Οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα τερματίσουν την έρευνά τους για το σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το 2022, αποφεύγοντας το ερώτημα ποιος κατέστρεψε την – τότε – νέα ενεργειακή σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης λίγο μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Έπειτα από έρευνα 16 μηνών, σύμφωνα με τον Guardian, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν δικαιοδοσία στην υπόθεση, επειδή δεν είχαν ζημιωθεί οι πολίτες και τα συμφέροντα της Σουηδίας. «Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι δεν ισχύει η σουηδική δικαιοδοσία και ότι η έρευνα πρέπει συνεπώς να κλείσει», δήλωσε την Τετάρτη (07/02) η σουηδική εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι αγωγοί Nord Stream, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, τον Σεπτέμβριο του 2022 υπέστησαν ζημιές από μια σειρά εκρήξεων στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου.
Οι Αρχές της Δανίας και της Γερμανίας θα συνεχίσουν ξεχωριστές έρευνες για την υπόθεση αυτή, η οποία θεωρείται μία από τις πιο τολμηρές πράξεις βιομηχανικής κατασκοπείας στην πρόσφατη ιστορία. Οι διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη απελευθέρωση μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανέφερε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ.
Η Σουηδία και η Δανία είχαν δηλώσει ότι στην έκρηξη χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά και ο Ματς Λιούνγκβιστ, ο εισαγγελέας που ηγείται της σουηδικής έρευνας, είχε δηλώσει ότι πίσω από την επίθεση ήταν πιθανότατα ένας «κρατικός φορέας». Καμία από τις δύο χώρες δεν είχε κατονομάσει κάποιον ύποπτο. Έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι οι τρεις υποθαλάσσιες εκρήξεις που έσπασαν τους αγωγούς, ισοδυναμούσαν με την ισχύ πολλών εκατοντάδων κιλών εκρηκτικών.
Ακόμα, οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν ανάλυση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, εξέταση του τόπου του εγκλήματος και ανακρίσεις. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι η έρευνα αποσκοπούσε στο «να διαπιστωθεί εάν Σουηδοί πολίτες συμμετείχαν στην πράξη και εάν χρησιμοποιήθηκε σουηδικό έδαφος για την εκτέλεση της πράξης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να θιγούν τα σουηδικά συμφέροντα ή η ασφάλεια της Σουηδίας».
Ο Ματς Λιούνγκβιστ δήλωσε στο Reuters: «Έχουμε μια εικόνα για το τι συνέβη και σε τι συνίσταται αυτή η εικόνα δεν μπορούμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία». Τέλος, η Αστυνομία της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι και η Δανία θα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα την έρευνά της.
Ποια η αντίδραση της Ρωσίας
Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, για τις εκρήξεις, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον ήθελε να σταματήσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Την Τετάρτη (07/02), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέκρινε την απόφαση να τερματιστεί η έρευνα και δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει τώρα να δει αν η Γερμανία θα συνεχίσει την έρευνά της.
Χαρακτηριστικά, ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε: «Η Γερμανία είναι η χώρα που έχασε ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Γερμανικές εταιρείες συμμετείχαν σε μια κοινοπραξία που εκμεταλλευόταν τους αγωγούς, οι οποίοι ανατινάχθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση σε αυτή την κρίσιμη υποδομή».
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν αρχικά τη Ρωσία, ενώ οι «New York Times» και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μπορεί να εμπλέκεται μια φιλοουκρανική ομάδα που δεν συνδέεται με την κυβέρνηση. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, αρνήθηκε την οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης επικεντρώθηκαν σε ένα γιοτ και, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε έξι άτομα και είχε ναυλωθεί στη Γερμανία. Μάλιστα, είχε ταξιδέψει στη Δανία και στην Πολωνία πριν από την έκρηξη. Άλλοι όμως, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών, απέρριψαν τις αναφορές, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο για μια μικρή ομάδα σε ένα σκάφος αναψυχής να τοποθετήσει την ποσότητα εκρηκτικών που ήταν απαραίτητη για να προκαλέσει την έκρηξη, την οποία οι σεισμολόγοι κατέγραψαν με μέγεθος 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.