Κόσμος

Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα επιμένει σε προκλητικές ενέργειες στο Καστελόριζο

Την Ελλάδα κατηγορεί για επιθετικές ενέργειες ο Χουλουσί Ακάρ

Προκλήσεις και ένταση και με το νέο έτος από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτή την φορά από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ο Χουλουσί Ακάρ, χθες, Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκανε εναέριες επιθεωρήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τον Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό Atilla Gülan.

Σε δήλωσεις που πραγματοποίησε ο Ακάρ έβαλε στο στόχαστρό του το Καστελόριζο λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας» αλλά και ότι «οι υπολιγισμοί είναι λάθος».

Ανέφερε χαρακτηριστικά δε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο:

«Η πολιτική της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, την αυτοάμυνα, τα δικαιώματα μας και αυτά των αδερφών Κυπρίων. Εξοπλίζουν τα νησιά, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Δεν έχουμε επιτρέψει κανένα τετελεσμένο μέχρι σήμερα, ούτε και θα επιτρέψουμε».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από τις χθεσινές του ιδιού στην εφημερίδα Hurriyet. 

O Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί επέκταση χωρικών υδάτων, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει την Αθήνα ότι επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά και είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ: «Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”. Παρά τις καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις μας, η Ελλάδα συνεχίζει την παράνομη στάση και τις προκλήσεις για κλιμάκωση της έντασης» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που υπηρετούσαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ. Είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν σε διπλωματικό και πεδίο».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως τις αδιάλλακτες και προκλητικές στάσεις τους που γίνονται για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα. Η ελπίδα μας. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι η θάλασσα της φιλίας είναι η δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Την ενόχλησή του έδειξε ο Ακάρ και για τις αμερικανικές βάσεις για τις οποίες ανέφερε: «Παλιά ήταν πέντε οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τώρα προστέθηκαν άλλες 4 και έχουν συνολικά 9 βάσεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης . Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις) με άλλο τρόπο; Ναι! Άρα θα παρακολουθούμε και θα λαμβάνουμε μέτρα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος».

Τέλος η τουρκική εφημερίδα αναφέρεται και στο περιστατικό που η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δήλωσε ότι η Ελλάδα έφερε στην ημερήσια διάταξη τον επεκτατισμό της Τουρκίας σε μια συνάντηση και ο Χουλουσί Ακάρ διαφώνησε ξεκάθαρα.

«Ποιος είναι επεκτατικός; Είναι η Ελλάδα που έχει τριπλασιάσει την επικράτειά της από την ίδρυσή της ή η Τουρκία που σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της;» είπε, δίνοντας χάρτη που δείχνει το πώς διαμορφώθηκε η ελληνική επικράτεια.

xartis

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τσίπρας: Συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο της Ισπανίας στη Βραζιλία
Το δώρο του Αλέξη Τσίπρα στον Λούλα ντα Σίλβα
Chevron Right