Κόσμος

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Στο τραπέζι τα σιτηρά και η ανάγκη για διαπραγματεύσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η συμφωνία για τα σιτηρά που ανανεώθηκε για 120 μέρες ήταν τα θέματα της συζήτησης Ερντογάν – Πούτιν

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να αναβιώσουν, είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα το πρωί (19/11).

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συνάντηση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν σημαντική για να αποφευχθεί η «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση στο πεδίο, ανέφερε η τουρκική προεδρία. Επίσης ευχαρίστησε τον Πούτιν για την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για άλλες 120 ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, ιδίως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον διάδρομο σιτηρών. Ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την εποικοδομητική του θέση σχετικά με την παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Κωνσταντινούπολης για 120 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του Ερντογάν.

«Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για τη δημιουργία ενός κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι αρμόδιες ομάδες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες τεχνικές, νομικές και εμπορικές αξιολογήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων το συντομότερο δυνατό», προστίθεται στο μήνυμα.

«Παράλληλα, ενώ δήλωσε ότι η παράταση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα αυξήσει τους κινδύνους και ως εκ τούτου την ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών συνομιλιών, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ των επικεφαλής των ρωσικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στο έδαφος», ανέφερε το γραφείο.

«Εκτός από τις κλειστές συναντήσεις και τις διασκέψεις, ο πρόεδρος έχει αρκετές διεθνείς τηλεφωνικές συνομιλίες. Μια τηλεφωνική συνομιλία έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν.

Στο εγγύς μέλλον θα δημοσιεύσουμε την παραδοσιακή μας αναφορά για το θέμα αυτό. Το απόγευμα θα υπάρξει άλλη μια διεθνής συνομιλία», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εργασίας του Πούτιν για την Παρασκευή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τσίπρας: Δεν ήταν ατύχημα, αλλά μέθοδος διακυβέρνησης οι παρακολουθήσεις
Black Friday: Ο Τζεφ Μπέζος προειδοποιεί - «Μην αγοράσετε τίποτα, φυλάξτε μετρητά»
Chevron Right