Δύσκολη περίοδο διανύει η νότια Ευρώπη και δη, η Μεσόγειος, που «βράζει», μετά από έναν Ιούνιο σχετικά βροχερό.
Όσοι δε τουρίστες επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά και αυτή που ξεκινά, έρχονται αντιμέτωποι με συνθήκες καύσωνα, θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 44 βαθμούς – και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 48 – κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους, φωτιές και εκκενώσεις.
Την ώρα που οι τουρίστες λιποθυμούν περιμένοντας στην ουρά του Κολοσσαίου και της Ακρόπολης, εκατοντάδες άλλοι απομακρύνονται από το νησί Λα Πάλμα της Ισπανίας εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται.
Και τα δύσκολα είναι μπροστά, ο Χάρος, ο καύσωνας που χτυπά την Ιταλία θα ανεβάσει στα ύψη τον υδράργυρο, ενώ η Ελλάδα θα γνωρίσει σε λίγες ημέρες ένα νέο επεισόδιο ζέστης, με 43άρια.
Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζει και το βόρειο ημισφαίριο σε Ασία και ΗΠΑ. Την ίδια ώρα οι φωνές των ειδικών πληθαίνουν για την κλιματική αλλαγή.
Κλειστή η Ακρόπολη, 104,1 (!) βαθμούς Κελσίου στην Πλατεία Ομονοίας και νέα 43άρια
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μόνο ευνοϊκές δεν είναι για… χαλαρές βόλτες στον ήλιο. Η Παρασκευή και το Σάββατο ήταν οι δύο πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού – προς το παρόν – με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 44 βαθμούς Κελσίου σε Λάρισα, Κρήτη.
Η πρωτεύουσα κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, με θερμική κάμερα να δείχνει 104,1 (!) βαθμούς Κελσίου σε αναβάτη δικύκλου στην Πλατεία Ομονοίας.
Την ίδια ώρα δύσκολες ήταν οι συνθήκες και για τους τουρίστες που βρέθηκαν στο κέντρο αυτές τις ημέρες, μιας και το… τσιμέντο και η θερμοκρασία έκαναν ανυπόφορη την παραμονή κάτω από τον ήλιο.
Μάλιστα, το υπ. Πολιτισμού έκλεισε την Ακρόπολη για 5 ώρες την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ το ίδιο ανακοίνωσε και για την Κυριακή.
Την Παρασκευή, μία τουρίστρια που βρισκόταν στην ουρά για το μνημείο δεν άντεξε και κατέρρευσε, με τους Αστυνομικούς και διασώστες να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
🙏Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν βοήθεια σε τουρίστρια, λόγω καύσωνα, στην Ακρόπολη. pic.twitter.com/2MdKaJu96Q
— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) July 14, 2023
Η νέα εβδομάδα θα βρει την Ελλάδα και πάλι με κύμα καύσωνα προς τα τέλη της και τον υδράργυρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς.
Ολοταχώς για ρεκόρ θερμοκρασιας στην Ιταλία
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δίνει τη «μάχη» της με τον καύσωνα και τα 40άρια. Η Ιταλία βρίσκεται εν μέσω ενός κύματος ζέστης εδώ και μέρες, το όνομα του οποίου προϊδεάζει για την σφοδρότητά του.
Οι γείτονες του έχουν δώσει δύο διαφορετικές ονομασίες, βγαλμένες από την… κόλαση. Ο Κέρβερος ή Χάρος που επελαύνει στην Ιταλία εκτόξευσε τον υδράργυρο μέσα στο Σαββατοκύριακο στους 38 βαθμούς Κελσίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα θα ακολουθήσουν από τη Δευτέρα.
Αν και οι Ιταλοί είναι συνηθισμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες τα καλοκαίρια, το κύμα ζέστης που θα έρθει τη Δευτέρα ίσως σπάσει και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Χάρος θα ανεβάσει τον υδράργυρο πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας, με τη Σικελία και τη Σαρδηνία να καταγράφουν ακόμα και 48 βαθμούς Κελσίου.
Η ιταλική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε πως η Σαρδηνία θα είναι στο «επίκεντρο» του καύσωνα της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θερμοκρασίες στα δύο νησιά της Ιταλίας θα μπορούσαν να πλησιάσουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ, το οποίο σημειώθηκε στις 11 Αυγούστου 2021, όταν καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου στη Φλορίντια, μια πόλη της Σικελίας.
Σήμερα, μάλιστα, το υπ. Υγείας της Ιταλίας εξέδωσε «κόκκινο» συναγερμό για την Κυριακή για 16 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.
