ότι ψηφίστηκαν από τους Ισραηλινούς κατά τις τελευταίες εκλογές.