Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε το Σάββατο (30/12) να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, επεκτείνοντας την αποστολή του Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χαμάς σε μια σύγκρουση που, όπως είπε, «αναμένεται να διαρκέσει μήνες».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Ο πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του». Υπενθυμίζεται ότι οι μάχες άρχισαν όταν, στις 7 Οκτωβρίου, η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση της Χαμάς και οι σύμμαχοί της διείσδυσαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 240 ομήρους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η ρυθμιστική ζώνη που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο πρέπει να είναι στα χέρια του Ισραήλ. «Πρέπει να κλείσει», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας το εξής: «Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση δεν θα εξασφάλιζε την αποστρατιωτικοποίηση που επιδιώκουμε».
Παρ’ όλα αυτά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διευκρίνισε περαιτέρω τι εννοούσε, αλλά μια τέτοια κίνηση από το Ισραήλ θα αποτελούσε de facto αντιστροφή της αποχώρησής του από τη Γάζα το 2005, θέτοντας τον θύλακα υπό αποκλειστικό ισραηλινό έλεγχο έπειτα από χρόνια που διοικείτο από τη Χαμάς.
Ξεπέρασαν τους 21.500 οι νεκροί στη Γάζα
Τα σχόλια του Νετανιάχου σχετικά με τη νεκρή ζώνη ήρθαν καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν μια επίθεση που ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα διαρκέσει «για πολλούς μήνες ακόμα». Μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς τον Οκτώβριο, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γάζα, εκτοπίζοντας σχεδόν το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της και σκοτώνοντας τουλάχιστον 21.672 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Γάζας.
Κάτοικοι και γιατροί δήλωσαν ότι οι μάχες του Σαββάτου επικεντρώθηκαν στις περιοχές Αλ Μπουρέιτζ, Νουσεϊράτ, Μαγκάζι και Χαν Γιουνίς στην κεντρική και νότια Γάζα. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν το Σάββατο (30/12) ότι ο Αμπντέλ-Φαταχ Μάαλι, υψηλόβαθμο μέλος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα.