Κόσμος

«Ο Μακρόν δεν παραιτείται»: Διαψεύδονται οι φήμες μέσω Bloomberg

Δεν σκέφτεται να παραιτηθεί ο Μακρόν. Τι αναφέρει το Bloomberg.

Πηγή κοντά στον Εμανουέλ Μακρόν διαψεύδει τις φήμες περί παραίτησής του, όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συζητά το ενδεχόμενο αυτό.

Προηγουμένως, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 είχε υποστηρίξει ότι ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του, εάν η πολιτική του παράταξη υποστεί απώλειες στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν προγραμματίζει να δώσει συνέντευξη Τύπου μέσα στην ημέρα για τον καθορισμό της ατζέντας της προεκλογικής εκστρατείας, προσθέτει η ίδια πηγή του Bloomberg.

Ωστόσο, άλλες πηγές από το περιβάλλον του Μακρόν, που αναφέρονται στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters, αναφέρουν ότι η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου αναβλήθηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογική αποτυχία έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να ρισκάρει με μια πρωτοβουλία πολιτικού υψηλού κινδύνου. Η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών βουλευτών φαίνεται να είναι η τελευταία του κίνηση για να αντιμετωπίσει τον ορμητικό άνοδο της Λεπέν, η οποία κατέχει πλέον την πρώτη θέση με μια σημαντική διαφορά από το κόμμα του, 31,5% έναντι 14,5%.

Ο Μακρόν φαίνεται να εμπιστεύεται την εκτίμηση ότι οι πολίτες, αντιμέτωποι με το δίλημμα της χώρας τους, θα απορρίψουν τη Λεπέν και θα συσπειρωθούν γύρω του. Αυτή η κίνηση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν, αλλά πολλοί τον προειδοποιούν ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί.

Οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου (πρώτος γύρος) και 7 Ιουλίου (δεύτερος γύρος). Παρά την δήλωση ότι «η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία γαλήνης και αρμονίας», η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση αβεβαιότητας, με απρόβλεπτη την έκβαση.,

Τονίζεται ότι τώρα η παράταξη του Μακρόν, η «Αναγέννηση», από το 2022 διαθέτει 250 βουλευτές, λειτουργώντας υπό τη μορφή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αντιμετωπίζει την απειλή της ψήφου δυσπιστίας, που την υποχρεώνει να προσαρμόζει τις νομοθετικές προτάσεις της στις συμμαχίες που σχηματίζονται κατά περίπτωση.

Σε σημαντικά νομοθετήματα, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις, ο Μακρόν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το προεδρικό διάταγμα για να τα εγκρίνει χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Μετά τη νέα εκλογική αναμέτρηση, η εθνοσυνέλευση μπορεί να διαιρεθεί ακόμη περισσότερο, χωρίς προοπτική για σύσταση σαφούς πλειοψηφίας. Σε μια χώρα όπου οι συνασπισμοί σπάνια διαμορφώνονται πέρα ​​από ιδεολογικές γραμμές, η κρίση της διακυβέρνησης μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο Μακρόν έχει εκφράσει την προθυμία του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα «Les Républicains», μια συμμαχία που θα οδηγούσε σε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, το συντηρητικό κόμμα έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μάλτα - Ελλάδα: Η ώρα και το κανάλι του φιλικού της Εθνικής
Κασσελάκης: Όσο είμαι πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμπραξη με το μόρφωμα «Νέα Αριστερά» δεν θα υπάρξει
Chevron Right