Κόσμος

Νύχτα έντασης στη Γεωργία: Χιλιάδες στους δρόμους για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Οργή για τον νόμο περί ξένων πρακτόρων στη Γεωργία. Διεθνείς αντιδράσεις για την καταστολή.

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί στο εξωτερικό η επιχείρηση καταστολής των διαδηλωτών στην Τιφλίδα της Γεωργίας που διαμαρτύρονται για τον επονομαζόμενο και «ρωσικό νόμο» που ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι διαδηλωτές που αντιδρούν υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει στόχο να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, αφού όπως και παρόμοιος νόμος στη Ρωσία, προβλέπει ότι οργανώσεις και ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% χρηματοδότηση από το εξωτερικό, θα μπαίνουν στη λίστα των οργανώσεων «που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα».

Προηγήθηκαν εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στον νόμο, που όπως εκτιμάται θα φέρει σε νέα σύγκρουση τη Δύση και τη Ρωσία.

Η ένταση είχε ξεκινήσει μέσα στο Κοινοβούλιο όπου περίπου δώδεκα βουλευτές συνεπλάκησαν με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Μετά από άγρια καταστολή των διαδηλωτών, με κλομπ και δακρυγόνα, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές, οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το προαύλιο της Βουλής στην Τιφλίδα.
Ωστόσο, δεν κατέστη εφικτό να διαλύσουν το πλήθος.

Οι διαδηλωτές, που αντέδρασαν στην απομάκρυνση της αστυνομίας με συνθήματα και σφυρίγματα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί.

georgia_f92fe.jpggeorgia2_01019.jpggeorgia3_11a3d.jpggeorgia4_75a54.jpggeorgia5_7954b.jpg

Κύμα διεθνών αντιδράσεων

Η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και η πρώτη αντίδραση για τις εξελίξεις στη Γεωργία προήλθε από τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δήλωσε ότι αν η Τιφλίδα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. «πρέπει να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές».

Την ίδια ώρα η Βρετανία, μέσω του υπουργού, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Νουσράτ Γκάνι χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις εικόνες από την πρωτεύουσα της Γεωργίας, καλώντας σε «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές».

Σε σχέση με τον επίμαχο νόμο, ο Νουσράτ Γκάνι επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αντιτίθεται σθεναρά στη θέσπιση αυτής της νομοθεσίας. Αυτό το σχέδιο νόμου και ο συνοδευόμενος ενορχηστρωμένος εκφοβισμός των διαδηλωτών δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αξίες μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ουσιαστικά κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Γεωργίας. Όπως είπα στον Γεωργιανό πρέσβη, παρακολουθούμε τις εξελίξεις με βαθιά ανησυχία. Προτρέπω τώρα την κυβέρνηση της Γεωργίας να αλλάξει πορεία και να αποσύρει αυτή τη νομοθεσία».

Παράλληλα, τη στήριξη της Λιθουανίας στον γεωργιανό λαό εξέφρασε ο πρόεδρός της, Ζιτάνας Ναουσέντα, που σε ανάρτησή του στο Χ είπε απευθυνόμενος στους πολίτες της Γεωργίας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας αφαιρέσει το ευρωπαϊκό όνειρο».

Από πλευράς ΗΠΑ, ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζέιμς Κ. Ο’ Μπράιεν, δήλωσε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε «διαλύει» τη συνεργασία της Γεωργίας με τις ΗΠΑ, απειλώντας με «συνέπειες» αν εφαρμοστεί.

Ακόμα, απείλησε με οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις τους υπεύθυνους για τη βία που ασκήθηκε εις βάρος των διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor 2024 14/5 - Αποχώρησε η Σταυρούλα: «Ήρθα για να σας αποχαιρετήσω» - Αρνητικά σχόλια από Ναγκιχάν και Νεφισέ
Πολιτικές αναταράξεις στη Σουηδία μετά την αποκάλυψη «βιομηχανίας τρολ» Ακροδεξιών
Chevron Right