Κόσμος

Τρελά κέρδη για τις πέντε μεγάλες πετρελαϊκές – «Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία»

Η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό άεριο εκτόξευσε τα κέρδη τους σε 281 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εκτόξευση κερδών σημειώθηκε για τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Global Witness, οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειες ώθησαν τα κέρδη της BP, της Shell, της Chevron, της ExxonMobil και της TotalEnergies, σε 281 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιμέρους, η BP και η Shell, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέγραψαν μαζί κέρδη 94,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Shell είχε κέρδη 58,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη της BP, κατά την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 35 δισ. δολάρια. Τα συνολικά κέρδη των Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies ανέρχονται σε 187 δισ. δολάρια.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καταστροφική για εκατομμύρια ανθρώπους, από απλούς Ουκρανούς που ζουν κάτω από τη σκιά του πολέμου, μέχρι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται να ζεστάνουν τα σπίτια τους», δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ο Πάτρικ Γκέιλι, ανώτερος ερευνητής ορυκτών καυσίμων της Global Witness.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή, οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι οι μεγάλοι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία», πρόσθεσε. 

Οι Big-5 του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές με πληρωμές ρεκόρ άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Μάλιστα, το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA) δήλωσε πως οι εταιρείες είναι πιθανό να πληρώσουν ακόμη υψηλότερο μέρισμα στους μετόχους, ενώ και το 2022 μοίρασαν 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Απολαμβάνουν τώρα τα κέρδη τους και προχωρούν σε ολοένα μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που η Ευρώπη δεν χρειάζεται και το κλίμα δεν μπορεί να την αντέξει», είπε ο Γκέιλι. «Αυτός είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιβαρύνει τους καταναλωτές και τον πλανήτη».

«Η ενεργειακή κρίση ήταν η χειρότερη περίοδος για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά η καλύτερη για τις εταιρείες ενέργειας. Όταν οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μεταφράζονται σε κέρδη ρεκόρ, τα δημόσια και εταιρικά συμφέροντα δεν ευθυγραμμίζονται. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για τα οικονομικά έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η Ιζαμπέλα Βέμπερ, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, απευθυνόμενη στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian, απαιτούνται στοχευμένοι έλεγχοι τιμών για να αποτραπούν οι εταιρείες από το να εκμεταλλεύονται μια κρίση για να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη και τα μερίσματα των μετόχων σε βάρος των πολιτών. «Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους συστημικά σημαντικούς τομείς καθαρά σε αυτές τις ιδιωτικές εταιρείες που έμαθαν ότι στο χειρότερο σοκ που έχει βιώσει η Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία, μπόρεσαν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη σε ολόκληρη την ιστορία τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τσεχία: Αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέκλυσαν το κέντρο της Πράγας
Με τρακτέρ οι αγρότες αύριο 20/2 στο Σύνταγμα - Ποιοι οι κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα
Chevron Right