Στο κάστρο του Γουίνδσορ στην Βρετανία προσγειώθηκε την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου και συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για συνομιλίες με επίκεντρο το κλίμα και την Ουκρανία, την παραμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα παρευρεθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Μπάιντεν και Κάρολος χαιρετήθηκαν εγκάρδια πριν επιθεωρήσουν την Ουαλική Φρουρά, ως συνηθίζεται.
US President Joe Biden meets King Charles in grounds of Windsor Castle
Follow latest: https://t.co/fkKkDZXIjJ pic.twitter.com/B9pEK59OY2
— BBC News (UK) (@BBCNews) July 10, 2023
Είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία, μετά τη στέψη του Καρόλου ως βασιλιά της χώρας. Μάλιστα, ο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί ότι τρέφει αντιβρετανικά συναισθήματα καθώς στην τελετή στέψης, παραβρέθηκε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.
🚨🇺🇸🇬🇧 Just in: Leader of the Free World Joe Biden arrives at Windsor Castle to meet King of the World Charles III. pic.twitter.com/tiAMzPS08M
— Terror Alarm (@Terror_Alarm) July 10, 2023
Το faux pas του Μπάιντεν
Ο 80χρονος Αμερικανός πρόεδρος ρίσκαρε να σπάει το βασιλικό πρωτόκολλο καθώς περπατούσε μπροστά από τον Κάρολο, ωστόσο ο μονάρχης φαίνεται πώς δεν είχε πρόβλημα με το προβάδισμα του Μπάιντεν. Συνήθως, οι ηγέτες περπατούν δίπλα-δίπλα σε επίσημες εμφανίσεις.
🇬🇧🇺🇸 #BREAKING: Biden arrives at Windsor Castle for a discussion with King Charles III#UK #US #Politics #NATOSummit pic.twitter.com/RxzRo7nbhn
— Attentive Media (@AttentiveCEE) July 10, 2023
Στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπάιντεν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν νωρίτερα στην Ντάουνινγκ Στριτ και συζήτησαν την απόφαση των ΗΠΑ να αποστείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σούνακ.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι η Βρετανία έχει υπογράψει διεθνή συνθήκη που αποθαρρύνει τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για τη χρήση των όπλων αυτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συνθήκη, που περιλαμβάνει την αποθάρρυνση της χρήσης τους. Δεν υπάρχει αλλαγή από εμάς επ’ αυτού, προφανώς εναπόκειται σε κάθε χώρα να λάβει μια απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.