Στην Πρίστινα πραγματοποιεί επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου τον υποδέχτηκε η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Ντονίκα.
Μετά τη συνάντηση, η Γκερβάλα είπε ότι ο Δένδιας είναι ο υπουργός που επισκέπτεται πιο συχνά την Πρίστινα κι ότι η Ελλάδα είναι ένας πολιτικός παράγοντας με τεράστια εμπειρία στην περιοχή και το πρώτο μέλος της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ.
Η Γκερβάλα είπε ότι Ελλάδα και Κοσσυφοπέδιο στην εξωτερική τους πολιτική βρίσκονται σε ευθυγράμμιση και τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η οικονομία, η συνεργασία σε όλους τους τομείς της οικονομίας, η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και για τον πολιτισμό και τα πρακτικά βήματα αμοιβαίας συνεργασίας.
«Ο ρόλος της Ελλάδας είναι πολύ ευπρόσδεκτος και πολύ απαραίτητος στις προσπάθειες μείωσης της έντασης και με τη Σερβία, ώστε να ακολουθήσει εξομάλυνση αντί για κλιμάκωση», τόνισε η Γκερβάλα.
https://twitter.com/NikosDendias/status/1605207948652908544
Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, είπε ότι η ΕΕ είναι ο τελικός προορισμός για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ανακοίνωσε ότι με την ομόλογο του συζήτησε για την ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή.
Ο Δένδιας είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας με μια νομικά δεσμευτική τελική συμφωνία, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, προσθέτοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμά μου προς το Βελιγράδι χτες».
https://twitter.com/NikosDendias/status/1605178457373163520
«Δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα προωθήσουν τις φιλοδοξίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινα για την ΕΕ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τρίτους να επωφεληθούν από την αστάθεια και την ανασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε το έργο της EULEX, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο. Και, φυσικά, υποστηρίζουμε επίσης το έργο τόσο του Ειδικού Αντιπροσώπου της ΕΕ, κ. Λάιτσακ, όσο και του απεσταλμένου των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, κ. Εσκομπάρ» είπε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρουσίασε την Ελληνίδα Ειδική Απεσταλμένη για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέσβη Γραμματά.
Η επίσκεψη Δένδια στο Κοσσυφοπέδιο, πραγματοποιήθηκε μετά την επίσκεψη στο Βελιγράδι την Δευτέρα και πριν την επίσκεψη στα Τίρανα την Τετάρτη. Αυτή είναι η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη από τότε που ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον Ιούλιο του 2019.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αν και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της χώρας έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ.