Κόσμος

Qatargate: «Ο Πολ απαγόρευσε στους βουλευτές να πάνε στο Μουντιάλ» – «Απίστευτο, το Βέλγιο είναι Κατάρ» – Μιλούν τα τηλέφωνα

Οι μυστηριώδεις διάλογοι της ομάδας του QatarGate και η φερόμενη εμπλοκή του Μαρόκου στις ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες.

Ολοένα και περισσότερες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη δράση της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το QatarGate βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο που ταρακούνησε το Ευρωκοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται και η προφυλακισμένη ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η Il Fatto Quotidiano, στην όλη ιστορία δεν διακυβεύονταν μόνο δωροδοκίες. Η ομάδα που κατηγορείται για τη δημιουργία του συστήματος διαφθοράς στην καρδιά των Βρυξελλών εργάστηκε επίσης για να εγγυηθεί ψήφους. Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές του Vsse, των βελγικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν ξεκινήσει την έρευνα για τις δωροδοκίες που κατέβαλαν το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ομάδα εργάζεται με αντάλλαγμα την εκλογική υποστήριξη που ενορχηστρώνεται από τις μαροκινές αρχές και σημαντικά χρηματικά ποσά (συνολικά πολλά εκατομμύρια ευρώ) που πληρώνονται λαθραία, σε μετρητά, από το Μαρόκο και το Κατάρ», αναφέρει η έκθεση.

Κύριος αρχιτέκτονας του συστήματος θεωρείται ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, μαζί με τον βοηθό Φραντσέσκο Τζόρτζι και τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο.

Οι διάλογοι από τις υποκλοπές

Οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να περιέχονται σε ορισμένες συνομιλίες από υποκλοπές. Για παράδειγμα, αυτή στις 14:51 στις 3 Οκτωβρίου. Ο Παντσέρι μιλάει στο τηλέφωνο με τον Τζόρτζι και αρχικά λέει ότι κατανοεί γιατί ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα δυσκολεύεται να πάει στο Κατάρ για το Μουντιάλ. «Έμαθα ότι ο Πολ Μανιέτ απαγόρευσε σε όλους τους βουλευτές να πάνε εκεί κατά τη διάρκεια της περιόδου του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανιέτ δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολιτικός: είναι δήμαρχος του Σαρλερουά και πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Βελγίου, επομένως ηγέτης του κόμματος του Ταραμπέλα.

Την παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μανιέτ είπε ότι κανένας πολιτικός εκφραστής, «για ευπρέπεια», δεν έπρεπε να πάει στα γήπεδα της Ντόχα.

Στο Βέλγιο, η απόφαση να παρευρεθεί κάποιος στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ προκάλεσε μια πραγματική πολιτική συζήτηση: Ο φόβος ήταν να νομιμοποιηθεί μια χώρα που εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις από την άποψη της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κυρίως, των εργαζομένων εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οδηγία του αρχηγού των Βέλγων σοσιαλιστών θέτει σε δύσκολη θέση τον Ταραμπέλα και επίσης δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα του Παντσέρι.

Στην υποκλοπή, μάλιστα, ακούγεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής είναι νευρικός. Το λέει στο τηλέφωνο στον συνεργάτη του: «Κατάλαβες;». Ο Τζόρτζι ξεσπά στα γέλια: «Απίστευτο». Μια απαγόρευση, αυτή που συνδέεται με τα ταξίδια στη Ντόχα για πολιτικούς, κινδυνεύει να καταστρέψει τα σχέδια του διεφθαρμένου δικτύου.

Η εντολή του Παντσέρι και η φράση-μυστήριο

Μάλιστα, ενώ ο Παντσέρι συνήθως πολύ προσεκτικός όταν πρόκειται για συνομιλίες, μίλησε λίγο αργότερα στο τηλέφωνο και με τη Μαρί Αρίνα στις 18:31. «Τώρα θέλω να δω τι κάνει ο Μαρκ (σ.σ. Ταραμπέλα)», λέει η ίδια. Στη συνέχεια επεμβαίνει ο Παντσέρι και λέει κάτι που ακούγεται σαν προειδοποίηση: «Ο Μαρκ θα πρέπει να μείνει στο πλευρό των οπαδών αν θέλεις τις ψήφους». «Ναι;», απαντά η Αρίνα.

Απάντηση Παντσέρι: «Επειδή το Βέλγιο είναι στο Κατάρ». Μια κρυπτογραφημένη φράση την οποία όμως η Βελγίδα ευρωβουλευτής φαίνεται να καταλαβαίνει αμέσως: «Ναι, ξέρω, ξέρω», λέει.

Τι εννοεί όμως ο Παντσέρι όταν λέει «Το Βέλγιο είναι στο Κατάρ»; Είναι ένα από τα ερωτήματα στο επίκεντρο της έρευνας του δικαστή Michel Claise. Οι ανακριτές υποστηρίζουν ότι ο Παντσέρι δωροδοκήθηκε από το Κατάρ με μετρητά, ενώ η «εκλογική υποστήριξη» ενορχηστρώθηκε «από τις μαροκινές αρχές». Και μάλιστα, 556.000 Μαροκινοί ζουν στο Βέλγιο: περισσότεροι από τους μισούς (333.000) βρίσκονται στην εκλογική περιφέρεια του Ταραμπέλα (ευρωβουλευτής από το 2004). Από την έρευνα, ο Βέλγος προκύπτει ως ένας από τους πολιτικούς που βρίσκονται πιο κοντά στον Παντσέρι. Στην ανάκρισή του, ωστόσο, ο πρώην ιταλός ευρωβουλευτής έχει φορτώσει ορισμένες ευθύνες στον Ταραμπέλα. «Πήγε στο Κατάρ», ισχυρίστηκε.

Ο ρόλος του λετονού Μαμέντοφ

Εν τω μεταξύ, η «αναμέτρηση» έχει αρχίσει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: η ομάδα, στην πραγματικότητα, ανέστειλε έναν από τους ανώτερους αξιωματούχους της για «βαριά αμέλεια» αναφέροντάς το στους ανακριτές. Από ό,τι αποδεικνύεται είναι ο σύμβουλος της Σοσιαλιστικής-Δημοκρατικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Έλνταρ Μαμέντοφ, ο Λετονός που θεωρείται «κοντά στο Ιράν», μεταξύ των υπευθύνων για τον φάκελο της Ντόχα. Είναι ο Μαμέντοφ που κολλάει το χέρι με τον Τζόρτζι, μετά το οκ να απελευθερώσει τις βίζες για το Κατάρ. Και είναι πάντα αυτός, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό βοηθό, που έχει λάβει δωρεάν εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη Ντόχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεγάλη «είσοδος» στο delivery μαγειρευτού φαγητού από γνωστή αλυσίδα
Χριστίνα Χειλά Φαμέλη: Θα μάθω κάτι που θα με σοκάρει στον «Σασμό»
Chevron Right