Κόσμος

Ερντογάν σε Μπάιντεν: «Σήμερα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία» – O διάλογος με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Βίντεο)

Η κρίσιμη συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά το «πράσινο φως» του Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ολοκληρώθηκε μετά από 75 λεπτά (και όχι 45 όπως αρχικά ήταν ο προγραμματισμός) η θερμή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO.

Η κρίσιμη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παρόντες στο τετ α τετ είναι οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών.

Στη συζήτηση μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα» για τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ενώ ευχήθηκε στον Μπάιντεν «καλή τύχη» για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

«Οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν μια προθέρμανση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία».

Στο «μενού» της συζήτησης ήταν και τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Ερντογάν:

«Εκ μέρους μου και του έθνους μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το συγχαρητήριο μήνυμα για την επανεκλογή μου. Πιστεύω ότι είναι καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού, και σήμερα βλέπω αυτή τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα προς αυτό. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σαν προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Για μένα αυτή η νέα διαδικασία είναι μια 5ετής διαδικασία. Έχετε και εσείς εκλογικές προετοιμασίες, σας εύχομαι εκ των προτέρων καλή επιτυχία».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρο των ΗΠΑ είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τα επόμενα 5 χρόνια, εφόσον δηλαδή επανεκλεγεί.

Ακόμη, χαιρέτισε τη θετική κατάληξη της σημαντικής διπλωματικής προσπάθειας, στόχος της οποίας ήταν να σταματήσει ο Ερντογάν να μπλοκάρει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

«Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία σας και το θάρρος σας. Και σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Ο Μπάιντεν είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και την Κυριακή επί μία ώρα, ενώ βρισκόταν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να αποφευχθεί μια αποτυχία της συνόδου στο Βίλνιους.

usa-turkey.jpg

nao-sa.jpg

Εξελίξεις μετά το «Nαι» του Ερντογάν

Υπενθυμίζεται, ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος πρόεδρος μετά την τριμερή με τον γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον παρέκαμψε τις αντιρρήσεις του και είπε το πολυπόθυτο «ναι» για να εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σκανδιναβικής χώρας.

Την απόφαση της Τουρκίας χαιρέτησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Ερντογάν και την Τουρκία «για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στον ευρωατλαντικό χώρο», προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτησε την απόφαση γράφοντας στο Twitter: Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Τουρκίας να διαβιβάσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο και να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την επικύρωση. Η Σουηδία που θα γίνει ο 32ος Σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Συμμαχία και συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήρθε χωρίς ανταλλάγματα, καθώς μετά τα σκληρά «παζάρια» του… Σουλτάνου, η Σουηδία  προτίθεται να στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε (που σημαίνει και άρση των κυρώσεων αλλά και απελευθέρωση της βίζας) ενώ θα πρέπει να πάρει πιο σκληρά μέτρα κατά του PKK και του FETO (Γκιουλενιστές) αλλά και για άλλες πράξεις όπως το κάψιμο του Κορανιού, για το οποίο η Τουρκία αντιδρά έντονα.

Συναντήσεις με ηγέτες της Δύσης

Ο Ερντογάν είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γερμανό πρωθυπουργό Σολτς και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Αύριο, Τετάρτη, ο Ερντογάν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης για κράτηση Φρέντι Μπελέρη: «Είναι θέμα κράτους δικαίου»
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Την Πέμπτη η απάντηση των εταιρειών στην κυβέρνηση
Chevron Right