Κόσμος

Δίνουν τα χέρια Μακρόν και Σούνακ: Επίδειξη δυτικής ενότητας για τα μάτια του Πούτιν

Μακρόν και Σούνακ «θάβουν το τσεκούρι του πολεμου» στην πρώτη αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής από το 2018.

Να «γυρίσουν σελίδα» θα ειπδιώξουν η Βρετανία και η Γαλλία την Παρασκευή (10/3) μετά από επτά χρόνια διαμάχης, καθώς και να στείλουν ένα μήνυμα «δυτικής ενότητας» απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν στο Παρίσι για την πρώτη αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής από το 2018.

Πέρα ​​από την ανάγκη να υπάρξουν συμφωνίες για τη μετανάστευση, την ενέργεια και την κινητικότητα των νέων, μεγαλύτερες δυνάμεις οδηγούν τους… διαπληκτιζόμενους γείτονες προς μια στενότερη σχέση, μετά την πικρία που πυροδότησε η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, σημειώνει το Politico.

Οι δύο άνδρες ηγούνται των δύο μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων της Δυτικής Ευρώπης και έχουν οδυνηρή επίγνωση της ανάγκης να δείξουν στη Ρωσία ότι η Δύση παραμένει ενωμένη απέναντι στην εισβολή της στην Ουκρανία. Έτσι, η αμυντική συνεργασία θα θα έχει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις της Παρασκευής.

macron sounak gallia vretania

«Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή και είναι μια δοκιμή για τις χώρες μας που έχουν τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη, όπως και πυρηνικές δυνατότητες. Μοιραζόμαστε μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος των Ηλυσίων.

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι στα μάτια του κόσμου διακυβεύεται κάτι περισσότερο από τις δημερείς σχέσεις, συμπλήρωσε ο Pierre Haroche, λέκτορας στον τομέα της Άμυνας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary με έδρα το Παρίσι.

«Οι Ρώσοι θα παρακολουθούν και θα είναι προσεκτικοί στα «σήματα» που θα βγουν από τη σύνοδο κορυφής. Εάν είναι απογοητευτική, αυτό θα δείξει σημάδια αδυναμίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Charles Grand, διευθυντής του Think Tank «Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση», σημείωσε από την πλευρά του ότι ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έκανε τον Σουνάκ και τον Μακρόν να συνειδητοποιήσουν ότι «πρέπει να τα πάνε καλύτερα».

«Η Βρετανία και η Γαλλία δεν μπορούν να διαφωνούν, εάν αυτό κάνει τη Δύση πιο αδύναμη έναντι της Ρωσίας και ενδεχομένως και της Κίνας», εξήγησε.

makron sounak gallia vretania2

Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο Σουνάκ και ο Μακρόν αναμένεται να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και να καλέσουν τον Πούτιν να επαναλάβει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην πυρηνική συνθήκη New START, η οποία θέτει περιορισμούς στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και τις πυρηνικές κεφαλές.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέστειλε τη συμμετοχή της χώρας του στην εν λόγω συνθήκη.

Σύμφωνα με τον Grand, το πιο δύσκολο θέμα θα είναι το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, με δύο στρατόπεδα να αρχίζουν να εμφανίζονται εντός της δυτικής συμμαχίας. «Η προσπάθεια να κρατηθούν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι μαζί για την Ουκρανία είναι πολύ σημαντική», επεσήμανε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ευθυγραμμιστεί μέχρι στιγμής με τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες, οι οποίες ζητούν από τη δυτική συμμαχία να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο έως ότου τουλάχιστον ανακτήσει το έδαφός του μετά το 2014, ή να μπορεί να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση με τη Μόσχα από μια θέση μέγιστης ισχύος.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι από την άλλη, άρχισαν ιδιωτικά να παραδέχονται ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει μέρος της γης της με αντάλλαγμα μια ειρηνευτική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Για 6η φορά αθώος ο Θ. Λιακουνάκος
Η πρώτη δήλωση του επιθεωρητή του ΟΣΕ - Τι είπε για το δυστύχημα στα Τέμπη
Chevron Right