Κόσμος

Αμερικανικά πλήγματα σε Ιράκ και Συρία – «Θα συνεχιστούν», είπε ο Τζο Μπάιντεν

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε, την Παρασκευή (02/02), πως διεξήγαγε – κατ’ αυτή – «επιτυχή» πλήγματα αντιποίνων εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να προειδοποιεί πως «θα συνεχιστούν».

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος παρευρέθηκε σε στρατιωτική βάση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων τριών μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σκοτώθηκαν την Κυριακή (28/01) στην Ιορδανία, σε επίθεση με drone που η Ουάσινγκτον απέδωσε σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν.

Δυο ώρες αφού έκλεισαν οι πόρτες της νεκροφόρας με τα φέρετρα, καλυμμένα με τη σημαία των ΗΠΑ, οι αμερικανικές Ένοπλες Συνάμεις περνούσαν στη δράση. Η επιχείρηση, που διήρκεσε «περίπου τριάντα λεπτά», ήταν «επιτυχής», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, διαβεβαιώνοντας εκ νέου πως δεν θέλει «πόλεμο» με το Ιράν. Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες – τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία – όπως ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικανικής Προεδρίας. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 18 μαχητές παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων παρατάξεων στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.

«Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας»

Η Προεδρία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.

Τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας», τόνισε στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Ας Σουντάνι.

Η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο συμπεριλαμβανομένων κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού», κατά το Πεντάγωνο.

«Η ανταπόδοσή μας άρχισε σήμερα, θα συνεχιστεί σε χρόνο και τοποθεσίες που θα επιλέξουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Όμως κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν είχε σκοτωθεί ώσπου έγινε, την Κυριακή (28/01), η επίθεση στην Ιορδανία.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε:«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύρραξη στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όλοι αυτοί που επιδιώκουν να μας βλάψουν, όμως, ας ξέρουν αυτό: Αν κάνεις κακό σε Αμερικανό, θα ανταποδώσουμε». Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαμηνύσει πως τα αντίποινα θα είναι πολλαπλά και θα έχουν χρονική διάρκεια.

Επισημαίνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του στην Προεδρία, δεχόταν τεράστια πίεση να προχωρήσει σε ανταπόδοση μετά τον θάνατο των τριών στρατιωτικών στην Ιορδανία.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζον Κίρμπι διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα – έπαιξαν ρόλο, μεταξύ άλλων, οι μετεωρολογικές συνθήκες – και την τελετή επαναπατρισμού των πτωμάτων των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε στάση προσοχής μέσα στο κρύο, το χέρι στην καρδιά και το βλέμμα καρφωμένο μπροστά, πλαισιωνόταν από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Τσαρλς Μπράουν και άλλους. Μέλη των οικογενειών των τριών στρατιωτικών, η πρόσβαση του Τύπου στα οποία είχε αποκλειστεί, ήταν επίσης παρόντα.

Η τελετή, χορογραφημένη ως το τελευταίο χιλιοστό, διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά. Την απόλυτη σιωπή έσπαγαν μόνο στρατιωτικά παραγγέλματα.

Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν είχαν εξάλλου παραστεί, στην ίδια στρατιωτική βάση, στον επαναπατρισμό των πτωμάτων των αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους σε επίθεση καμικάζι στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ την 26η Αυγούστου 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

https://youtu.be/bqPD-BkfKdE 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεσολόγγι: Από τη σύλληψη του αρχαιοκάπηλου στη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη – Πώς τα συνδέει η ΕΛ.ΑΣ.
Πώς οι Χούθι έγιναν εφιάλτης για τη διεθνή ναυτιλία – Το οπλοστάσιο, τα ορμητήρια και τα 30 χτυπήματα σε πλοία
Chevron Right