Κόσμος

Η NASA αλλάζει το μενού τον αστροναυτών – Τι περιλαμβάνει η νέα διατροφή τους

Η σωστή διατροφή των αστροναυτών για παρατεταμένες περιόδους αποτελεί πρόκληση για τη NASA.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Η Διάσωση» («The Martian») του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο Ματ Ντέιμον υποδύεται έναν αστροναύτη της NASA που επιβιώνει στον πλανήτη Άρη τρώγοντας πατάτες που έχουν καλλιεργηθεί με λίπασμα από ανθρώπινα απόβλητα.

Τώρα, μια εταιρεία στη Νέα Υόρκη που κατασκευάζει κλιματικά ουδέτερα καύσιμα για αεροσκάφη οδηγεί το μενού της διαπλανητικής κουζίνας σε διαφορετική κατεύθυνση. Η εταιρεία συμμετείχε στο διαγωνισμό Deep Space Food Challenge που χρηματοδοτεί η NASA για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών επόμενης γενιάς για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστροναυτών.

Η εταιρεία Air Company με έδρα το Μπρούκλιν έχει αναπτύξει έναν πρωτοποριακό τρόπο ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουν οι αστροναύτες στη διάρκεια της πτήσης για την καλλιέργεια θρεπτικών συστατικών με βάση τη μαγιά για πρωτεϊνικά ροφήματα που προορίζονται για τη διατροφή των πληρωμάτων σε μακράς διάρκειας αποστολές στο διάστημα.

«Είναι σίγουρα πιο θρεπτικό από το Tang», δήλωσε ο Στάφορντ Σίαν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας, αναφερόμενος στο ρόφημα που έγινε δημοφιλές το 1962 από τον αστροναύτη Τζον Γκλεν.

Ο Στάφορντ Σίαν, που έχει διδακτορικό στη φυσικοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, δήλωσε ότι αρχικά ανέπτυξε την τεχνολογία μετατροπής άνθρακα ως μέσο παραγωγής αλκοολών υψηλής καθαρότητας για καύσιμα αεροσκαφών, αρώματα και βότκα, σύμφωνα με το Reuters.

Το ρόφημα πρωτεΐνης που συμμετείχε στον διαγωνισμό της NASA έχει τη σύσταση ενός ροφήματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος, δήλωσε ο Σίαν. Ο διευθύνων σύμβουλος συνέκρινε τη γεύση του με εκείνη του σεϊτάν, ένα τρόφιμο που μοιάζει με τόφου και παρασκευάζεται από γλουτένη σιταριού, προέρχεται από την κουζίνα της Ανατολικής Ασίας και έχει υιοθετηθεί από τους χορτοφάγους ως υποκατάστατο του κρέατος.

Εκτός από τα ροφήματα πρωτεΐνης, η ίδια διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερων υποκατάστατων υδατανθράκων για την παραγωγή ψωμιού αλλά και ζυμαρικών. Για χάρη της γαστρονομικής ποικιλίας, ο Σίαν δήλωσε ότι βλέπει το σμούθι του να συμπληρώνεται στις αποστολές από άλλα τρόφιμα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία AIRMADE της εταιρείας ήταν ένας από τους οκτώ νικητές που ανακοίνωσε η NASA στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροφίμων, μαζί με το έπαθλο των 750.000 δολαρίων. Ο τελικός γύρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στο μέλλον.

Εκτός από την Air Company συμμετείχαν και άλλες εταιρείες με καινοτόμες τεχνολογίες. Εργαστήριο στη Φλόριντα παρουσίασε ένα βιοαναγεννητικό σύστημα για την καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών, μανιταριών, ακόμη και προνυμφών εντόμων που θα χρησιμοποιηθούν ως μικροθρεπτικά συστατικά. Μια εταιρεία από την Καλιφόρνια ανέπτυξε μια διαδικασία τεχνητής φωτοσύνθεσης για τη δημιουργία συστατικών με βάση φυτά και μύκητες, ενώ μια άλλη εταιρεία από την Φινλανδία παρουσίασε μια τεχνολογία ζύμωσης με αέριο για την παραγωγή μονοκύτταρων πρωτεϊνών.

Η σωστή διατροφή των αστροναυτών για παρατεταμένες περιόδους μέσα στα περιορισμένα, μηδενικής βαρύτητας όρια των διαστημικών οχημάτων αποτελεί πρόκληση για τη NASA. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα πληρώματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τρέφονται κυρίως με συσκευασμένα γεύματα και φρέσκα προϊόντα που παραδίδονται κατά τις τακτικές αποστολές ανεφοδιασμού. Οι ομάδες του ΔΔΣ έχουν πειραματιστεί με την καλλιέργεια διαφόρων λαχανικών, όπως μαρούλι, λάχανο και καυτερές πιπεριές, σύμφωνα με τη NASA.

Οι εξελίξεις στη διαστημική παραγωγή τροφίμων έχουν άμεσες εφαρμογές για τη σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Γης σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί τις καλλιέργειες, δήλωσε ο Ραλφ Φριτς, διευθυντής παραγωγής διαστημικών καλλιεργειών στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

«Η γεωργία σε ελεγχόμενο περιβάλλον, οι πρώτες μονάδες που θα αναπτύξουμε στο φεγγάρι, θα μοιάζουν κάπως με τις κάθετες φάρμες που θα έχουμε εδώ στη Γη», δήλωσε.

Το σύστημα λειτουργεί με τη λήψη αερίου διοξειδίου του άνθρακα που καθαρίζεται από τον αέρα που αναπνέουν οι αστροναύτες και την ανάμειξή του με αέριο υδρογόνο που εξάγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση. Το προκύπτον μείγμα αλκοόλης και νερού αναμιγνύεται στη συνέχεια σε μια μικρή ποσότητα μαγιάς ώστε να αναπτυχθεί μια ανανεώσιμη παροχή μονοκύτταρων πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ουσιαστικά, δήλωσε ο Σίαν, το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο σχηματίζουν μια πρώτη ύλη αλκοόλης για τη μαγιά, και η μαγιά είναι τροφή για τους ανθρώπους. «Δεν εφευρίσκουμε εκ νέου τα προϊόντα απλώς τα κατασκευάζουμε με έναν πιο βιώσιμο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης για Πάγκαλο: Προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα
Politico: Ο Ερντογάν δεν θα πάει στη Μολδαβία για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής
Chevron Right