Το Ισραήλ δηλώνει, όπως έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/11), ότι θα επιτρέπει την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ.
Αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών λέει, σύμφωνα με το BBC, ότι θα επιτρέπεται η είσοδος περίπου 140.000 λίτρων καυσίμων κάθε δύο ημέρες. Τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για τα φορτηγά που παραδίδουν βοήθεια, καθώς και για την υποστήριξη του ΟΗΕ στην παροχή νερού και αποχέτευσης, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος. Μάλιστα, το υπόλοιπο προορίζεται για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω έλλειψης καυσίμων.
Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή (17/11), η εταιρεία που παρέχει τις επικοινωνίες στη Γάζα, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της επιστρέφουν αφού έλαβε κάποια καύσιμα μέσω της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον άσκησε σημαντική πίεση στο Ισραήλ για να προωθήσει αυτή τη συμφωνία για τα καύσιμα.
Η συμφωνία είχε επιτευχθεί επί της αρχής πριν από εβδομάδες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αλλά καθυστέρησε από το Ισραήλ για δύο λόγους. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν στις ΗΠΑ ότι τα καύσιμα δεν είχαν πραγματικά τελειώσει στη νότια Γάζα και ήθελαν, επίσης, να περιμένουν να δουν αν θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν πρώτα μια συμφωνία για τους ομήρους.
We are glad Israel agreed to fuel deliveries to Gaza at our strong request. We believe these deliveries should continue on a regular basis and in larger quantities.
— The White House 46 Archived (@WhiteHouse46) November 17, 2023
«Ανησυχητικές τάσεις για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα»
Ο επικεφαλής της UNRWA προειδοποίησε, την Πέμπτη (16/11), ότι ο οργανισμός ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές του λόγω της έλλειψης καυσίμων. Στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση, ο οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται «160.000 λίτρα καυσίμων κάθε μέρα για τις βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», υπερδιπλάσια από ό,τι έχει συμφωνηθεί.
Νωρίτερα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το νέο επίδομα καυσίμων θα μεταφερθεί μέσω του περάσματος της Ράφα στον άμαχο πληθυσμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας μέσω του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα φτάσει στη Χαμάς.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα καύσιμα θα δώσουν «ελάχιστη» υποστήριξη στα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής, προκειμένου να αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στην περιοχή. Διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «ανησυχητικές τάσεις» στην εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα, όπου η έλλειψη καυσίμων και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν διαταράξει σοβαρά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις εγκαταστάσεις υγιεινής.
Από την πλευρά του, την Παρασκευή (17/11), ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 70.000 κρούσματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης και πάνω από 44.000 κρούσματα διάρροιας, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό στη Δυτική Όχθη
Τα καύσιμα χρειάζονται στη Γάζα για τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης του θύλακα, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια και νοσοκομεία, καθώς και για τις υποδομές υγιεινής, μεταφορών και επικοινωνιών. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την παράδοση βοήθειας σε όλη την επικράτεια. Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να κλαπούν από τη Χαμάς και να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.
Πριν από τον τελευταίο πόλεμο, το Ισραήλ παρείχε την πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, ενώ ένα μέρος της παραγόταν από το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον. Μάλιστα, το Σάββατο (18/11) στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ στο Χαν Γιουνίς δήλωσε ότι παρέλαβε τις σορούς 26 ανθρώπων και άλλων 23 με σοβαρά τραύματα, έπειτα από αεροπορική επιδρομή σε κατοικίες στην πόλη Χαμάντ.
Εν τω μεταξύ, η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτήριο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει την αναφορά αυτή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στο Ισραήλ να αναλάβει «επείγουσα» δράση για την «αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των αυξανόμενων επιπέδων εξτρεμιστικής βίας των εποίκων». Το χτύπημα συνέβη μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον επτά μαχητές σε δύο ξεχωριστές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη.
Η τελευταία πολιορκία και στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ άρχισε μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όταν η οργάνωση – η οποία έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις – σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους και πήρε περισσότερους από 230 ομήρους, σύμφωνα με τις ισραηλινές Aρχές. Τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ άρχισε τα αντίποινα, σύμφωνα με το Yπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.