Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί στην Κίνα ⎯ Πάνω από 34.000 τα κρούσματα

Νέος κορονοϊός στην Κίνα: 81 νέοι θάνατοι αυξάνουν σε 717 τους νεκρούς στην επικράτεια. Πάνω από 34.000 τα κρούσματα, σύμφωνα με την εθνική επιτροπή υγείας
Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 700 οι νεκροί στην Κίνα ⎯ Πάνω από 34.000 τα κρούσματα
EPA/YFC CHINA OUT
iEidiseis

iEidiseis

23:58 - 07/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 01:23 - 08/02/2020

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανέρχεται σε 717 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 81 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Σάββατο.

Με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων του νέου κοροναϊού ξεπέρασε στην Κίνα εκείνο του SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που είχε σκοτώσει σχεδόν 650 ανθρώπους στην κινεζική επικράτεια και στο Χονγκ Κονγκ το 2002-2003.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφησαν επιπλέον 2.841 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 34.000 το σύνολο των κρουσμάτων.

Οι 67 από τους 81 ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα. Συνολικά 545 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό σε όλη την Χουμπέι.

Κορονοϊός: Πώς «εισέβαλε» σε νοσοκομείο της Ουχάν, μολύνοντας το ιατρικό προσωπικό

Οι τελευταίες εξελίξεις και οι προσπάθειες των κινεζικών αρχών να περιορίσουν την επιδημία

Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού (2019-nCoV).

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, όπως τις μεταδίδει το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua:

  • Η Κίνα έχει στείλει 12 αεροσκάφη στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν στη χώρα περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού.
  • Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη διάγνωση της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, τα τοπικά τμήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, τα νοσοκομεία και άλλοι οργανισμοί καλούνται να επιταχύνουν την αναβάθμιση των εργαστηρίων τους και να τα εξοπλίσουν με τα απαιτούμενα εργαλεία.
  • Η ανακαίνιση του Νοσοκομίου Σιαοτανγκσάν στο Πεκίνο -είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να τεθούν σε καραντίνα οι ασθενείς με Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS)- αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου.
  • Πέντε παιδιά που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουχάν σήμερα.
  • Στη Σαγκάη πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο σήμερα άλλοι 10 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης και μιας 80χρονης γυναίκας.
  • Μέχρι την Τετάρτη δεν είχαν αναφερθεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ. Το πρώτο κρούσμα στην περιοχή αυτή καταγράφηκε στις 30 Ιανουαρίου. Το Θιβέτ εντείνει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των τιμών και την παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και ιατρικών εφοδίων.
  • Ο δήμος του Πεκίνου ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα μείωση των ενοικίων ή οικονομική στήριξη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία.
  • Όλα τα σχολεία στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας καλούνται να αναβάλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα αποφασιστεί αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.
  • Χθες, Πέμπτη, ξεκίνησαν στους πρώτους ασθενείς οι κλινικές δοκιμές με το αντιιικό φάρμακο Remdesivir.
  • Την Τετάρτη άρχισε να δέχεται τους πρώτους ασθενείς ένα πρώην εκθεσιακό κέντρο στην Ουχάν που μετατράπηκε σε νοσοκομείο.
  • Μέχρι την Τρίτη, στην πόλη Ουχάν είχαν οριστεί 132 χώροι καραντίνας, συνολικής χωρητικότητας 12.500 κλινών.
  • Η Αγορά Λουλουδιών Κουνμίνγκ Ντουνάν, η μεγαλύτερη στην Ασία, διέκοψε τη λειτουργία της από σήμερα λόγω της επιδημίας.

Κορονοϊός: Έκκληση του ΠΟΥ για τις μάσκες ⎯ Κατά 300% ακρίβυναν στην Ελλάδα

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών, πέραν της Κίνας, που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Ασία - Ειρηνικός

Ανατολική Ασία

Νότια Κορέα 23 κρούσματα.

Ιαπωνία 45 κρούσματα, ανάμεσά τους 20 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας.

Ταϊβάν 13 κρούσματα.

Νοτιοανατολική Ασία

Καμπότζη Ένα κρούσμα.

Μαλαισία 14 κρούσματα.

Φιλιππίνες Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Ένας κινέζος που καταγόταν από την Ουχάν υπέκυψε στη Μανίλα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη 30 κρούσματα.

Ταϊλάνδη 25 κρούσματα.

Βιετνάμ Δέκα κρούσματα.

Νότια Ασία

Ινδία Τρία κρούσματα.

Νεπάλ Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα Ένα κρούσμα.

Αυστραλία

14 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς Πέντε κρούσματα, στα οποία προστίθενται δύο Καναδοί που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο που έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.

ΗΠΑ 12 κρούσματα.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία Δεκατρία κρούσματα.

Βέλγιο Ένα κρούσμα.

Ισπανία Ένα κρούσμα.

Φινλανδία Ένα κρούσμα.

Γαλλία Έξι κρούσματα

Ιταλία Τρία κρούσματα

Σουηδία Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο Τρία κρούσματα.

Ρωσία Δύο κρούσματα.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πέντε κρούσματα.

Κίνα: Ο κορονοϊός γιγαντώνει τα δίκτυα μαζικής παρακολούθησης σε όλη τη χώρα

ΠΟΥ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας

Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κοροναϊού που συνεχίζει να διαδίδεται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες, πρόσθεσε ο Τέντρος μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Ωστόσο ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω με το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την πανδημία για να εντοπίσω τα μποτιλιαρίσματα και να βρω λύσεις και να πιέσω για δικαιοσύνη στη διανομή του εξοπλισμού», δήλωσε.

Στις 6 π.μ ώρα Γενεύης (07:00 ώρα Ελλάδας) υπήρχαν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος, δήλωσε ο Τέντρος.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για τα κράτη μέλη, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, ο οποίος εμφανίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά θαλασσιών στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

Ο ΠΟΥ του έχει ήδη δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος.

Κορονοϊός: 636 νεκροί στην Κίνα - Τρίτο κρούσμα στην Ιταλία

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Ουχάν ή χρησμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με τον ιό και έτσι βγάλαμε αυτή την προσωρινή ονομασία», δήλωσε.

Ο δρ. Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε: «Πιστεύω πως το σημαντικότερο εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι (...) αποτελεί ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με την ασθένεια. Ο διαχωρισμός ατόμων με βάση την εθνότητα είναι μη απαραίτητος και δεν βοηθάει, είναι απολύτως και πλήρως απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να το εμπεδώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων