Κόσμος

«Η Ρωσία δυσκολεύεται να προμηθευτεί όπλα»: Τι λέει η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι κρίσιμοι παράγοντες που θα κρίνουν τον πόλεμο, τον οποίο έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δυσκολεύεται να προμηθευτεί πυρομαχικά και όπλα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (21/02). Μάλιστα, αντιμετωπίζει «ακραίες προκλήσεις» στην απόκτηση επαρκούς εξοπλισμού και υλικού, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την παροχή δυτικών όπλων στην Ουκρανία. Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, η προμήθεια πυρομαχικών, όπλων και ανθρώπινου δυναμικού φαίνεται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα.

«Οι εγχώριες δυνατότητες παραγωγής πυρομαχικών της Ρωσίας είναι – επί του παρόντος – ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών της σύγκρουσης στην Ουκρανία», υποστήριξε δυτικός αξιωματούχος, λέγοντας ότι η Μόσχα μπόρεσε να αυξήσει τον εφοδιασμό της μόνο αναζητώντας εναλλακτικές πηγές πυρομαχικών και όπλων, κάτι που δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη λύση. Μάλιστα, επεσημάνθηκαν οι επιπτώσεις των κυρώσεων ως μία από τις αιτίες. «Οι κυρώσεις πλήττουν σκληρά το ρωσικό στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις και αυξάνοντας το κόστος. Η αδυναμία πρόσβασης σε δυτικά εξαρτήματα υπονομεύει σοβαρά τη ρωσική παραγωγή νέων συστημάτων και τις επισκευές παλαιών συστημάτων, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ποιότητα των όπλων που παράγονται».

Η Ρωσία έχει κάνει πρόσφατα προόδους, όπως η κατάληψη της πόλης Αβντίιβκα, και φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ικανότητα της Μόσχας να φέρει αυτές τις επιτυχίες έχει υψηλό κόστος από πλευράς απωλειών. Η Ρωσία εκτοξεύει βλήματα πυροβολικού με πολύ υψηλότερο ρυθμό από την Ουκρανία – πέντε φορές περισσότερο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – αλλά λιγότερα από ό,τι το 2022 και θεωρείται ότι εξακολουθεί να μην παράγει αρκετά για να αναπληρώσει αυτά που χρησιμοποιεί.

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη ρωσική προμήθεια έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απαισιοδοξίας σε ορισμένους κύκλους σχετικά με τις προοπτικές της Ουκρανίας μετά την αποτυχία της περσινής αντεπίθεσης. Τα σχόλια των αξιωματούχων φαίνεται να είναι μια προσπάθεια να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στο γεγονός ότι η Μόσχα μπορεί να έχει τα δικά της προβλήματα. Προηγούμενες προβλέψεις ότι η Ρωσία επρόκειτο να ξεμείνει από πυραύλους ή άλλα όπλα, δεν έχουν πάντα αποδειχθεί σωστές.

Επισημαίνεται ότι ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία αναγκάζεται να στραφεί σε ξένες πηγές για όπλα. Αυτές περιλαμβάνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από το Ιράν και αποθέματα πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα. Ορισμένα από αυτά θεωρείται, επίσης, ότι είναι κακής ποιότητας, καθώς και ότι χρειάστηκαν εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, στη Βόρεια Κορέα, για να εξασφαλιστούν. Ο αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι η Ρωσία επιτάσσει εξοπλισμό που πρόκειται να παραδοθεί από την αμυντική της βιομηχανία σε άλλες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει την Ινδία, η οποία εξαρτάται εδώ και καιρό από τον ρωσικό οπλισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της και της οποίας η Πολεμική Αεροπορία, πριν από έναν χρόνο, ανέφερε ότι δεν έλαβε αυτό που περίμενε.

Ανησυχία για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Πάντως, οι ισχυρισμοί σχετικά με την προμήθεια ρωσικών όπλων έρχονται ενόψει της δεύτερης επετείου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η εκτίμηση δυτικών αξιωματούχων είναι ότι η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς της στόχους για την «υποταγή» της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως είπαν δυτικοί αξιωματούχοι, ότι η Ρωσία δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για να το επιτύχει αυτό, εκτός από την ελπίδα ότι μακροπρόθεσμα το ανθρώπινο δυναμικό και οι πόροι της θα κάνουν τη διαφορά.

Η Ρωσία παράγει σήμερα περισσότερα πυρομαχικά από όσα λαμβάνει η Ουκρανία. Εντούτοις, η Ρωσία μπορεί να βρίσκεται κοντά στα όρια των προμήθειών της, ενώ παραμένει η πιθανότητα η Ουκρανία να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερα από τους συμμάχους της. Αυτό καθιστά σαφές ότι η δυτική υποστήριξη και η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την έκβαση του πολέμου.

Με ένα αμερικανικό πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει 60 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, να βρίσκεται επί του παρόντος σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο, η ανησυχία είναι ότι ακόμη και με τη Ρωσία να αγωνίζεται για τον ανεφοδιασμό της, μπορεί να είναι σε θέση να ξεπεράσει την Ουκρανία, εάν δεν υπάρξει δυτική υποστήριξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ: Ντραγκόφσκι από άλλο πλανήτη - Χάρισε το εισιτήριο του τελικού με 6-5 στα πέναλτι
Άλκης Παναγιωτίδης: «Με δυσκόλεψε η συνεργασία, έκανα ένα πρωινό γύρισμα στην Ομόνοια κι έφυγα»
Chevron Right