Εκκενώνεται η Λα Παλμα – Μαίνεται η φωτιά
Στην Ισπανία, νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, μετά το μικρό «διάλειμμα» του Σαββατοκύριακου.
Την περασμένη εβδομάδα η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40°C στην Ανδαλουσία και τα Κανάρια Νησιά. «Αυτό το νέο κύμα θα είναι σύντομο αλλά σφοδρό: θα ξεπεράσουμε τους 42 βαθμούς», ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet στο Twitter.
[19:05h] Now a second layer of smoke comes out of the #CalderadeTaburiente this #IFPuntagorda is far from being over. Only two hours left for the air forces as Sunset is at 21:12h LT on #LaPalma 😟 pic.twitter.com/o2ppR0pXRB
— Efadi (@efadi_LP) July 15, 2023
Την ίδια ώρα η φωτιά στο νησί Λα Πάλμα μαίνεται, με 500 ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί και τις αρχές να κάνουν λόγο ακόμα και για 2.000.
At least 500 people have been evacuated due to a forest fire on the Spanish island of La Palma, as stated by authorities on Saturday. This is the first significant natural crisis to occur on the island since the volcanic eruption in 2021.
Video – @RTVCes #LaPalma #forestfire… pic.twitter.com/TccaDfblpl
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) July 15, 2023
Παρόμοιες συνθήκες ζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τη σημερινή πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, ο υδράργυρος μπορεί να ανέβει μέχρι και τους 38 βαθμούς, με τη Βαυαρία να πλήττεται περισσότερο: 37,9 βαθμοί στο Μέχρεντορφ-Κλάινζεμπαχ, 37,2 στο Κίτσιγκεν. Στο Βερολίνο το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς και στο Μόναχο 34.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό δέχτηκε τα πυρά της παλαιοκλιματολόγου Βαλερί Μασόν-Ντελμότ, επειδή διαβεβαίωσε ότι η θερμοκρασία «είναι φυσιολογική για καλοκαίρι». Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Γαλλίας, όπου πολλές περιφέρειες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τον καύσωνα από την περασμένη Τρίτη.
Ζερεφός: Κίνδυνος ερημοποίησης τα επόμενα χρόνια
Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με τους καύσωνες και το κλίμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Ο Χρήστος Ζερεφός αναφέρθηκε αρχικά για την επικινδυνότητα της κατάστασης αυτής: «Όλους τους επιστήμονες τους ανησυχεί αυτή η κατάσταση, είναι θέματα τα οποία μελετάμε πολλές δεκαετίες και κάθε χρόνο όσον αφορά τους καύσωνες γίνεται όλο και χειρότερα».
Όπως είπες, «στην Ελλάδα οι καύσωνες ξεκίνησαν από το 87, τον μεγάλο καύσωνα που είχαμε 3000 θερμόπληκτους και από το 2003 στην Ευρώπη, είχαμε μία τεράστια εμμονή καυσώνων για πάνω από μία εβδομάδα».
«Δυστυχώς θα τους βλέπουμε, το πρόβλημα με τους καύσωνες με την χώρα μας είναι ότι εάν είναι έτσι οι καύσωνες, δεν φυσάει αέρας για να μειώσει την αίσθηση της αυξημένης θερμοκρασίας. Αυτό θα γίνει με τα μελτέμια από αυριο, όταν μειωθεί η έντασή τους θα ξαναρχίσει ο καύσωνας εφόσον το κεντρικό σύστημα που δημιουργεί τον καύσωνα παραμένει», τόνισε.
«Όλα τα μοντέλα βλέπουν ερημοποίηση της ανατολικής χώρας από την Λάρισα και νοτιότερα μέχρι την Σπάρτη και την Λακωνία. Αυτές οι περιοχές θα πληγούν ιδιαίτερα τις επόμενες δεκαετίες. Μετά το 2050-2060, εάν δεν κάνουμε τίποτα, δεν θα υπάρξει περίπτωση επιστροφής στα δεδομένα του 20 αιώνα», είπε «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου».
Όσον αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή, είπε «Το πιο εύκολο είναι να προσαρμοστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Εξοικονομούμε νερό, εξοικονομούμε σκουπίδια και πρέπει να προσέξουμε τις πυρκαγιές».
Κλείνοντας, τόνισε ότι η κατάσταση θα γίνεται πιο επικίνδυνη καθώς χάσαμε το 50% σε νερό από τις βροχές και τα χιόνια του χειμώνα.