Οι αρχαιολόγοι στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας ανακάλυψαν έναν πίνακα που απεικονίζει αυτό που μπορεί να είναι ο πρόδρομος της ιταλικής πίτσας.
Η πίτα που απεικονίζεται στην τοιχογραφία ηλικίας 2.000 ετών «μπορεί να είναι ένας μακρινός πρόγονος του σύγχρονου πιάτου», δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.
Όμως δεν διαθέτει τα κλασικά συστατικά για να θεωρηθεί τεχνικά πίτσα.
Η τοιχογραφία βρέθηκε στο χωλ ενός σπιτιού δίπλα σε ένα αρτοποιείο κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή στη νότια Ιταλία.
Sembra una pizza, quello che si vede su un dipinto pompeiano di 2000 anni fa, ma ovviamente non lo può essere, a rigore, dato che mancavano alcuni degli ingredienti più caratteristici, ovvero pomodori e mozzarella. @LionTelevision@MiC_Italia pic.twitter.com/lBbbPjHNpX
— Pompeii Sites (@pompeii_sites) June 27, 2023
Σύμφωνα με το BBC η ανακάλυψη έγινε φέτος κατά τη διάρκεια νέων ανασκαφών στο Regio IX στο κέντρο της Πομπηίας, μία από τις εννέα συνοικίες στις οποίες χωρίζεται ο αρχαίος τόπος.
Το κτίριο είχε ανασκαφεί εν μέρει τον 19ο αιώνα, προτού ξεκινήσουν εκ νέου οι ανασκαφές τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους – σχεδόν 2.000 χρόνια μετά την ηφαιστειακή έκρηξη που καταπλάκωσε την πόλη.
Οι αρχαιολόγοι στο πάρκο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco λένε ότι η πρόσφατα ανακαλυφθείσα τοιχογραφία που απεικονίζει μία πίτα, ζωγραφισμένη δίπλα σε ένα κύπελλο κρασιού, μπορεί να τρώγεται με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες, ή ντυμένο με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο.
Τρεις σκελετοί βρέθηκαν κοντά στον φούρνο
Ο διευθυντής της Πομπηίας Gabriel Zuchtriegel δήλωσε ότι δείχνει την αντίθεση μεταξύ ενός «λιτού και απλού γεύματος» και της «πολυτέλειας των ασημένιων δίσκων».
«Πώς μπορούμε να μη σκεφτούμε, από αυτή την άποψη, την πίτσα, που γεννήθηκε επίσης ως ένα «φτωχό» πιάτο στη νότια Ιταλία, το οποίο έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο και σερβίρεται και σε εστιατόρια με αστέρια», είπε.
Οι σκελετοί τριών ανθρώπων βρέθηκαν επίσης κοντά στον φούρνο στους χώρους εργασίας του σπιτιού τις τελευταίες εβδομάδες, προστίθεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. έθαψε την Πομπηία στη στάχτη, παγώνοντας την πόλη και τους κατοίκους της στο χρόνο. Η περιοχή αποτελεί πλούσια πηγή για τους αρχαιολόγους από την ανακάλυψή της τον 16ο αιώνα.
Η τοποθεσία απέχει μόλις περίπου 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάπολης – τη σύγχρονη πατρίδα της ιταλικής πίτσας που προστατεύεται από την Unesco.