Κόσμος

Αραβο-ισλαμική αντιπροσωπεία κάλεσε τον Κάμερον να διαδραματίσει ισορροπημένο ρόλο στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας

Σε συνομιλίες με τον Κάμερον, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα γιαί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό» στη Γάζα.

Αντιπροσωπεία υπουργών από αραβικές και ισλαμικές χώρες προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να διαδραματίσει «ισορροπημένο ρόλο» στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον την Τετάρτη.

Η αντιπροσωπεία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της ισλαμοαραβικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ για να συναντηθεί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Γάζας.

Επικεφαλής της επιτροπής των εννέα υπουργών και διπλωματών ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν. Χαιρέτισε την τετραήμερη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, σύμφωνα με σύμφωνα με δήλωση του βασιλείου μετά τη συνάντηση.

Αφού είχε συνομιλίες με τον Κάμερον, η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να βασιστεί σε αυτό για να επιτευχθεί μια «πλήρης και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό».

Η αντιπροσωπεία ασχολήθηκε επίσης με την ανάγκη αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα «κυρίαρχο, ανεξάρτητο» παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και συζήτησε την εξασφάλιση ασφαλών διόδων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο «δικαίωμα» του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι της Χαμάς, αλλά τόνισε ότι πρέπει να το κάνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο Λόρδος Κάμερον επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη λύση των δύο κρατών μετά τον αιφνιδιαστικό διορισμό του την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι θα εργαστεί για μια πολιτική λύση στην κρίση.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ είναι μια σημαντική ευκαιρία να βγουν οι όμηροι και να φτάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα για να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός λαός», δήλωσε την Τετάρτη προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός για να σκεφτούμε το μέλλον και πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον που θα παρέχει ασφάλεια για το Ισραήλ αλλά και ειρήνη και σταθερότητα για τον παλαιστινιακό λαό».

Η επιτροπή επίσκεψης κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να «απορρίψει κάθε μορφή επιλεκτικότητας», καθιστώντας το Ισραήλ υπόλογο για τις πράξεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και να μην «παραβλέπει τα ειδεχθή εγκλήματα» που διαπράττουν «οι δυνάμεις κατοχής και οι πολιτοφυλακές των εποίκων» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά την αναχώρησή της από το Γουέστμινστερ, η αντιπροσωπεία πήγε κατευθείαν στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκτός από τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών και οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Χακάν Φιντάν, Ιορδανίας Αϊμάν αλ Σαφέντι, Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι, Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι, Παλαιστίνης Ριάντ αλ Μαλίκι, Νιγηρίας Γιουσούφ Τούγκαρ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπού Γκάιτ και ο πρέσβης του Κατάρ στο Λονδίνο Φαχέντ μπιν Μοχάμεντ αλ Αττίγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κώστας Χατζής: Δεν ξέχασα ποιος ήμουν, δεν ξέχασα ότι σκυλοπείναγα
Παναθηναϊκός: Στην πρώτη πεντάδα προσέλευσης φιλάθλων για την Euroleague το ΟΑΚΑ
Chevron Right